Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

V následujících řádcích se dozvíte informace nejen ze života bigbítového Gallilea, ale i několik zajímavých podrobností ohledně comebacku Dana \"Šakala\" Švarce na domácí metalovou scénu.

Na dotazy spojené s Gallileem odpovídal jeho kytarista Josef "Chozé" Šula.

Jelikož Fobia povětšinou ve svých článcích referuje o kapelách spíše tvrdšího ražení, předpokládám, že GALLILEO bude pro větší část čtenářů navštěvujících tento server velkou neznámou. Můžeš tedy prosím na úvod ve stručnosti skupinu představit? Kdy jste vznikli, odkud jste, co hrajete….

Vznik skupiny jako takový, je na dlouhé povídání. Spíše to řeknu tak, že éra dnešního Gallilea začala někdy v roce 2005. Skupina má domácí základnu na jižním Plzeňsku, odkud byla, a po několika změnách v sestavě stále je, většina členů. Stylem je plzeňská klasika, a to bigbít. Melodické věci, které si s námi mohou lidé zazpívat, i když jsou na nás poprvé. Momentálně hrajeme ve složení Jarda "Jéňa" Jeníček - zpěv, Josef "Chozé" Šula a Lukáš Bayer - kytary, Jirka Čížek - basa a Pepa "Pepé" Pazdera - bicí, manager.

Jak jsi právě uvedl, Gallileo je bigbítová partička. Plzeňsko obecně je a vlastně vždy i bylo bohaté na kapely tohoto ražení. Bylo i tohle právě jedním z důvodů, proč jste se ve vaší muzice vydali právě tímto směrem?

Tak určitě. To, že jsme z Plzeňska a vyrůstali jsme všichni na bigbítových zábavách, mělo vliv na to, jakým směrem se budeme ubírat. Není to nic supermoderního, ale lidem se to stále, bohudík, líbí.

Jestli to říkám dobře, tak na svém kontě máte zatím dvě řadová CD.

Trochu tě opravím. CD máme tři, ale to první je spíše pracovní, které v našich začátcích bylo takovou ukázkou, co vlastně hrajeme. Pak k němu ještě vzniklo dost amatérské DVD z koncertu. Tenkrát nám přišlo "dost dobrý" (smích).  Pak jsme vydali album "Jízda" a loni vyšlo "Zůstat stát…!" Jinak všechna CD jsou stylově trochu jiné. Asi stárneme a měkneme (úsměv).

Jak často a ve kterých koutech naší republiky vystupujete? Zaměřujete se třeba především na již zmíněné Plzeňsko a okolí, kde, předpokládám, máte největší fanouškovskou základnu nebo se nebráníte ani výjezdům na delší vzdálenost?

Hrajeme tak třikrát až čtyřikrát měsíčně, podle nabídek.  V dnešní době to stačí, kapel je strašně a lidé jsou líní a sedí raději v hospodě. Hrajeme hlavně na Plzeňsku, Klatovsku a Domažlicku. Sem tam si uděláme výlet i na Moravu, kde je to vždycky super. Hodně jsme projezdili i s Argemou a loni při České rockové lize s Kreysonem.

A když už jsme u těch koncertů, tak ti položím i takovou tradiční otázku a to, jaké vaše vystoupení bys zatím označil jako to nejlepší, největší zážitek a jaká je tak zhruba průměrná návštěvnost vašich akcí?

Nejlepší vystoupení? To je těžké říct. Všechna vystoupení, kde se lidé baví a my si to tím pádem můžeme užívat s nimi, jsou super. Spíše si člověk pamatuje vystoupení, která byla „průser“ (úsměv). Návštěvnost je dneska celkově bída, ať přijdeš kamkoliv. My většinou vystupujeme jako předkapela některých slavnějších kolegů a tam se to pohybuje od 200 do 500 lidí.

Předpokládám, že muziku na této úrovni děláte především pro radost a pobavení fanoušků. Nebo se tím dá vydělat i nějaký slušný peníz (úsměv)?

No jasně, všichni už máme baráky, auta z tuzexu…. (velký smích). Na této úrovni je to fakt pro radost a pro fandy.

Během jara jste prodělali dosti výraznou změnu, konkrétně pak na postu vokalisty, který zaujal Jarda „Jéňa“ Jeníček (ex – Vejce, Team revival).

Ano, na jaře musel kvůli práci opustit kapelu zpěvák Michal Kuška. Na jeho místo nastoupil Jarda Jeníček, který byl v té době bez kapely. Jardu jsme znali ze skupiny Vejce, kde zpíval, když my byli ještě v pubertě (úsměv). Ne, že by byl o tolik starší, ale už ji měl za sebou, tu pubertu (smích).

Na vašem webu si fanoušci už nějaký čas mohou poslechnout dvě Jéňou přezpívané skladby z vašeho posledního alba „Zůstat stát“. Plánujete znovu natočit ještě další starší songy nebo se už budete spíše soustředit na tvorbu nového materiálu?

Předělali jsme asi čtyři skladby a z nich vybrali dvě na web, aby fanoušci věděli, co je s Jardou čeká a nemine. Teď pracujeme na nových skladbách. Některé z nich už mohou fans slyšet na našich vystoupeních.

V létě jste už i s novou posilou představili aktuální klip na titulní věc z již zmíněného CD „Zůstat stát“.

Klip se plánoval dlouho. Nakonec byl pozdržen právě výměnou na postu zpěváka a přezpíváváním již zmíněných skladeb. Plánovali jsme ho tak pečlivě, že týden před natáčením jsme se rozhodli pro jinou skladbu a pro místo teprve dva dny před natáčením (smích).

Prozraď ještě, na co se můžou fandové v souvislosti s Gallileem v nejbližší době těšit?

Tak těšit se mohou hlavně na nás (smích). Ne, teď vážně. Plánujeme další CD. Původně jsme ho chtěli vydat ještě letos pod stromeček, ale vypadá to spíše až na začátek příštího roku. Uvidíme, jak vše půjde.

Jak jsme vás už dříve informovali, velký comeback na scénu letos chystá zpěvák a kytarista Dan Švarc (ex - Törr, Fata Morgana), v jehož snažení mu výrazným způsobem pomáhá i jeho současný spoluhráč, jinak bubeník Gallilea Pepa "Pepé" Pazdera, který nám pověděl podrobnosti o této bezesporu zajímavé spolupráci.

Vyjma své domovské formace momentálně intenzivně pracuješ ještě na dalším projektu, na který je zvědavo velké množství metalových fanoušků. Po velmi dlouhé době se má totiž letos na podzim objevit nová nahrávka kytaristy a zpěváka Daniela „Šakala“ Švarce.

Je to tak, momentálně (začátek listopadu) probíhají dokončovací práce na celém materiálu, ladíme poslední detaily nahrávky, dáváme dohromady obal atd. Rádi bychom, aby bylo CD venku tak někdy na přelomu listopadu a prosince.

Co vás dva vlastně svedlo na společnou cestu? Přece jenom, muzika, kterou se prezentuješ s Gallileem je hodně odlišná od toho, čím se na domácí scéně proslavil Šakal.

Dohromady nás v podstatě svedla náhoda, Dan bydlí kousek ode mě, doslechl jsem se, že hledá spoluhráče pro svou novou kapelu a jelikož jsem měl chuť zahrát si i tvrdší muziku, než děláme v Gallileu, tak jsme to dali do kupy. Původně už jsme spolu zkoušeli dokonce na přelomu let 2009/2010, ale tehdy to ještě nedopadlo a podruhé jsme se spojili ke společné práci na jaře letošního roku.

Švarc je sice pro mnohé fandy legendou, na druhou stranu je však i velmi rozporuplnou osobností, se kterou je poměrně těžké vyjít. Jaké jsou tvé osobní dojmy a pocity ze spolupráce s tímto chlápkem?

Tak určitě máš pravdu, Dan je poměrně svérázný člověk a spolupráce s ním je opravdu dosti jiná, když to třeba porovnám se svojí domovskou kapelou. Kdo měl možnost někdy s Dáňou pracovat, určitě ví, o čem mluvím. Na druhou stranu je to vynikající hudebník se spoustou kvalitních nápadů, nezaměnitelným vokálním projevem a špičkovými texty, které mají patřičnou hloubku a atmosféru.

Dan už nové CD slibuje lidem spoustu let. Takže opravdu můžeme věřit tomu, že tentokráte to už fakt vyjde?

Ano, určitě to vyjde, jak už jsem uvedl, probíhají poslední práce na celém projektu a CD dáme co nejdříve do výroby. Taktéž počítáme, že někdy v polovině listopadu se objeví náš debutový klip, vytvořený na skladbu "Tvůj sen".

Jaký materiál mohou fanoušci očekávat?

Můžou očekávat porci kvalitní muziky, která je, věříme, že nezklame. Včetně intra se objeví celkem 12 songů, z nichž polovina je zcela nová a druhá část jsou skladby starší, ale zcela přepracované, z jejichž původní podoby v podstatě zůstaly pouze texty.

Kteří muzikanti se vyjma tebe a Dana podíleli na nahrávání desky?

Natáčení se zúčastnili ještě kytaristé Michal Kopecký a Zdeněk Vaník (ten má na starosti i zvukovou stránku celého matroše), basák Jarda Friedrich a klávesista Míla Orcígr. Já jsem obstaral bicí a v jedné písni i část vokálů.

Chlapi, moc díky oběma, ať se vám v muzice daří!

I my děkujeme za prostor.

www.gallileorock.cz
www.dansakalsvarc.cz

Zveřejněno: 06. 11. 2011
Přečteno:
3888 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář