Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

S naší anketou jsme samozřejmě nemohli vynechat undergroundového taťku Shindyho a jeho Brutal Assault :-)

1. Zdravím, představte prosím ve stručnosti našim čtenářům váš fest ? historie, dramaturgie, místo konání?

Ahoj,  historie festivalu Brutal Assault sahá až do roku 1995, kdy začal jako jednodenní záležitost v obci Obůrka poblíž Blanska. Během let se vypracoval až do současné podoby, změnil několikrát místo, vystřídaly se na něm spousty kapel od nás i z ciziny. Místem konání v posledních 3 letech zůstává kamenolom ve Hvozdu u Konice.

2. Kdy tě napadlo začít pořádat festival a co tě vlastně vede k tomu abys pokračoval?

No nebyl to můj nápad nýbrž Vladanův (někdejší majitel vydavatelství Tentamen), já jen posledních pár let dělám dramaturgii a booking kapel plus ?pár? věcí okolo :-)

Víš, že ani nevím, co mne vede pokračovat? Možná jistá tradice, dobrý pocit z vykonané práce, získání nových zkušeností, rozšíření obzorů? a v neposlední řadě bych se nejspíš bez toho šrumce okolo festivalu přes léto trošku nudil :-)

3. Lidi, kteří se na váš fest chystají poprvé, by určitě zajímalo zázemí ? takže popis areálu, sociální zařízení, možnosti noclehu, nabídka jídla, pití,? Chystají se nějaké změny proti minulému roku?

Je potěšující, že se každý rok najdou lidé, co jedou na fest poprvé, i když myslím, že většina z nich už o festu třeba někdy slyšela, nebo třeba četla nějakou reportáž.

Takže jedná se o bývalý kamenolom, tj. díra v zemi :-) sociální zařízení zabezpečujeme pomocí mobilních kadibudek, takže taková festivalová klasika plus pro milovníky přírody je možno ulehčit si i v přilehlých hvozdech :-) k hygienickému servisu patří i umývárna a taky zabezpečujeme bus zájezdy do blízkého zatopeného lomu, takže možnost koupání je tu taky. Nabídka jídel se myslím poměrně ustálila, nemám teď poruce aktuální jídelníček, ale je to festivalová klasika ? uzeniny, smažák, hot dog, saláty, steaky, uzené makrely atd atd, široký výběr kořalek, pivo Gambrinus, z nealka Kofola a další limonády.

4. Na jaké kapely se návštěvníci mohou těšit letos? A na kterou se těšíš třeba ty?

Největšími lákadly zřejmě budou Cannibal Corpse, Impaled Nazarene, Misery Index či Graveworm, i když myslím, že i některé i ?menších? a tuzemských kapel rozhodně stojí za povšimnutí. Upřímně musím říct, že jsem na festivalu poměrně vytížený, takže nemám moc času sledovat celé dění na pódiu? nicméně své favority mám a budu se snažit, abych z nich aspoň chvilku viděl.

5. Podle čeho kapely na festival vybíráte?

Těžká otázka, resp. nejednoduchá odpověď. Kapely z ciziny podle toho, jak jsou atraktivní, popř. jestli si je můžeme dovolit zaplatit. Kapely z tuzemska na základě toho, jestli mají např. aktuální album, jak hraje kapela naživo, snažím se taky vybírat kapely tak, aby se trošku prostřídaly a neopakovaly se každý rok?

6. Můžete (chcete?) trochu odkrýt finanční záležitosti okolo fesťáku? Výše vstupné asi tajemstvím nebude, ale kde je možno vstupenky koupit? Jaký je rozpočet letošního ročníku, kolik z toho dělají kapely, kolik to ?ostatní? a co to ?ostatní? obnáší? Možná si pak návštěvníci uvědomí, že to není zrovna sranda pořádat podobnou akci!

Mohl bych, ale nechci. Festival není jen moje práce a nemyslím, že by všichni souhlasili s tím, abych odkrýval takovéto detaily. Vstupné samozřejmě tajemstvím není, 499Kč v předprodeji, 550Kč na místě na všechny 3 dny. Místa předprodejů jsou zveřejněna na www.shindy.cz, na stejném místě je možno si vstupenky objednat online.

Pokud se budeme bavit v řádech, tak kapely i náklady ?okolo? jsou v řádek stovek tisíc korun, přičemž přímé náklady na kapely (letenky, honoráře, cestovné) činí cca 2/5 celkového rozpočtu festivalu.

Nemyslím si, že by pořádání festivalu byla sranda, ale rozhodně si myslím, že to může být zábava. Aspoň tak se na to dívám já a možná i to je důvod, proč mne to stále baví?

7. V čem spatřujete odlišnost svého festivalu od těch ostatních? Na  co byste chtěli fanoušky nalákat, aby dali přednost zrovna vaší akci?

Nežiju v pocitu, že děláme něco výjimečnýho? prostě děláme, co můžeme v daných podmínkách. Možná dramaturgie festivalu je trošku jiná než v případě např. Obscene Extreme, který se specializuje výhradně na extrémní death/grind nebo Open Hell, který se převážně věnuje oldschool kapelám? samozřejmě srovnání s dramaturgií mega-akcí typu Noc plná hvězd či Masters of Rock by bylo asi trošku od věci. Takže si myslím, že nabízíme poměrně širokou paletu metalové muziky, od dejmě tomu gotických kapel až po grind core. Snažíme se nezapomínat ani na spestření (v minulých letech např. Lahká Múza nebo Ephel Duath). Samozřejmostí se už stalo, že nabízíme vždy nějakou hvězdu ze zahraničí + průřez špičkou tuzemské scény a nezapomínáme ani na to, že je tady spousta mladých kapel, které také potřebují svoji šanci.

8. Tip na návštěvnost...

Veřejně netipuji, své soukromé tipy trošku podhodnocuji a pak jsem rád mile překvapen :-) Ale aby odpovědel trošku konkrétněji, očekávám podobnou návštěvnost jako vloni, tj. cca 2000 návštěvníků a hostů.

9. Nějaký vzkaz na závěr, doporučení pro návštěvníky apod?

Vzkaz snad sni ne, ale doporučení ano. Koukněte na www.shindy.cz pro více informací o festivalu, harmonogramu, tipům na cestu atd. Díky za vaši pozornost

Martin


Zveřejněno: 20. 07. 2004
Přečteno:
3440 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 09. 2004 10:11 napsal/a darmon.klayman
diky shindy!
dekuji shindymu a vladanovi za poradani takoveho uzasneho festivalu... rozhodne to nevzdavejte a jedte dal!!!! nejmin do 100. rocniku!!
03. 08. 2004 01:27 napsal/a nedelak
a vseci se tam tesime
uz je to tady. skoro