Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

MEMORY DRIVEN – Animus CD 2011, I Hate

Po deseti vteřinách je mi jasné, že MEMORY DRIVEN nejsou žádná ořezávátka. Další čtyři a půl minuty trvá, než otevře zpěvák pusu – a během těch 270 vteřin si dovedu představit, že by MEMORY DRIVEN mohli fungovat jako instrumentální kapela. A po uvedených 270 vteřinách si to představit nedovedu (úsměv).

Zbytečný úvod, ale mě to přesně tahle letělo hlavou při prvním poslechu americké skupiny, která vznikla v roce 2008 pod taktovkou Denise Corneliuse, který prošel řadou kapel (REVELATION, PLACE OF SKULLS, OVERSOUL, UNDER THE SUN) a první stopu v metalovém světě zanechal už před dvaceti roky. Většinu času se věnoval doom metalu, v současné skupině doom metalu s přívlastkem „progresivní“. Vydavatel v promo letáku zmiňuje OPETH, PORCUPINE TREE nebo ALICE IN CHAINS, něco na tom asi bude, ale MEMORY DRIVEN jsou mnohem více doom a mnohem méně to ostatní, co kapela nazývá progresivní a já zpestřující. Američané sice sázejí na pomalé songy, ale neutápějí se v marnosti a žalu, spíše vyznívají pozitivně – a to je nejspíš ona progresivnost v jejich doom metalu.

K velmi dobrému dojmu z poslechu přispívá skvělý dynamický zvuk, chvílemi mi to připadalo jako kdybych poslouchal vinyl. Všechny nástroje jsou nádherně nazvučené, tím pádem snadno rozlišitelné – tudíž nejen kytaristé, ale i basák se na výsledném soundu podílí velkou měrou. Parádně zní i bubny, takže mně neznámému zvukaři a studiu je třeba složit poklonu. Další poklonu bere mistr Cornelius za pěvecký výkon – kdo by řekl, že tak jemný a procítěný hlas má na svědomí stopadesátikilový pořízek... Já určitě ne. Cornelius zpívá opravdu výborně, jeho čistý procítěný hlas do okolní muziky skvěle zapadá a vůbec si nedovedu představit, že by se snažil o nějaké nečisté polohy.

Nejlepší jsou ale kytary – kvílivé vyhrávky se střídají se zemitými zatěžkanými riffy, občas se objeví i tóny akustické kytary a nechybí také jeden nářez v rychlejším tempu, samozřejmě jako zpestření netrvající ani polovinu skladby. Všechno do sebe moc pěkně zapadá a vůbec... tohle je pro mě jedna z nejzajímavějších letošních nahrávek. Snad jen její délka je trochu přes limit – ono to chce opravdu soustředěný poslech a ten vydržet déle než padesát minut není zrovna jednoduché. I když – stojí to za to!

Seznam skladeb:
  1. Empty Gesture
  2. Die To Breed
  3. So It Seems
  4. Ava´s Song
  5. These Aren´t The Chords You´re Looking For
  6. A Tempt
  7. Group Departure
  8. Black=Light
  9. Unveiled

Čas: 53:46

www.myspace.com/memorydrivendoom
www.ihate.se


Zveřejněno: 14. 10. 2011
Přečteno:
3331 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář