Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

MASTERS OF ROCK je festival, který teprve začíná. Rozměry je však nyní již jedním z největších na území ČR a tento rok i SR. Podrobněji letošní ročník přiblížil Jiří Daron z agentury Pragokoncert.

1. Zdravím, představte prosím ve stručnosti našim čtenářům váš fest ? historie, dramaturgie, místo konání?

Mezinárodní rockový open-air festival ?Masters of Rock? měl svou premiéru loni v areálu likérky R. Jelínek a hlavními hvězdami byli: HIM (Fin), Hammerfall (Swe), Slade (GB), Die Happy (Ger), Support Lesbiens (CZ). Letos jsme festival výrazně rozšířili. V České Republice pokračujeme v překrásném zrekonstruovaném objektu likérky R. Jelínek ve Vizovicích a premiérově i na Slovensku, v překrásném rekreačním prostředí Slnečných jazier v Senci u Bratislavy.

2. Kdy Vás napadlo začít pořádat festival a co Vás vlastně vedlo k tomu abys jste pokračovali?

K myšlence uspořádat v ČR festival evropské úrovně, na kterém by se vedle české hudební špičky představily rovněž hvězdy světových pódií, nás přivedl náš kamarád Joey De Maio (leader skupiny Manowar). Joey je nejen přítelem vedení agentury Pragokoncert, ale město Zlín je jak říká jeho druhým domovem, a tak nám nabídl pomoc při budování festivalu. Vše tak začalo jeho pozváním na jeden z největších evropských festivalů do dánského Roskilde v roce 2002, kde Manowar hráli jako headliner a hned následující rok se ve Vizovicích u Zlína konal 1. ročník mezinárodního rockového festivalu ?Masters of Rock?

3. Lidi, kteří se na váš fest chystají poprvé, by určitě zajímalo zázemí ? takže popis areálu, sociální zařízení, možnosti noclehu, nabídka jídla, pití,? Chystají se nějaké změny proti minulému roku?

Český ?Masters? se koná v areálu likérky R. Jelínek ve Vizovicích a areál je rozdělen do dvou hlavních částí. Větší část ? hlavní plocha areálu, je místem dění celého hudebního programu festivalu, ale lidé tam najdou i mnoho stánků s jídlem, pitím a nejrůznějšími drobnůstkami, druhá část areálu bude čistě občerstvovací a odpočinkovou zónou, bude zde veliká Pilsner Urquell Pub s velkoplošnou obrazovkou, kde budou moci návštěvníci sledovat současné dění na pódiu a v sobotu a neděli dokonce i finálové zápasy fotbalového Eura z Portugalska. Objeví se zde čajovna, tetovací služby, kadeřnický salón a spousta stánků s lákavými pochoutkami např. pečené sele, grilované steaky, žebra, kuřata, gyros, langoše, těstoviny, pizza a mnoho dalších. O pití se postará Pilsner Urquell, R. Jelínek a Coca-Cola. Pro WC a Sprchy bude v areálu uvolněn rovněž zvláštní prostor.U areálu likérky vyroste stanové městečko, kde bude campování zdarma.Slovenský ?Masters? probíhá v Senci u Bratislavy v nádherném prostředí rekreačního areálu ?Slnečných jazier?. V části campu nedaleko 5. Senecké pláže je vybudován festivalový areál. Do zaplnění kapacity campu budou moci fanoušci bydlet hned v těsném sousedství s festivalovým areálem. Po jeho zaplnění jsou k dispozici ještě další campy, chaty a hotely, kterých je v tomto areálu kolem jezer nespočet. Samotný festivalový areál bude zahrnovat velkoplošné hospody Pilsner Urquell, řadu posezení se slunečníky a kompletní služby v oblasti jídla a pití. Podobně jako ve Vizovicích nebudou chybět atrakce jako čajovna, tetovací salon?atd. Jen campování zde není zdarma jako ve Vizovicích, ale na druhou stranu si zde můžete zaplavat na překrásných jezerech.

4. Na jaké kapely se návštěvníci mohou těšit letos? A na kterou se těšíš třeba ty?

Hlavními headlinery festivalu letošního ročníku jsou: EUROPE ? švédská rocková legenda, která se po více jak 10 letech vrací na světová pódia. Jde o největší comeback roku 2004! Dále se návštěvníci můžou těšit na HELLOWEEN, německou speedmetalovou legendu, STRATOVARIUS, populární finskou power metalovou kapelu, DIE HAPPY z Německa v čele s půvabnou Martou Jandovou, IN EXTREMO (Ger), THE 69 EYES (Fin), PINK CREAM 69 (Ger), z českých kapel vystoupí např. TŘI SESTRY, DIVOKEJ BILL, J.A.R, ARAKAIN a mnoho dalších!Kromě návratu legendárních Europe se nejvíce těším na energický a charismatický koncert Marty Jandové se skupinou Die Happy.

5. Podle čeho kapely na festival vybíráte?

Dramaturgie festivalu je tou nejcitlivější otázkou, které tým Pragokoncertu věnuje tu největší péči. Chceme nabídnout dobrou muziku pro mladé i starší a to od poprocku, přes rock, funky až po různé formy metalu. Chceme, aby byla dramaturgie festivalu pestrá a vždy obsahovala výjimečné osobnosti a události, kterými se mohou pochlubit jen některé, nejvýznamnější evropské festivaly. Letos mezi tyto události zcela jistě patří světový comeback legendárních švédů Europe (tuto událost zahrnuje ve svém programu jen Sweden Rock), poslední koncert legendárních Stratovarius v původní sestavě nebo první společné vystoupení Petra Jandy a jeho dcery Marty Jandové. Oba zde jinak pochopitelně vystupují se svými kapelami Olympic a Die Happy.

6. Můžete (chcete?) trochu odkrýt finanční záležitosti okolo fesťáku? Výše vstupné asi tajemstvím nebude, ale kde je možno vstupenky koupit? Jaký je rozpočet letošního ročníku, kolik z toho dělají kapely, kolik to ?ostatní? a co to ?ostatní? obnáší? Možná si pak návštěvníci uvědomí, že to není zrovna sranda pořádat podobnou akci!

Pořádat festival v ČR, který by byl svým obsazením začleněn mezi ty nejvýznamnější v Evropě, tak jak se snažíme s Masters of Rock, není v našem prostředí vůbec jednoduché. Honoráře zahraničním hvězdám musíte zaplatit stejné jako v Německu či Švédsku, ale výše vstupného je ve srovnání s těmito zeměmi třetinová. U nás stojí třídenní permanentka 600 Kč v předprodeji a 650 Kč na místě. V zahraničí srovnatelný festival vyjde návštěvníky na 60-80 Eur. Se státní či městskou podporou se zde nedá počítat, někdy je to spíše naopak. Pochvalu si zaslouží město Senec, které náš festival podporuje a je zde fajn spolupráce. Pomoci Vám mohou jen soukromé firmy, kterým tímto patří naše díky. Festival Masters of Rock by nikdy nemohl existovat bez generálních partnerů jako Plzeňský Prazdroj, Rudolf Jelínek, Pojišťovna Kooperativa, společnost Graddo a řady dalších společností, kteří nás v budování takového festivalu podporují a umožňují nám nabídnout pro českého diváka přijatelnou cenu vstupného. Jinak rozpočet takového festivalu je v řádech milionů?

7. V čem spatřujete odlišnost svého festivalu od těch ostatních? Na  co byste chtěli fanoušky nalákat, aby dali přednost zrovna vaší akci?

Výjimečnost ?Masters of Rock? je v krédu ?nejvíce zahraničních hvězd?. Má to dva rozměry: 1) českému a slovenskému fanouškovi umožníme vidět hvězdy a headlinery velkých evropských festivalů aniž by musel cestovat do zahraničí. 2) Otevíráme se tím i zahraničním fandům, kteří k nám do Česka a na Slovensko na Masters přicestují.

8. Tip na návštěvnost...

Na každý ?Masters? a to jak do Vizovic, tak do Sence zamíří více jak 10 000 diváků?

9. Nějaký vzkaz na závěr, doporučení pro návštěvníky apod?

Vzkaz je jen jeden. Přejeme Vám příjemnou zábavu a mnoho nezapomenutelných příjemných zážitků z festivalu ?Masters of Rock?.


Zveřejněno: 23. 06. 2004
Přečteno:
4060 x
Autor: Manafob | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář