Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

THE RESTARTS – Slumworld LP 2011, Papagájův Hlasatel Records

První dlouhohrající deska THE RESTARTS vyšla na 1. máje před devíti lety, v době, kdy kapela fungovala zhruba sedm let a měla na kontě nějaké krátcehrající počiny, třeba splitka s LEFT FOR DEATH nebo BROKEN. A proč zmiňuji zrovna tyhle dva společně nosiče? Protože na velký debut se vešly i všechny skladby z uvedených EPs, v prvním případě jdou to skladby pod čísly 2 a 7, ve druhém 10, 14 a 15. Ale není třeba se obávat že by album Slumworld nedrželo kvůli zařazení skladeb z různých časových úseků pohromadě, THE RESTARTS v průběhu let 1999 – 2002 zněli přibližně stejně...


Od začátku se hraje rychlý, úderný a našlapaný mix punku a HC, THE RESTARTS mají mnohem blíž k takovým THE EXPLOITED než k punku vzor 1977. Jsou agresivní, tvrdí a také rozjívení (úsměv). Jak jinak si vysvětlit zařazení dvou cover verzí, které uzavírají obě strany. Zatímco u áčkové Big Rock Candy Mountain (původně Harry „Haywire Mac“ McClintock) nemohu sloužit srovnáním s originálem, u béčkové Does Your Mother Know, kterou kdysi hrála ABBA, jde o podařenou taškařici, nad kterou by nejspíš švédští hitmakeři lomili rukama (úsměv); nicméně i přes odlehčený ráz, zejména ve zpěvech, jde o vcelku tvrdou záležitost.


Ale pozornost samozřejmě zasluhují skladby vlastní. Těch je čtrnáct a co skladba, to potenciální koncertní trhák. Pořád to valí, pořád se něco děje a pořád je to tak trochu neučesané a zároveň melodické a chytlavé. O tvrdosti a rychlosti už jsem psal... o kytarových a baskytarových vyhrávkách ne – takže – jsou tam. Dalším trumfem je, že u mikrofonu se střídají všichni tři členové kapely – Mik (kytara, vokály), Darragh (bicí, vokály) a Kieran (baskytara, vokály), jemuž údajně patří hlavní chraplák. Zbývající dva pánové ale dostávají také velký prostor – ve většině skladeb se dva různé vokály střídají, navíc je často ještě doplňují sbory; na koncertech to určitě tenkrát bylo (kapela dnes působí v jiné sestavě) pěkné dílo (úsměv). I když většina skladeb odsýpá, sem tam se najde nějaká výjimka – třeba Genetic Code načichlá starými THE CLASH, nebo hned následující Prophecy, ponurá zatěžkaná kompozice, z níž typická punková „no future“ bezvýchodnost přímo čiší. Adeptem pro hit číslo jedna je nejspíš Terror Breed, která se dotýká thrashmetalových sfér (možná to ortodoxní punkeři neradi slyší, ale některé pasáže jsou sakra tvrdé a nejen v této skladbě) a která vedle řevu přináší i sborové chorály a luxusní kytarové sólo. Na béčku se v podobné roli nachází Jihad, ale ani ostatní songy nezaostávají... třeba hravý Skint.


O kdejakém vinylu se dnes tvrdí, že je luxusní, v případě Slumworld je ale toto tvrzení na místě. Přebal z kvalitního papíru je samozřejmostí, vnitřní potištěná kapsa vlastně taky, ale tady jde v případě vnitřňáku o graficky velmi pěknou práci, nechybí zde pár dobových fotek, jedna luxusní fotka sochy s pěkným pankovým účesem, texty ani krátké povídání o kapele. Deska navíc vyšla ve dvou barevných provedeních jako splatter červená/černá a splatter čirá/bílá (průsvitný vinyl s bílými cákanci).



Seznam skladeb:


Strana A:

  1. Fuck That Shit
  2. Legacy Of Bigotry
  3. Labelled Inferior
  4. Genetic Code
  5. Prophecy
  6. Terror Breed
  7. Humane
  8. Big Rock Candy Mountain


Strana B:

  1. Screaming City
  2. Your World
  3. Same Old Shit
  4. Static
  5. Jihad
  6. Skint
  7. Better Off Dead
  8. Does Your Mother Know


Čas: cca 44 min.


www.restarts.co.uk

www.myspace.com/restarts

www.phr.cz




Zveřejněno: 07. 09. 2011
Přečteno:
3362 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář