Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

28.12.2011, Prachatice - Restaurace Družba

Uprostřed týdne se rozhodla pokřtít své nové album prachatická skupina UCHÁZÍM. S gratulací přispěchali personálně propojení GRIDE a zhruba čtyři desítky fanoušků.

Lokace akce mi příliš šťastná nepřišla – prachatická restaurace Družba je typická komunistická stavba uprostřed typického komunistického sídliště, nicméně díky milým obyvatelům jednoho z nejmenších okresních měst v republice jsme cestu našli celkem rychle a kolem sedmé hodiny večerní jsme vystoupali do prvního patra, kde se nachází prapodivný sál. Ten se skládá ze dvou místností, jedné pro kapelu (s diskokoulí na stropě), druhé pro diváky... samozřejmě nejsou odděleny zdí (úsměv), ale propojené „dírou“ s klenutým „stropem“.

Akce o dvou kapelách měla pevně stanovené časové mantinely – muselo se skončit do 22. hodiny, takže začátek byl stanovený na 20. hodinu a byl takřka na minutku přesně dodržen. GRIDE od prvních tónů rozpoutali peklo nejen hudební, ale i zvukové – hrálo se totiž bez zvukaře. A hrálo se převážně z vynikající letošní desky Záškuby chaosu, z které jsem zachytil třeba Úděl prvočísel, Tohle je definitivní nebo Hvězdu, monstra, jasnou noc. Starší tvorbu kapely neznám, takže abych mohl machrovat a sypat z rukávu názvy dalších songů, uzmul jsem po vystoupení GRIDE seznam skladeb, který měl Iny pod nohama (úsměv). Z něj jsem vyčetl, že se jedná o setlist z letošního Obscenu (úsměv) a že se na něj vešlo 15 songů, které GRIDE odehráli za rovných třicet minut. Z aktuální fošny došlo ještě na Podmínku vývoje, Kolaps, Cestou k jámě, Dlouhé dny v nejistotě a Nahotu, ochablost, disfunkci, mně vlastně ke štěstí chyběly akorát „kruhy na hladině“ (a lepší zvuk).

Ač jsou UCHÁZÍM od metalu dál než GRIDE, jejich tvorbu mám zmapovanou mnohem lépe. Od Geprüft vole jsem slyšel všechno, co vydali, novinku Marnostroj žel až po tomto koncertu, kde jsem si ji koupil coby součást punkového „nezinu“ Hlasatel (nezin, protože to je normální brožovaná kniha o 180 stranách), na jehož recenzi taky dojde, jen co ho celý pročtu. Ale zpátky k UCHÁZÍM... Ti podle mého patří mezi nejlepší tuzemské punk/core spolky a jejich muzika, plná různých odboček, mě hodně baví. Tentokrát to ale bylo trochu těžší (se do muziky dostat), protože jsem skoro nic neznal... Hrálo se totiž hlavně z Marnostroje... Ale opět jsem se dostal k setlistu, který mi prozradil, že z Marnostroje zazněly všechny skladby a ze starších nahrávek všeho všudy čtyři songy – jeden z Geprüft, jeden z Edice 15 a dva ze splitka s Black Spirit Rose.

Ozvláštněním setu číslo jedna byly vstupy nové posily kapely, (hostující?) zpěvačky, která vypadala, jako kdyby si odskočila se srazu gotické mládeže (nic ve zlém... úsměv) a která několik skladeb ozdobila svým vokálem. Slavnostní chvilka pak proběhla v režii Čerta (Gride, Avenger, Radiolokátor), který pokřtil vinylovou verzi novinky s tím, aby si pankáči koupili gramofony a tuhle desku a taky s tím, že ji šampusem polévat nebude, protože by to byla škoda a raději si ji nechá (úsměv). Nutno podotknout, že vinyl je opravdu luxusní, plný vložených bonusů, a že na něj brzy přineseme recenzi. Kapela pak pokračovala v nastoleném duchu, mně se to líbilo, ale do konce jsme nevydrželi... protože naše rozverná výprava dostala už v průběhu prachatického koncertu výborný nápad – že se přesune do Českých Budějovic, kde se konala tradiční IFA párty. Takže dvacet minut před ofiko koncem koncertu jsme se vypravili pár kilometrů na jihovýchod... a za chvíli za námi dorazil i Čert, kterého ten večer čekala ještě jedna řežba. O té zase příště (úsměv).


Zveřejněno: 31. 12. 2011
Přečteno:
3653 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 01. 2012 09:16 napsal/a immortal
Re:
Teď vážně: černobílé fotky máš fakt luxusní a nejen z této akce. Jinak čert nás ochraňuj od všech Johanovin :-)))
04. 01. 2012 08:34 napsal/a Coornelus
fotky, Johan
Kde nic neni, tam musí nastoupit černobílá a k punku se to hodí. S tim Johanem si nedělej prdel, to bude v létě na Brutalu vražedná kombinace. Číro na hlavě a kožíšek Turisas na zádech a ještě tušim, že ste mu radili ať si dá sovu na rameno:-)))
03. 01. 2012 22:05 napsal/a immortal
:-))
Koukám, že Coornelusovi došli barvy ve foťáku :-))
02. 01. 2012 12:36 napsal/a immortal
Re:
Jó Družba, velmi dobře znám z doby hluboké totality, kdy jsme na zmiňovaném sídlišti prováděli různé bejkárny, které nešly soudruhům (policajtů) pod vousy. P.S. jak to tak čtu očekávejte Johana v novém roce s čírem na hlavě :-)))))))
01. 01. 2012 15:57 napsal/a Bodza (Uch)
vysvětlivky
čau chlapi, díky za účast, fotky a report! Pár slov na vysvětlenou k místu konání: Víme, že to není ideální prostor pro živou muziku, ale. V posledním klubu / hospodě, kde bylo lze dělat v Prachaticích koncerty, je to už asi tři čtvrtě roku zakázaný (město ve spolupráci s nějakým stavebním úřadem, si po stížnostech jedné! občanky na hluk vyhrabalo nějakej důvod související s nevyhovujícími prostory pro veřejný produkce nebo co). Když tam měl bejt naposledy koncert, zatrhli to už před osmou fízlové vyzbrojený nějakým papírem s již zmíněným nařízením. Pokoušeli jsme se získat vyjímku, úřady s policajtama si nás přehazovali mezou sebou a po čtvrtým kole neúspěšnejch pokusů, jsme se rozhodli se na vyjednávání vysrat (jsme přece vole punkáči) a udělat ten koncert v hospodě uprostřed největšího prachatickýho sídliště, do který chodí na pivo spousta policajtů (přestože by se v Prachaticích pravděpodobně nechal pro jednorázovou akci najít o dost vhodnější prostor) - trochu možná rebelie pro chudý, ale zas lepší než hovno.....