Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Na Brno padl temný háv, sychravá nálada se nám vloudila do duše a z dáli jen zní In nomine Satanas podpořené blackovou a thrashovou hudbou linoucí se z brněnského hudebního klubu Melodka.

Listopad se pomalu blíží ke konci a na naše uši stále doléhá kvalitní hudba z klubové sezóny svými temnými rytmy. A jinak tomu nebylo ani jeden zamračený sobotní večer, kdy jsem se dostavila v sedm již do poměrně početného davu příznivců tvrdé hudby. Ještě než na pódium vlétla první kapela, nedalo se v klubu dýchat a normálně pohybovat, i slečny byly proto občas vystaveny nechtěným kopancům a šťouchancům, které mohly dojem z večera poněkud očernit.

Z Nového Jičína nám svoji kombinaci thrash a black metalu přivezl DRZÝ ČERT. Myšlenka založit tuto kapelu vznikla v roce 2009 v hlavách a srdcích již ostřílených hudebníků a od tohoto roku se také píše jejich společná historie. V roce 2010 jim pak vychází u Panda Music promo CD s názvem Return, z něhož nám zahráli tento večer například skladbu Kniha hříchů, která mě osobně zaujala jak po stránce hudební, tak textové. Nadšené davy se kupily a tepaly životem jako jeden velký organismus chtějící slyšet právě toto podání metalu, který je v našich končinách poněkud neobvyklý. Thrashové riffy doprovázejí sečné a úderné bicí, není to tedy ta tradiční black metalová sypačka. Promíchanost s tímto stylem najdeme spíše v textech. Dále kapela oplývá čistým zpěvem, na který je třeba si malinko zvyknout. Pak už se jen stačí nechat nést na vlnách spolu s fanoušky.

Kajícným hříšníkům,
u zpovědi kříž na čelo dává,
placeným odpustkům,
nebrání se lakotná brada,
stránku svou brzy popíše,
potom ho čeká pekelná brána.
/Drzý čert – Kniha hříchů/

Když se řekne black metalová legenda z Brna, málokdo by si nevzpomněl na ROOT, kteří plní naše srdce temnotou již od roku 1987. Za tuto dlouhou pouť vydali osm alb, posledním v řadě je dnešní večer pokřtěné Heritage of Satan. Křest proběhl rychlostí blesku, tudíž jsem ho pomalu ani nezaznamenala. CD letělo do davu a hned se sálem nesly další zvučné a temné tóny, které svým zpěvem, již od počátku, doplňuje Jiří BigBoss Valter. Jeho rok od roku chraplavější a temnější hlas kapele dodává na tvrdosti a tajemnosti. Z nového alba zazněla skladba In nomine Satanas, která potvrdila posun k tvrdším odnožím blacku, kterou u nás v republice reprezentují také Amon. Nemohla chybět ani skladba 666 z alba Zjevení, která nesmí být na žádném démonickém vystoupení opomenuta. Lidé se stále více tísnili a vzduch pomalu docházel...

Zkáza již přichází třeste se tvorové,
to Satan otevřel své brány dokořán,
až do vás zatne své drápy krvavé,
nebude nikomu klid již dopřán.
/Root – In nomine Satanas/

Posledními tahouny večera se stali thrash metaloví DEBUSTROL z Mladé Boleslavi, kteří učinili tečku za dnešním večerem. Nesmělo chybět tradiční přivítání fanoušků, sálem se neslo cosi o sračkách a sračinkách. S prvními tóny jsme se nadechli a pak se zatajeným dechem prožili celé jejich vystoupení, které nám nedovolilo ani na chvilku odpočinout. Pařilo se jako o život a nechyběla ani motorová pila v doplňkové roli jako alternace za kytaru. K dušnosti z kouře se tudíž přidalo ještě opravdové dušení ze spalin, které vznikají při spalování benzínu. Do ruky se mi nedávno dostalo CD Tribute to Debustrol ke dvaceti pěti letům fungování kapely, které mě také donutilo k tomu se zúčastnit tohoto koncertu a vyposlechnout si originály a ještě naživo. Zklamaná jsem rozhodně nebyla... Temperamentní vystoupení podpořené kvalitním zvukem se mi rozhodně zapsalo do hlavy.

Strůjče náš
Slyšíš ten dav
Uctívá tvá slova před bohem
Neví co je umírání
Nezná víc než hněv
Bolest pocit neznámej
Holocaust a vyvraždění
/Debustrol – Vyhlazení/

Unavení, s bolestmi různého druhu jsme opouštěli prostor Melodky a to s vědomím, že jsme se zúčastnili opět něčeho výjimečného. Temnota se slila v jedno a připravila nám mrazivou cestu do našich postelí, kde se nám rozhodně nezdáli mírumilovné sny o vílách a skřítcích... A až se pátého prosince dostaví čert se svou knihou, odnese si nás všechny sebou do pekla, kde bude večírek směle pokračovat v rytmech black metalu s thrashovou úderností...


Zveřejněno: 26. 11. 2011
Přečteno:
3215 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář