Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

TAAKE – Noregs Vaapen CD 2011, Dark Essence Records

Velký a slavný sólista obklopený neméně slavnými hosty vyprodukoval další klenot. Tím bych teoreticky mohl recenzi na nové album norského multiinstrumentalisty Hoesta ukončit a připojit seznam kooperujících jedinců, mezi nimiž budí největší respekt duo Nocturno Culto – Attila Csihar; ale i další persony patří k výkvětu norské metalové scény (k jejich jménům (přezdívkám) se ještě dostaneme).

Zápis TAAKE do blackmetalových análů je neoddiskutovatelný, takže před Hoestem nejspíš stála otázka „co dál“. Točit další sírou čpící alba by asi nemělo valný smysl a všichni by neustále ukazovali na triumvirát Nattestid..., ..Bjoergin... a Doedskvad... A Hoest to pochopil už na minulém jednoduše nazvaném díle Taake (po němž všichni ukazovali... atd. – úsměv), nicméně aktuální počin je podle mého názoru o výrazný krok dál. Hoest nebral ohledy na to, co od něj fanoušci očekávají a chtějí, ale natočil si to po svém.

Sám se ve všech skladbách postaral o vše (zpěv, kytara, baskytara, bicí) a v okamžiku, kdy chtěl svou tvorbu zpestřit, povolal někoho z rozsáhlé norské metalové scény. Hned v úvodní Fra Vadested til Vaandesmed se k mikrofonu postavil Nocturno Culto (DARKTHRONE) a svým nezaměnitelným chraplákem si střihl part v ponuré části skladby, která je jinak hodně variabilní a přitom drží perfektně dohromady. Po úvodním kytarovém bzukotu a řekněme klasickém přímočarém černěkovovém kvapíku s monotónními bicími a stylovým skřehotem se po zaburácení kopáků skladba překlápí v něco úplně jiného – tempo citelně polevuje, prostor dostávají kytarové hrátky i pečlivě vystavěné party baskytary, bicí taky nezaostávají; a navíc – ty chytlavé hypnotické úseky... a chorály...  a to sólo na mellotron, které má na svědomí Bjoernar Erevik Nilsen (VULTURE INDUSTRIES)... dvěma slovy velká paráda. Dvojku Orkan si Hoest obstaral se vším všudy sám, tudíž je celkem jasné, že tentokrát se bude hrát na černější notu, byť i na zvolnění a znepokojující tóny v závěru dojde. Po nářezu následuje pomalejší a do rock´n´rollu lehce hozená Nordbundet, v níž přichází čas velkého Attily (MAYHEM), který se o pozoruhodné momenty dělí s kytarovými vyhrávkami a sólem v podání Lavy (AETERNUS). Hned tři zpěváci se střídají v Du ville ville Vestland, kromě Hoesta ještě Demonaz (IMMORTAL) a V´gandr (HELHEIM), hned tři kytaristé se dělí o kytarové party – sóla si střihli Aindiachai a Gjermund, členové live sestavy TAAKE. Tenhle song je v první polovině pohříchu tak trochu sterilní, střednětempé pasáže jsou nastavované a příliš dlouhé, ale v okamžiku, kdy začínají nudit, se song naštěstí láme. Ale nepřichází očekávaný totální black, ale řekněme avantgardní black/doom. Tenhle překvapivý moment a následující propracované pasáže se spoustou drobných vychytávek a pestrých vokálů vrací albu glanc.

Vcelku pochopitelně se po experimentování vrací kov černý a svižná tempa. A světe div se, Hoestovi stačí chvilka černoty a už zase hledá jiné vyjadřovací prostředky – výrazně zpomaluje, nechává vyniknout dunivé bubny, aby se zase pořádně rozjel, opět za pomoci řady hostů – Thurzur má u svého jména uvedeno „ravn“ a i když se jedná o koncertního bicmena TAAKE, snad by to mohlo znamenat krkavec, takže  by to mohl být nějaký hrdelní výkon, se zpěvem pomáhá Skagg (GAAHLSKAGG), sólo na kytaru si střihl Gjermund a navíc přidal sólo na... banjo! Nedělám si legraci, spíš si ji dělá Hoest, protože banjo mi zde přijde zcela mimo mísu. Zní to jak nějaké country nebo Ivan Mládek (úsměv). Už slyším ty nadšené hlasy, jak je to super a jak je Hoest nekonformní, ale podle mého to tady přehnal. A aby byl výčet hostů v Myr kompletní, nesmím zapomenout na druhé mellotronování B. E. Nilsena. Jestliže banjo mi příliš nevoní, tak mandolína (opět všeuměl Gjermund) mi přijde mnohem snáze stravitelnější. Nicméně předposlední Helvetesmakt asi bude pro většinu posluchačů stravitelná poněkud hůře, protože tady toho Hoest vymyslel strašně moc, možná na úkor spádu, možná i té stravitelnosti. Vedle blackového lomozu a post-doomového naříkání se totiž nachází prapodivná (i co se zvuku týká) pasáž, které něco chybí, nejspíš výraznější kytara. A po ní je tu vyložená avantgarda, v níž svým hlasem přispěl B. E. Nilsen. Stejně jako na minulém albu, i tady trvá závěrečný opus deset minut. Opět v něm pomáhají Thurzur, Skagg resp. Gjermund (ten kromě kytary hraje na „bue“, což nevím, co je...) a opět jde o velmi propracovanou záležitost.

Dobře vyvážený i čitelný zvuk a stylový obal dotvářejí obraz „nových“ TAAKE a těch pár drobností, které mi nesedí (ale třeba sednou někomu jinému), rozhodně nelze chápat jako signifikantní ukazatele. Většina materiálu je podle mě skvělá, tudíž vysoké hodnocení Noregs Vaapen právem patří.

Seznam skladeb:
  1. Fra Vadested til Vaandesmed
  2. Orkan
  3. Nordbundet
  4. Du ville ville Vestland
  5. Myr
  6. Helvetesmakt
  7. Dei vil alltid klaga og kyta

Čas: 46:48

http://taake.svartekunst.no
www.darkessencerecords.no



Zveřejněno: 26. 09. 2011
Přečteno:
3448 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 09. 2011 08:04 napsal/a Johan
Banjo nebrat!
Tak jako zpestření dejme tomu, ale mě to tam prostě nepsauje do nálady desky, taková zbytečně veselá melodie do melodií chladných a temných... Jinak mě TAAKE fakt mile překvapili.
26. 09. 2011 13:38 napsal/a Coornelus
banjo
Představa zmalovaného bubáka paintem jak drží banjo je lákavá. A nebo modelová situace, kdy se na pódiu valí blek metál a na sólíčko příde Mládek v sáčku a s motýlkem, taky nemá chybu. Nesmíš bejt konzerva a orthodox :-)))) Poslech jsem a líbí se mi to, ostatně jako celá deska.