Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Pátek 21.10.2011, Plzeň – Šeříkovka

V plzeňském kulturáku Šeříkovka se uskutečnil první dvojkoncert kapel Seven a Henych 666. Turné Magické noci pořádá firma Alfedus Music, pod jejich hlavičkou právě tyto zdánlivě "nové" bandy cestují a obě kapely si můžete vychutnávat na patnácti koncertech po celé naší zemi, dále například v Děčíně, Olomouci, Brně, Českých Budějovicích a ve dvou slovenských městech Trnava a Bánská Bystrica. Turné bude ukončeno 4.12. v Retro Music Hall v Praze. Kapela Seven česko-slovenské turné Magické noci začlenila do již probíhajícího svého turné, kterým propaguje svoji žhavou novinku Freedom Call. Za zmínku stojí i to, že kapela byla opět ve Španělsku, kde si od loňského roku, kdy probíhalo evropské turné s německou kapelou Rage, utvořila fanouškovskou základnu. Když již zmiňuji desku Freedom Call, tak její křest proběhl 12.10. v novém pražském klubu Exitus společně se křtem knihy "Z rockového polosvět(l)a" fotografa Jirky Rogla. Seven zde zahráli výjimečně unplugged.

Ptáte se proč v úvodu píšu nové bandy, když jména Henych a Seven jsou už zavedené na naší metalové scéně? Ano, jméno Henych nebo abych byl přesnější, tak Vlasta Henych, bylo spojováno s uskupením Törr, ale dávno tomu už není... Formace ostříleného Vlasty Henycha, která dostala název Henych 666, vznikla prakticky před pár měsíci po Vlastově nuceném odchodu z Törru a to ve složení Vlasta - basa a zpěv, Adam - bicí, Dr. Kashtan - kytara, Sushi Katana - kytara. Kdo poctivě sledoval kroky Vlasty různě po internetu či v mediích, tak vypozoroval jak se postupně utváří nová kapela, nové logo, probíhá nahrání a vydání prvního EP Psychonaut, které obsahuje čtyři songy, z toho dva zdařilé covery plus videoklip, po kterém dostalo název toto turné. Pro kapelu po premiéře na festivalu na Footfestu v Želči u Tábora byla Plzeň jejich teprve druhým koncertem.

Seven samozřejmě není nová kapela a již delší dobu působí na naší scéně. Kytarista Honza Kirk Běhunek kapelu Seven vytvořil z uskupení Johny Band v druhé polovině 90. let. Původně fungovali jako instrumentální těleso, které má spoustu zajímavých, propracovaných kytarových skladeb jako jsou například River of Love či Whales Sing. Po třech albech (Blue Angels, Crying World a Entice from Sea) začali Seven nahrávat i zpívané skladby a jako hosté se zde vystřídali například Doro Pesch nebo Honza Toužimský. Na stabilní post zpěváka poté přišel Jirka Komberec, který nazpíval album Seven Deadly Sins, kterého později vystřídal zpěvák Lukáš Písařík a seskupení kolem kytaristy Kirka vykrystalizovalo do dnešní podoby. Společně ještě s basákem Tomášem Kuchtou a bicmenem Lukášem Kunešem nahrávají Seven tento rok pod producentskou taktovkou Victora Smolského z Rage již zmiňované album Freedom Call, které bylo u kritiků a fans přijato velmi kladně. A tady máme konečně tu novotu: Seven toto album vydávají u velmi "zajímavé" firmy Nuclear Blast. A kdo ví "vo co go...", tak jím to určitě přeje, protože u české kapely se zrovna tak často nestává...

Do Plzně jsem přijel těsně před začátkem v osm hodin večer s tím, že už bude "natřískáno" a já ani se nedostanu dovnitř... Ale pomalu jsem se bál vstoupit dovnitř, jaké bylo všude ticho. Vevnitř deset lidí..., nevím jestli se mám smát nebo brečet, dávám si před sálem pivo a konstatuji, že za vstupní halou, chodbou je hospoda, tak jsou lidi třeba tam (úsměv). Kolem půl deváté se ozvou tóny a na scéně je mladá kapela z Mirovic na Písecku HAND GRENADE, která tuto show otevírá. Kapela hrající směs rocku, heavy/thrash metalu ve složení Michal Švec kytara a zpěv, Radek Křesina basa, Michal Stoklasa kytara, Štěpán Velimský bicí. Trošku jsem musel pro info na jejich webovky a mimo jiné jsem zjistil, že vzory pánů kytaristů jsou Hammett, Mach, Hendrix nebo Burton, Newsted, Simmons. Svůj set rozjeli heavy metalovou Bolesti. Po první skladbě byl dotaz mířený k nám, kolik nás tu je, protože reflektory dělají své a že na nás nevidí... Možná dobře, že muzikanti nevidí, protože by se lidí ani nedopočítali. Já ano, na place po stranách u zdi bezmála deset lidí a na balkoně taktéž. A to jsem určitě započítal i crew kapel. Hand Grenade jedou dál ve svižnějším tempu, thrashovým Správným časem, Nočními můrami a Pravou tváří. Tyto skladby si budete zanedlouho moci poslechnout na portálu BZ. Touha je poslední skladbou. Před koncertem jsem si pustil nějaké písničky na BZ, ale abych pravdu řekl, moc mě jejich hudba nezaujala, právě třeba Touha mi připadala textově o ničem jako "pojď se mnou nebo zahynu... touha po tobě..., zůstat s tebou...", pořad dokola se opakující. Na živo je jejich hudba o něco lepší a není tak fádn jako při poslechu v klidu domova.

Po krátké pauze se ozývá intro a za zvuku supící parní lokomotivy na scénu vjíždí stroj se jménem SEVEN se skladbou Forbidden Island z alba Light of Souls, kterou původně nazpíval Honza Toužimský. Dál se ve svižném dravém rytmu střídají songy ze starších alb s novými, většinou z desky Seven Deadly Sin a nového materiálu Freedom Call. Vše pořádně odsýpá právě jak dobře zajetá lokomotiva a v polovině setu zpěvák Lukáš uvádí hit, ke kterému bylo natočeno video se záběry z filmu Kajínek, v češtině zpívanou Beznaděj. Cestou do Plzně jsem si říkal zda zazní moje oblíbená, ale protože ta, co jsem měl na mysli je instrumentálka, tak zřejmě ne. Ale k mému překvapení Kirk mění kytaru typickou pro tuto skladbu a už vyluzuje jedinečné zvuky zpěvu velryb. Chcete vědět vůbec jak zpívají velryby? Jděte na koncert Seven. Na živo zahraná skladba The Whales Sing z alba Sevens je hodna obdivu mistra a kvílivá kytara vyvolává mrazení po celém těle. Následuje megahitovka, snadno zapamatovatelná zpěvná a rytmická Get It, ke které tento rok na festivalu Masters of Rock byl taktéž natočen videoklip. Blížíme se ke konci a návrat k předešlému albu s písní  The Magnificent Seven a singlovkou Lost Hero. Vkusně vybraný play list, skvělá parta muzikantů, dobrý bicmen, krotitel basy, výborný zpěvák a věčně usměvavý guitar hero – to jsou Seven.

Úprava pódia pro jinou partu trošku odlišného ražení. Na podiu přibudou tři stojany pro mikrofon, ale mě se zdá jak kdyby to byly různě po smontované nástroje typu velké kovové vývrtky, nějaké vrtačky, prostě takový typ nástroje by se hodil do prostředí, kde teče jen krev a mučí se lidi, někde do prostředí Saw... Na levé straně nástroj ze samurajským mečem, uprostřed, dejme tomu prostší mučící nástroj a na pravé straně stojan s kapačkou s krví... Peklo se otvírá, temno, kouřová clona a Dr. Kashtan vyluzuje tóny na kytaru. Hahaha, že prý doktor, než takový, tak bych si zvolil raději dobrovolně smrt. Chirurgický obleček, gumová zástěra pocákaná krví  typu Haemorrhage. Asi jsem to přehnal, ale peklo zvané HENYCH 666 je tady. Otvírák Magické noci ihned uvede všechny do varu, tento cover Plastiků je dobrý tah na branku fans. Dál následuji nesmrtelné nebo smrtelné songy, které Vlastu a nás doprovázejí již nějakou dobu, ve dvou případech dobu hodně dlouhou – Extrémní sport, Kult ohně, Zlej sen. Sushi Katana předvádí své umění na kytaru a otřelí fans už ví, co bude následovat, kult všech kultů Kladivo na čarodějnice. Petr alias Sushi Katana, samuraj, přesněji řečeno pohledná samurajka (úsměv), ve slušivé bílé košilce a černém sáčku, červenou mašlí kolem krku a ba co víc, v kostkované černobílé retro minisukni, ten musel dostat každého, dobrá image. V Kladivu na čarodějnice vystřihl skvěle pěvecké party Oty z Törru. Prostě je to na jedničku udělaná skladba a v tomto provedení dokonalá. Dál není konec, žádný armagedon, ale pouze Předčasný pohřeb, Samota v smrti a ještě musíme zvládnout Válku s nebem. Mohutný bicmen Adam, který je taktéž oděn do bílé košile, má sólo a následuje song Zakrev, který má stejný tah jako Magické noci a ostatní pecky. Na Zakrev se v Šeřikovce natáčel videoklip, tak jsem moc zvědav, jak dopadne. Mimo jiné Vlasta prozradil novinku, kterou možná už někteří znají, že tato skladba se bude natáčet v nové verzi, která vyjde na CD Psychonaut ještě jednou jako bonus. Na natáčení se bude podílet kytarista Mike Hickey, který má zářezy u Venom, Cathedral nebo Carcass. Psychonaut je další pecka z nového EP a máme tady konec v podobě skladby Made in Hell.

Jak podotkl mistr Henych v průběhu koncertu, tak na nováčky snad dobrý. Podotýkám ne snad, ale moc dobrý... ale celá akce. Ale ohledně jedné záležitosti nechci být sprostý... Ale jak se civilizovaně vyjádřit k počtu návštěvníků??? Co to je? Maximálně 40 lidí, jestli to ovšem není nadnesený. Jděte vy, co se nazýváte věrnými fanoušky, třeba do pekla. Sice tam půjdeme všichni, ale my, co jsme byli na Magických nocích, tam budeme topit! (smích)

Zveřejněno: 24. 10. 2011
Přečteno:
3899 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 10. 2011 09:02 napsal/a E.T.
666 byli parádní
moc jsem si jejich koncert užil. Překvapilo mě, jak parádně vyzněly v jejich podání starý fláky (Samota, Válka s nebem, Zlej sen). Nový věci taky dobrý, jsem natěšenej, jaká bude velká deska a jsem zvědavej jakým směrem se budou 666 ubírat. Co se týče návštěvnosti - neuvědomuju si, že bych v Plzni viděl jědiný plakát. Ne každý si kupuje časopisy a sleduje webový stránky kapel.
24. 10. 2011 16:41 napsal/a skipi
obecne
jenom dodam, ze obecne je skoda, kdyz kapela obejktivních kvalit (ackoli je vubec neposloucham) typu Seven hraje pro 0.0 nic divaků.
24. 10. 2011 16:39 napsal/a skipi
manafob
jasne, ze stale vyjimky potvrzujici pravidlo. Zizka treba i kdyz ten by si tez zaslouzil aspon jednou tolik navstevniku:-) a pepa ma taky pravdu, domaci kapely tahnou - kamaradi, znami atd.
24. 10. 2011 16:38 napsal/a 4horsemen
návštěva
Je to těžký možná má pravdu každý, že lidí jsou zmlsaní, stahuje se, Šeříkovka asi špatně zvolená. Na začátku roku tu byl Friedman právě ze Seven, Rocl Cafe z bídou do půl zaplněné, pochopil bych, že jít na koncert, kde je vše instrumentál není zas nějaká velká zábava. Ale v roce 2007 bylo zas na Friedmana plno.. A co Henych? Právě jsem měl dojem, že na Seven tam byla většina.
24. 10. 2011 15:15 napsal/a PEPA
SEVEN
Spíš v tom vidím jiný problém. Seven by po 15 letech hraní a také stylem který hrajou, měli být aspirantem na kapelu, která bude nástupcem Arakainu, Kreysonu, Citronu.... to znamená český metalový mainstrem. Jenže stále se plácají na undergrandové scéně.