Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CRUADALACH – Lead – Not Follow CD 2011, Black Bards / MetalGate

CRUADALACH jsou rychlíci. Během jediného roku stihli vydat dvě alba, byť to první nazývají minialbem. Podle mě je to nesmysl, materiál na AGNI... vyšel i na vinylu a délkou v pohodě přesahuje pětatřicet minut. Ale kapela hovoří o debutu až v souvislosti s Lead...

A usmálo se na ni štěstí v podobě kontraktu se zahraničním vydavatelem, který neprotestoval proti tuzemské licenci a navíc ji poslal na turné s několika zahraničními kapelami. To ale mělo jeden háček – album muselo vyjít do určitého data a tím pádem se při jeho přípravě i nahrávání spěchalo... Ale vyčítejte kapele, že se snažila šanci využít v podstatě za každou cenu... i za cenu toho, že materiál na album nebude dostatečně vyzrálý a skladby budou vznikat rychle a bez potřebného cizelování.

Folkové intro je fajn, bez rušivých elektrických elementů, bez zpěvu, prostě vkusný úvod, na který bez pauzy navazuje první zpívaná skladba Rage starts here, ve které „souboj“ mezi metalem a folkem končí jasným vítězstvím metalu a folkové nástroje hrají jen role vedlejší. Ono to až tak nevadí, větší prostor dostávají záhy v Nezlomných; a střídají se šalmaje, flétny, housle, violoncello a dudy vcelku spravedlivě s nástroji elektrifikovanými. Obě skladby mají celkem tah na bránu, Nezlomní jsou o poznání hitovější, ale jeden problém mám s oběma – zpěv. Radalf sice více řve a méně zpívá, ale tam, kde se pouští do čistějších poloh, se pohybuje na hodně tenkém ledě. Psal jsem to už minule, a musím znovu. Někdy je to na hraně, často za hranou zvanou faleš. Je to škoda, poslech desky to místy otavuje a že by mu pomohli ostatní, se taky moc říct nedá, protože sbory taky nejsou zrovna extrovní. Tady si myslím, že spěch sehrál svou roli, kdyby ho bylo více, mohlo se ladit a opravovat, takhle to vypadá, že se jelo na první dobrou... Na druhou stranu to zní autenticky, jako na koncertech... takže tenhle boj si musí kapela vybojovat sama se sebou. Mně to v klidu domova ale vadí... třeba ve skočné a nápadité Living with Pride zpěv doslova trhá uši... A vadilo mi to i na koncertu.

Vítaným zpestřením je částečně česky, částečně asi chorvatsky nazpívaná ryzí folkovina Blejanje na mjesec – rituální údery do djembe, lidové nástroje, zpěv hostující Any Backonjy (ex-Stribog), recitace Radalfa, v pozadí výkřiky ostatních, dudy, píšťalky... tohle intermezzo má docela sílu a pěkně graduje i bez elektrického napětí. „Signální ohně“ jsou typickou folkmetalovou prací, hezky v nich hraje violoncello i flétnička, Radalf je tady o poznání lepší, melodie chytlavá a poměr mezi drsnými a soft pasážemi pěkně vyrovnaný. Cruadalach je nejspíš kapelní hymnou, mně ale mnohem více baví zpočátku potemnělá, později takřka thrashcorová Morrigan – smyčce s flétnou kouzlí pěkné melodie, vypjatý úsek zabírá, stejně jako refrén, po němž následuje... divočina. Blíží se konec, jednou se hraje For my Bleeding Friends, podruhé je třeba slyšet hlasy – a mně přijde zajímavější Hear our Voices! s pohanským nádechem. A ještě zajímavější je poslední oddychovka The Promise – v hlavní roli smyčce, po nástupu kytar skladba trochu evokuje Silent Stream Of Godless Elegy, vrací se i zpěvandule Ana s vysokým zpěvem a v podstatě jde o „takovou pěknou tečku za tím naším případem“.

Zvuk se sice pořizoval v Haciendě, ale pořád to není ono... Chybí tomu ryzost, ostrost, která u světových part v tomto ranku bývá samozřejmostí. Jestliže k produkci nějaké výhrady mám, k obalu naopak směřuji jen a jen slova chvály. Někomu se sice může titulní obrázek zdát příliš dětinský a možná i nereálný (kdo kdy viděl vyjící ovci?), ale mně se líbí – je řemeslně dokonalý a stejně je tomu u ilustrací uvnitř bookletu. I v případě použitých fontů a jejich kombinace Albrecht K. Smuten (jinak člen Hakka Muggies) dokazuje, že má grafické cítění a zároveň dává na srozuměnou, že i v Čechách lze přijít s originální a oku libou výtvarnou prací na obalu metalového alba. Takže ten sedmý bodík je za obal (úsměv).

Seznam skladeb:
  1. Dubh
  2. Rage starts here
  3. Nezlomní
  4. Living with Pride
  5. Blejanje na mjesec
  6. Signal Fires
  7. Cruadalach
  8. Morrigan
  9. For my Bleeding Friends
  10. Hear our Voices!
  11. The Promise

Čas: 39:50

www.cruadalach.com
http://bandzone.cz/cruadalach
http://www.metalgate.cz


Zveřejněno: 07. 01. 2012
Přečteno:
3545 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář