Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EUFOBIA – Cup Of Mud CD 2011, Wizard

Bulharsko není zemí metalu zaslíbenou, přesto tam funguje jedna docela aktivní kapelka, která zásobuje svět svými výtvory. Druhé album (první Insemination z roku 2010 jsem neslyšel, ale recenzi si na Fobii přečíst můžete) vypadá na první pohled velice profi – na digipackovém obalu se nešetřilo, obsahuje texty i na zakázku vytvořený titulní cover (ten se mi sice moc nelíbí, ale aspoň nejde o nějakou patlaninu ukradenou na netu).

O poznání horší je to ale s hudebním obsahem. Nemůžu a nemůžu EUFOBII přijít na chuť ani po řadě poslechů. Vlastně ani nevím, co vlastně Bulhaři hrají (nebo chtějí hrát)... Avantgardní death metal? Progresivní death thrash heavy metal? Alternativní metal? Všechno a nic, dohromady nic moc. Skladby jsou nesourodé (jak v kontextu alba, tak jednotlivé tracky), nahrávka nemá ani spád, ani neplyne klidně, pořád se sice něco děje, ale já se v tom ztrácím a marně hledám nějaké záchytné body v podobě silného riffu nebo třeba melodie, refrénu... A korunu tomu všemu „ničemu“ nasazují vokály, na kterých se dle bookletu podílejí hned tři hrdla – ale jak je mám sakra identifikovat, když zní jak přes kopírák? A hlavně – chybí jim výraz – je to pořád dokola takové nijaké zastřené drmolení, neobjevuje se žádný pořádný řev ani civilní polohy.

Fakt nevím, co s tím... Občas se sice zableskne na trochu lepší časy v podobě kytarové vyhrávky, ale jinak mi to celé přijde jako bezkrevná a mátožná záležitost, která nemá čím upoutat. Třeba se pletu... ale mě to prostě nebaví.

Ani produkce není kdovíjaká, zvuk je taky sotva průměrný... tak co s tím? Založit do skříňky, kde se na to bude léta usazovat prach, až to jednou dědicové vyhodí. Já už se k poslechu vracet nebudu.

Ale abych jen neláteřil – aspoň malou pochvalu zaslouží dva klipy, které kapela na CD zařadila a tak musím ocenit snahu propagovat svou muziku i formou obrázků. V případě Cruel Child jde o klip s „hérečkou“ v roli nějaké královny zla (či čeho), která sedí na trůnu, pohrává si s hadem a kolem ní hraje kapela. Druhá záležitost je jen a jen o záběrech na kapelu „on stage“, resp. „on místnost“, tudíž nápaditost nulová.

P.S. Slovo „eufobia“ neznamená strach z EU (Evropské unie); prý jde o strach z dobra (úsměv).

Seznam skladeb:
  1. Violin
  2. Maligna
  3. Laid to Rest
  4. Believer
  5. Cruel Child
  6. Rain of Snails
  7. Frog
  8. Mud
  9. Silver Air
  10. Violin (instrumental)

Čas: 31:57

www.eufobia.com
www.wizard.bg


Zveřejněno: 20. 09. 2011
Přečteno:
3262 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 09. 2011 08:56 napsal/a DW
:)
čili se v v Eufobii za ty roky nic nezměnilo :))