Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

GIWMÜR – Varuji nebe!!! CD 2011, vlastní náklad

Skoro dvacet let uplynulo od chvíle, kdy vyšla poslední deska Törru, na které se podílel Daniel Šakal Švarc, patnáct od chvíle, kdy pořídil nějakou studiovou nahrávku, demo pod hlavičkou Daniels. Dlouhé roky o něm nebylo slyšet, až v posledních pěti letech se objevovaly „zaručené“ zprávy, že se vrátí na scénu. Předzvěstí návratu byl předloňský komplet, který Danielovu dráhu pěkně zmapoval na dvou cédéčkách, letos konečně došlo na plnohodnotný debut Danielovy nové skupiny GIWMÜR.

GIWMÜR víceméně navazují na Danielovu poslední kapelu Daniels, ostatně z demosnímků téhle polozapomenuté eskadry pochází rovná polovina skladeb na tomto CD. Nových je pouze pět skladeb plus rádoby strašidelné intro, které ale dnes působí spíše úsměvným dojmem... Podobné pocity mám i při poslechu titulní skladby, respektive některých momentů – hraje se klasický heavy metal, sice vyšperkovaný nějakými klávesovými vstupy, ale v podstatě docela obyčejný... až do okamžiku, kdy přijde čas refrénu – ten je snad anglicky, ale koho tohle napadlo... něco jako „varuju heaven“ Daniel chrčí teatrálním zastřeným hlasem... V podobně nevýrazném duchu pokračuje i Gomoria, ve středních tempech, bez výraznějšího momentu, odnikud nikam... s neustálým omíláním refrénu... Situaci zachraňuje skvělá Královská hra, začínající klávesovými motivy a moc příjemnou kytarovou melodií. S nástupem bicích se lehce přitvrzuje a skladba nemá daleko k doom metalu; Daniel zpívá procítěným hlasem (a vůbec nevadí, že ráčkuje), text je o několik tříd výš než předchozí dva, nechybí kytarové sólo a vůbec... tahle pecka má silný hitový potenciál. Na solidní úrovni se drží i rychlá jízda Hon na člověka, o které jsem v recenzi na Daniels napsal, že připomíná Danielovy songy z alba Chcípni o kus dál. První polovinu alba zakončuje Tvůj sen, který mi z nových skladeb přijde nejlepší. Opět se hraje spíše v pomalejších tempech, opět se refrén několikrát opakuje (ale tentokrát to má smysl), navíc po něm následuje docela pěkné heavy sólo.

Kdyby byla skladba Dostanou nazpívaná čistým hlasem, šlo by o klasickou tancovačkovou pomalou skladbu, Daniel ale svým expresivním řevem alespoň trochu úroveň zvedá. Zato ve Vožralejch koních, rock´n´rollovém svižném songu, Daniel nestíhá artikulovat a občas některá slova zadrmolí – tahle skladba se mi nelíbila už v repertoáru Daniels a nebaví mě ani v novém hávu. Zato Luccy (původně Lussy), to je úplně jiná liga. Takřka doommetalová tryzna s chorobným vokálem možná trochu připomene prahit Melodie poslední od Faty Morgany a vedle Královské hry patří k vrcholům alba. Dcera Gomorie, Sodomia, je spíš jejím dvojčetem (úsměv). Protože mě při jejím poslechu napadají úplně stejná slova. Mše psychopatů je jediná skladba, která nemá Danielův autorský vklad – napsal ji, otextoval a dokonce si v ní zazpíval bicmen Pepé; a je to poznat – jeho rukopis je úplně jiný, snad modernější. Závěr patří třetímu podařenému kousku – Jako klaun je také pomalejší kompozice s pěknými kytarovými i klávesovými melodiemi, s textem nutícím k zamyšlení – kdo si někdy nepřipadal jako klaun? Tenhle panáček je ale na konci svých sil...

A tak nějak mi přijde, že je na konci svých sil i Daniel. Za patnáct let dal dohromady všehovšudy pět nových skladeb a to ještě za vydatné pomoci svých spoluhráčů. Jeho devízou je už jen chorobný, expresivní, nezaměnitelný, „Šakalí“ vokál, kterým v podstatě dává ksicht i tomuto albu. Albu, které už nemá s někdejší blackmetalovou Danielovou orientací pranic společného, protože jde o klasický heavy metal se specifickým zpěvem. Jistě, pochvalu zaslouží kvalitní instrumentace zkušených muzikantů a také zvuk ze studia SM Records, ale v dnešní době to asi GIWMÜR nebudou mít s oslovením metalových fanoušků snadné. Navíc je otázkou, zda tahle parta vůbec vyrazí na koncertní pódia...

Obal je poměrně strohý, jen přeložený dvojlist, v němž se nachází fotka kapely a pár základních informací, texty chybí. A chybí i nějaké grafické „střevo“, protože patlanina na titulní straně je přímo odstrašující.

CD obsahuje ještě bonus, videoklip ke skladbě Tvůj sen, který můžete vidět třeba zde.

Sestava:
  • Daniel Švarc – zpěv, kytara
  • Zdeněk Vaník – kytara
  • Michal Kopecký – kytara
  • Jaroslav Friedrich – baskytara
  • Míla Orcígr – klávesy
  • Pepa Pepe Pazdera – bicí

Seznam skladeb:
  1. Volání duchů
  2. Varuji nebe!!!
  3. Gomoria
  4. Královská hra*
  5. Hon na člověka*
  6. Tvůj sen
  7. Dostanou*
  8. O vožralejch koních*
  9. Luccy*
  10. Sodomia
  11. Mše psychopatů
  12. Jako klaun*
* – skladby z repertoáru Daniels

Čas: 41:15
 
www.dansakalsvarc.cz
www.bandzone.cz/giwmur


Zveřejněno: 11. 01. 2012
Přečteno:
3954 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 01. 2012 00:56 napsal/a Marten Frost
Díky!
Já jsem s cd naprosto spokojen a jediný co mi tam lehce nesedí je zvuk bicích který mi zvukově připadaj trochu jako automat, což je škoda, když to tak není a špinavější zvuk by mi taky víc lahodil :-))). Danův vokál je správně chorobnej, šílenej a přesně takovej jsem od něj čekal už když jsem slyšel kousky z tributu Törr. Intro výborný, Varuji nebe je nadupaný zlo jak z dob Törru, ikdyž starý kulty jsou prostě kulty, a dál musím vyzdvihnout Královskou hru, Tvůj sen a Jako klaun, který mě nejvíc uhranuly. Jako celek super, stejně tak i obal není vůbec špatnej, jen tam mohli bejt texty. Dane chtěl bych Tě vidět zmítat se zas na pódiu a nejsem určitě sám!
12. 01. 2012 13:37 napsal/a lukáš
Giwmur- dobré ale ...
Giwmur není vubec špatnej. Jediné co mi docela hodně vadí je šakala zpěv.Miluju s ním pecky - napřiklad Posedlá , SEru krev amnoho jiných. Ovšem na Varuji nebe, je znát že si prošel alkoholových obdobím a nevím co ještě užíval.Prostě ten zpěv mi přijde jak od nemocného , nebo duševně nemocného člověka.Ten chlad Armageddonu, nebo pecek co hrál s fata morganou- právě třeba tu Posedlou , či Calibos tam hodně chybí. Za mě - 6 z 10 možńych.