Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
HEIDEN – Andzjel

CHAOS UK – LP CD/LP 2011, Papagájův Hlasatel Records

Rambajz, kterým se CHAOS UK proslavili, poprvé vyšel v roce 1983 a to byla doba, která stále ještě přála neučesané punkové muzice. A tak nebylo divu, že se bristolští chuligáni zařadili po bok tehdejších punkových leaderů. CHAOS UK začali hrát o něco později než kapely ze slavného sedmasedmdesátého roku, ale hudebně i ideově k nim mají velmi blízko. „Tahle banda zvrhlých deviantů se víc než nahráváním nebo zkoušením bavila chlastem a děláním bordelu na koncertech“ – tak praví vydavatel české reedice a ani nemusíme chodit na koncert, abychom se ke slovu „bordel“ dostali – stačí k tomu poslech jejich dlouhohrajícího debutu.

Ten netrvá ani půl hodiny a přináší typický špinavý punk křížený s HC. Pánové se s ničím příliš nemažou, mydlí to pěkně od podlahy, většinou ve svižném tempu – důkazem budiž úvodní Selfish Few, v níž to bubeník řeže hlava nehlava, basa bručí, kytara skřípe a zpěvák vyřvává neučesaným hlasem. Totéž v bledě modrém následuje i v položce druhé, navíc se v ní skrývají (doslova – pod nánosem basových riffů) kvílivé kytarové vyhrávky. A do třetice všeho dobrého – až na zpěv, který mi přijde, jako od unavených hlasivek, jako kdyby šlo o konec koncertu, kdy už ze sebe zpěvák vydal vše a sípe z posledních sil. Úkrok stranou v podobě dvou pomalejších znepokojujících písní přichází se závěrem (na CD fiktivní) první strany.

Tu druhou načíná stylový rychlý rachot, který pokračuje a pokračuje... místy se bordelióznost zvětšuje (přiléhavě nazvaná skladba Chaos), místy polevuje, ale pořád to valí a valí... Nemůžu se ubránit dojmu, že nahrávka zní jak zaznamenaná zkouška ve zkušebně – když se něco nepovede, je to jedno (možná schválně), zvuk musí být špinavý (jsme přece pankáči a revolta proti všemu konformnímu je nejdůležitější) a když už nevíme, jakou pitominu vyvést, pomůžou domácí zvířata kdesi na dvorku (kdákání, kejhání a nevím co ještě v závěrečné Farmyard). Ale tak to tehdy bylo a bylo to tak třeba (úsměv).

Album vyšlo jak na CD, tak na LP. CD verze je zabalena do slušivého digipacku, kterému vládne modrá barva a který uvnitř skrývá vnitřní obal s dobovou fotkou kapely, texty, historií a diskografií převzatou z Wikipedie. Vinyl je k dispozici ve dvou barevných variantách (clear a cyanide blue) a obsahuje vnitřní obal na kvalitním 350g kartonu.

Na rovinu – kdyby album „Chaotických punkerů z United Kingdom“ vyšlo dnes, žádná revoluce by se nekonala... Ale tehdy to byla bomba.

Dnešníma očima tak za pět, tehdejšíma devět, průměr sedm.

Seznam skladeb:
  1. Selfish Few
  2. Fashion Change
  3. You ´ll Never Own Me
  4. The End Is Nigh
  5. Victimised (Piss(Dub)Take)
  6. Parental Love
  7. Leech
  8. Chaos
  9. Mentalily Insane (Why)
  10. Urban Guerilla
  11. Farmyard

Čas: 27:00

www.myspace.com/chaosukmusic
www.phr.cz


Zveřejněno: 04. 09. 2011
Přečteno:
3368 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář