ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

UŽ JSME DOMA – Jeskyně LP 2011, Papagájův Hlasatel Records

Loni přišli UŽ JSME DOMA po sedmileté pauze s novinkovým materiálem nazvaným Jeskyně, který letos spatřil světlo světa i na gramodesce. Vinylová edice je pojata opravdu velkoryse – hlavní přebal i vnitřní kapsa na velmi kvalitním tvrdém papíru, osmistránkový booklet opět na stejném papíru, vše v typickém grafickém kabátku UJD, od Martina Velíška, malíře, který je řádným členem kapely. Na obrazech jsou jeskyňáři ve člunu nebo na laně i nestydatá polonahá „Jeskyňka“ (úsměv), nechybí fotka kapely namočené po krk ve vodě (z Nového Zélandu) ani texty. Mimochodem, všechno, co je psáno, je ve třech jazycích – češtině, angličtině a polštině – UJD jsou mezinárodně etablovaní, navíc má deska oficiální polskou distribuci; takže se dá čekat, že limitovaný pětisetkusový náklad se brzy vypaří a stane sběratelskou záležitostí.

UJD jsou kapelou, která staví na stejnou úroveň hudbu, texty i výtvarnou stránku. O té výtvarné jsme si už řekli vše, na řadě je hudba. Rovnou raději na úvod hudebního odstavce napíšu, že UJD šli vždy úplně mimo mě a tím pádem neznám ze starší tvorby ani zbla. Tudíž nedokážu posoudit, jak se kapela za dvacet pět let aktivní činnosti vyvíjela, natož na kolik přínosné je doplnění sestavy o trumpetistu.  Takže s čistým (ne)vědomím si pouštím desku, od které skoro nic nečekám, respektive čekám nějaký těžko stravitelný alternativní rock. Ale jaké je moje překvapení, když tomu tak není... Obrovské! UJD sice alternativní rock nejspíš hrají, ale zároveň při něm nezapomínají na písničkovost, nebo chcete-li líbivost – ale nepřehánějí to s ní. Vezměte si takovou Kapku – to je megahit postavený na chytlavé muzice a ještě chytlavějším zpěvu. Miroslav Wanek (jediný zakládající člen kapely v aktuální sestavě, autor hudby i textů, vrchní velitel a hlava pomazaná – úsměv) zpívá výborně, neustále mění výraz a dává skladbě „tvář“. Občas mu pomáhají kolegové, takže nechybí sborové zpěvy či jejich prostřídání, jako zpestření slouží i ženský vokál hostující Veroniky Jiříčkové.

Vedle přímočarých bigbítových vypalovaček přináší strana A i složitější kompozice, třeba Propast, která začíná zvolna a smutně... a pokračuje zvolna a smutně...

Propast přichází
s lidskou bolestí
S místem odkud
nikdo se nedovolá

A minimalistické pasáže se dotýkají úplného dna (propasti), na němž zůstal jen procítěný zpěv podbarvený klávesami, s občasnými tóny trubky či údery do nějakého plechového bubínku. Ta alternativa začíná trochu strašit, ale v pravý okamžik se skladba „láme“ a obrat je to nečekaný a optimistický...

Jsou dny kdy i propast někam padá
Kdy se všechno v dobré obrací
...
Propast může být i pohostinná

... a hudba je rázem veselejší. A ještě o sto procent veseleji je v Úkrytu. Skočná punková vypalovačka upaluje v rychlém tempu, je neučesaná a opět silně návyková; a pranic nevadí ani parodický nádech, s jakým je nazpíván závažný text. Tak, nebudu se vrtat v dalších skladbách, každá má cosi, co zaujme, co stojí za opakovaný poslech, každá má i místečka ne tak atraktivní (některé pasáže, kterým říkám „alternativní“, mi přijdou o fous delší, než by bylo nutné), ale suma sumárum jde o pozoruhodný a silný materiál.

Vrátím se k sousloví „závažný text“ z předchozího odstavce. Texty Miroslava Wanka spojuje jeskynní  téma a terminologie, ale to je jen pohled první, nechci říci povrchní, ale třeba nehloubavý (když už jsme v těch hloubkách – úsměv). Při podrobnějším vnímání slov asi každý snadno dojde k závěru, že se v nich řeší osobnostní témata, osamělost, váhání nad tím, jak prožít život (úkryt je sladká vábivá past, úkrytu časem se těžko odvyká)... Vše je zabaleno v hezké češtině a ve spoustě metafor... a je to  cizelérská práce.

Seznam skladeb:

Strana A:
  1. Jeskyně
  2. Kapka
  3. Propast
  4. Úkryt
  5. Valounek
  6. Naviják

Strana B:
  1. Fascinace
  2. Stropy
  3. Mariana
  4. Puklinka
  5. Ukolébavka pro Anežku

Čas: cca 45 min.

www.uzjsmedoma.com
http://bandzone.cz/uzjsmedoma
www.phr.cz


Zveřejněno: 15. 09. 2011
Přečteno:
4250 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář