Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

AVENGER, F.O.B., DIEVISION, DEATHSTAR, NO BELIEF

Středa nabídla dvě akce nepříliš od sebe vzdálené, naše výprava stihla obě – z té druhé tři pětiny, neboli tři kapely z pěti. Mě mrzelo, že jsem neviděl sranda projekt NO BELIEF, v němž krákorá Ifa a motají se další známé obličeje, nestihli jsme ani DEATHSTAR (ale ty jsem viděl v létě...). Ale stihli je kolegové... (Johan)


Do Martysu jsme dorazili zrovna těsně před zvukovkou překvápka koncertu - NO BELIEF. Nevěděl jsem, co od kapely čekat dle názvu, ale k mému úžasu se osazení skládalo z více méně známých osůbek. Za mikrofonem IFA, za kytarou známý heavy metalista Venca Metalforever, druhá kytara kolega z Agony atd. Avizovaný začátek se jak jinak nestihl a tak první kapelka začala hrát až v cca 20,30. Zřejmě se také čekalo, až dorazí více lidiček, protože po létech mně, a nejen mně, přišlo, že bylo v Martysu po Vánocích opravdu citelně málo lidí. Hudebně mě NO BELIEF docela překvapili, nevěděl jsem co čekat, ale nakonec to bylo ucházející a docela stravitelný. Sice krapet old school mix stylů jako thrash, doom, death a i krapet black, ale dalo se to... (Márty)


Celý (hodně veselý) večírek nám záhájili NO BELIEF z Českých Budějovic a dle všeho se jednalo o jejich úplně první vystoupení. A byť se jedná o mladou úderku, v jejích řadách je možné spatřit známé a metalovým děním protřelé tváře. Tou nejznámější a nejprotřelejší je bezesporu Ifa, který se potýká s mikrofonem (shodli jsme se, že se jedná o jihočeskou verzi Van Drunena :o). No Belief servíruji metalový mix, ve kterém má největší zastoupení melodický death metal a velký prostor dostávají i klávesy. Rozhodně se nejedná o nějakou revoluci v metalových dějinách, ale na první vystoupení to neznělo špatně. A stejného názoru byl i postupně se rozrůstající dav přihlížejících. (Goro)


První akvizicí letošní IFA party, byla mě neznámá kapela NO BELIEF. Neznámá ovšem jen do té chvíle, než jsem zjistil, že na pódiu se pohybuje poměrně dost již někde viděných tváří. Kapelník IFA (ex Troodon), se sám chopil mikrofonu a soustředil kolem sebe spřátelené muzikanty z Dark Angels, Yorpu a Agony. Na první pohled možná trochu nesourodá směs různých individuí, na druhé straně celkem zajímavá muzika, která se těžko vtěsná do jedné škatulky. Byť byla na některých muzikantech patrná jistá počáteční nervozita z prvního koncertu, vystoupení během setu gradovalo. Pestrý metalový pelmel s příchutí death, thrash, heavy metalu, navíc podbarvený klávesovými tóny, se docela příjemně poslouchal. Takže uvidíme do budoucna, kam se budou kroky „bezvěrců“ ubírat. Zatím jsou na startovní čáře. (Mafek)

Na DEATHSTAR jsem poslední dobou slyšel ze všech stran chválu, ale až tento koncert byl mým prvním setkáním s nimi. A po jeho shlédnutí musím konstatovat, že chvála byla poměrně zasloužená. Povedený death metalový set. Jejich hudba možná není tou nejoriginálnější, ale vše vynahrazují dobré nápady a instrumentální výkony (hlavně kytary nemají chybu). V pozvánce na tuto akci se psalo, že studiová tvorba není špatná, ale teprve při koncertech se Deathstar odkopou a je to pořádná jízda. A když tak při psaní těchto řádků poslouchám jejich album Golden feathers, musím jen a jen souhlasit. Živě je to opravdu o něčem jiném. Pro moji osobu hodně příjemné překvapení. (Goro)


Druhou partou v pořadí jsou mostečtí DEATHSTAR . Jejich vystoupení předchází skvělá pověst, takže jsem byl na ně zákonitě zvědavý. A nezbývá mi než souhlasně pokývnout. Tihle sympatičtí borci mi kápli do noty od prvního tónu. Neboť kvartet zručných muzikantů, drtí parádní, silnými melodiemi prošpikovaný technický death metal. To vše prosím s velkým přehledem a nezvyklou rutinou. Jejich set mě zaujal celý a přesně tohle je můj šálek kávy. Deathstar jsem dnes slyšel poprvé a doufám, že nikoliv naposled. (Mafek)

Patrně kvůli vzdálenosti vzali druhou pozici DEATHSTAR,, ač by mohli klidně hrát později. Myslím, že jsem se už někde vyjadřoval v superlativech a tady v Martysu to nebylo jiné. Velmi pěkně propracovaný death metal o dvou kytarách, vzájemně soupeřících, materiál jak z prvotiny, tak i novější a hlavně hodně energie. Tak by se dalo charakterizovat jeich vystoupení.... (Márty)


Do Martysu jsme dorazili v okamžiku, kdy se na pódiu rychtovali F.O.B. Co k nim pořád psát, když je vidím během roku několikrát...? Letos postupně z koncertního repertoáru vymizely starší skladby, hraje se jen z aktuální řadovky Tomorrow´s Fires a občas i jedna vypůjčená skladba. F.O.B. jsou jednoznačně koncertní kapelou, pódium jim sedí a vypadají na něm skvěle – žádné statické usínání, ale řádně energický pohyb, který dobře vypadá. Našlo se i pár pařmenů a k úplné spokojenosti chyběl jen jistější projev zpěváka, kterému tentokrát v některých momentech hlasivky lehce ujížděly. To ale neplatilo o závěrečné divočině Aces Of Spades, kterou mlíčňák Mára drze věnoval mně, samozřejmě s obvyklými kecy na téma věk. (úsměv) (Johan)


DIEVISION se na scéně příliš neprosazují, drží se kdesi v ústraní a podle mě je to škoda. Melodický death metal švédského střihu v jejich podání funguje výborně, je podpořený kvalitní instrumentací a výborným vokálem Radka Popela – ostatně všichni muzikanti už mají leccos za sebou. Zatímco od F.O.B. jsem znal vše, od DIEVISION nic, sice jsem slyšel jejich poslední album, ale v paměti se mi žel neusadilo – tudíž nemůžu sloužit názvy skladeb... Posloužit ale můžu pochvalou směrem ke zvukaři – DIEVISION zněli opravdu parádně. (Johan)


Honza za tři dny vystřízlivěl (smích) a tak mohli AVENGER pojmout budějovické vystoupení o poznání vážněji. A sedlo jim to tentokrát náramně. Goro byl sice zklamaný, že nedošlo na Kořeny zla, ale AVENGER už nějaký čas hrají inovovaný setlist, ve kterém chybí některé letité šlágry. Nechyběly ale flákoty Před bouří, Zlo, nenávist, válka, Radost z beznaděje nebo Rituál hněvu. Fanoušků lehce ubylo a v první řadě exceloval pouze jediný skalní host, ministr Macek. (smích) V té druhé pak postávali Ifa, Goro, Dave i já a několik dalších zvědavců – a společně jsme si vykřičeli přídavek v podobě Pádu modly. Na ten došlo až po Čertově odsouhlasení – a není divu, že se jej ostatní ptali, jestli to dá, když měl za sebou druhý koncert za jeden večer. A zaslouží si tahle excelentní mlátička velký obdiv – dvakrát předvedla fanatastický výkon. (Johan)


Jako poslední se v poměrně pozdních hodinách derou do akce AVENGER a byť se zástup přihlížejících poněkud zmenšil, vystřihli svůj set s grácií a jistotou sobě vlastní. Došlo na klasický průřez tvorbou a jestli se nepletu, dostalo se i na novinku. V samotném závěru pak vystoupení gradovalo zásluhou hitovky Zlo, nenávist, válka a na úplný konec pak i díky klasice klasik od Master´s Hammer s názvem Pád modly, která i díky tympánům zněla opravdu věrohodně. Důstojná tečka večera (nikoliv však večírku). Temný death/black AVENGER prostě funguje a fungoval i tento večer. Znamenitá pozvánka na oslavu jejich 20. výročí do Volyně, která proběhne 17.3. Snad jen ty Kořeny zla mi chyběly… (Goro)


Tyhle vánoční večírky jsou hlavně o tom potkat se s kamarády a pokecat, a to se myslím v Českých Budějovicích povedlo na výbornou – kam se člověk podíval, tam se vyskytl někdo známý... Všichni byli samý úsměv, probralo se toho hodně a byla legrace – jak prozrazují fotografie z prostorů mimo pódium. (Johan)


Fotky: Coornelus

Fotky DEATHSTAR: zde





Zveřejněno: 05. 01. 2012
Přečteno:
3975 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 01. 2012 09:55 napsal/a Ifa
návštěvnost
Lidí bylo dost, jen jsem je ze začátku zapomněl pustit lidi do sálu...:) Jinak skoro 150 platících, což je na středu pěkný. Takže všem dík za podporu a kapelám za bezproblémový průběh akce...
05. 01. 2012 17:41 napsal/a Yvor
Hvězda večera
Jak tak koukam report, tak mám pocit, že hlavní zářivá hvězda večera byl pan Mafek,nebo? :-))
05. 01. 2012 14:23 napsal/a Honza
IFA party
Pěkný report, ještě že vás jezdí na koncerty celá výprava :-) velká škoda, že jsme nemohli zůstat do konce a poslechnout si zbylé kapely, zvuk byl ten večer vynikající. Bohužel půlka kapely šla druhý den do práce, tak snad příště... Přidávám ještě odkaz na fotky z našeho setu : http://www.facebook.com/media/set/?set=a.306982966007528.68628.112234292149064&type=3 Honza (Deathstar)
05. 01. 2012 12:31 napsal/a Venca
No Belief
A já se těšil, že už se konečně dozvíme, jaký styl to vlastně hrajeme... :-)))