Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

EINHERJER – Norrøn CD 2011, Indie Recordings

Einherjové jsou v severské mytologii duše mrtvých bojovníků, kteří hrdinně zemřeli na bojišti. Shromažďují se ve Valhalle a jejich velitelem je Ódin. Až nastane ragnarök, vyjedou do poslední bitvy se silami zla.

EINHERJER je norská vikingmetalová kapela, která patří do první post-Bathoryovské vlny tohoto žánru a která vždy ctila jeho původní ideje a nikdy nesklouzla k „hopsa hejsa rádoby vinkg folk metalu“ (úsměv).

Toliko dvě citace – první z Wikipedie, druhá z Johanopedie (úsměv). Obě vlastně říkají, že EINHERJER se kdysi našli v severské mytologii a žádná módní vlna je nepohltila, stále si hráli to svoje. Ale pohltilo je cosi jiného, co by sedalo nazvat opotřebením, takže v roce 2004 to zabalili, resp. se přestěhovali pod nový praporec, thrashmetalový, pod nímž nějaký čas táhli seskupení BATTERED. Ale na konci roku 2009 byli EINHERJER zpět a hned začali spřádat plány na vydání novinkového alba. To mělo původně vyjít v roce 2010, poté letos na jaře a nakonec vyšlo až na začátku podzimu. Těžko říci, proč takové průtahy, asi firemní politika... Mě více mrzí, že jsem nevydržel čekat na set EINHERJER na letošním Brutal Assaultu, ale únava byla silnější než touha vidět tyhle sofistikované válečníky na živo. Aspoň jsem si tedy spravil chuť při poslechu Norrøn.

Norrøn je deska vkusná a cizelérská, deska vyspělé kapely, která přesně ví, co chce, a nikoliv, co chtějí pubertální fanoušci skotačivých rytmů. Když už jsem použil slovo rytmus, je to slovo, které vás při poslechu téhle placky bude pronásledovat prakticky pořád. A nejde jen o nějaké slovíčkaření, Norrøn je postavený na rytmech takřka pochodových. Snad nebudu kamenován, když vzpomenu německé soustružníky (RAMMSTEIN), které připomíná úvodní pasáž v Norrøn Kraft. Tahle téměř třináctiminutová kompozice se rozjíždí pomalu, ale v momentu, kdy se objeví sborový refrén, rozkvétá do krásy. Ale na další chytlavé momenty je třeba čekat, kapela pečlivě buduje atmosféru bez použití vtíravých atributů, takže dojde i na střídmé pasáže a krátké bezkytarové intermezzo, po němž již jednou vygradovaná skladba nabírá druhý dech (za pomoci operních zpěvů a akustické kytary) a rozjíždí se k „velkému finále“.

Šplouchání mořských vln už tady samozřejmě bylo, ale jako úvod k Naglfar to pasuje, tak co si lámat hlavu s osočováním z plagiátu. EINHERJER to snad nikdo vyčítat nebude... Druhá skladba plyne v intencích žánru, aniž by na vteřinu nudila, Frode zpívá parádním nakřáplým hlasem, který lze popsat snad jako sofistikovaný blackový skřehot, navíc dobře srozumitelný (tedy těm, kteří vládnou norštinou – úsměv). Trochu smíšené pocity mám z Alu Alu Laukar, takové jednodušší hříčky trvající necelé tři minutky, ale jako předěl mezi potemnělými songy ji lze akceptovat. Po ní už je vše v naprostém pořádku, nechybí sborové („nebeské“) chorály, tklivé melodie, strojové bicí, nějaké ty samplované zvuky a hlavně spousta propracovaných kytarových parádiček – oscilujících od black metalu po zemitý hard rock. Závěr patří... baladě. Balladen om Bifrost je pomalá, nicméně stále patřičně nazpívaná (= nakřáplým hlasem) písnička, která nabízí akustické mezihry, další parádní sbory (tady inspiraci BATHORY prostě nelze přeslechnout...) i kytarové kvílení.

Z celé nahrávky vane severní vítr a spousta pasáží vyznívá jako soundtrack k nějakému historickému filmu plnému vousatých válečníků, kteří se hlava nehlava mydlí těžkými meči, ale také drží tryznu za padlé, či se věnují nějakým prastarým rituálům. Kdo má rád epická léta BATHORY, MOONSORROW, ENSLAVED, VREID nebo GALAR, najde zalíbení i v Norrøn.

Seznam skladeb:
  1. Norrøn Kraft
  2. Naglfar
  3. Alu Alu Laukar
  4. Varden Brenne
  5. Atter På Malmtings Blodige Voll
  6. Balladen om Bifrost

Čas: 41:22

www.myspace.com/einherjermusic
www.einherjer.com


Zveřejněno: 03. 11. 2011
Přečteno:
3287 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 11. 2011 10:40 napsal/a SCHMEYD
Obal
Dobře zmáknutý obal alba.