Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DEPENDSON – Mist CD 2010, Election Records

Elektronické projekty nebo kapely nepatří mezi mé nejvyhledávanější objekty zájmu, a dá se říct, že ty oblíbené by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Na druhou stranu se nebráním ničemu a elektroniku v kombinaci s kytarami tvrdšího ražení mám rád. U Dependson z Tábora se naštěstí kytara objevuje. Shodou okolností, než se ke mně tato nahrávka dostala, jsem týden předtím po několika letech oprášil legendární desku The Downward Spiral od Nine Inch Nails z roku 1994, a to je právě ono. Dependson mají NIN v krvi a určitě patří k jejich velkým vzorům, o čemž svědčí účast na NIN Fan-Made Singles s remixem skladby „Me, I’m Not”, ale i celý nádech alba. Jak po hudební stránce tak i v určitých pasážích snadno vystopovat inspiraci co se vokálů týče.

CD dorazilo ve velice pěkně zpracovaném digipackovém balení, které má barvu, a i tak působí, jako kartónový papír. Uvnitř se nalézají dva kotoučky, první a ten důležitější, audiodisc obsahuje hudební stopu se sedmi songy a videoklip ke skladbě Mayday. Na druhém CD datadisc najdeme grafické bonusy, fotky - kdy každá fotogarfie koresponduje s konkrétním songem, všechny songy ve formátu mp3 a video Mayday v HD kvalitě. Z výčtu jmenovaných položek je zřejmé, že k pracem na CD bylo přistupováno zodpovědně a s konceptem, což je ve výsledku znát a kladné body za to naskakují.

Hudba, kterou se Dependson prezentují, je vytvářena na počítači, případně syntezitátorech, s občasným zakomponováním všelijak zefektované kytary, která celkový sound vkusně oživuje a dělá pro mě celou nahrávku stravitelnější. Ačkoli jsem zvyklý plavat v jiných vodách, jedno musím kapele přiznat a to je fakt, že v každé skladbě dokážou něčím zaujmout. Může se jednat o celou skladbu, jakou je vyloženě hitová Wings, kde upoutají největší pozornost povedeným refrénem. Nebo jen určité části kompozic. V první Gun, která trvá dvě minuty, se ¾ času čeká, co se z elektronického podkresu vyklube, aby následné bicí party rockově přibíjely k zemi. Druhá klipová Mayday je asi nejsložitější skladbou na desce a prokousat se jí není lehké. Následující You Are Over The Horizon má atmosféru jako kdyby se nacházela na soundtracku k filmu Samotáři, úplně na mě ten odkaz doby před deseti léty dýchl. Po klidnější chvilce se dostáváme k roztěkané The Blood Exchange, která už už začíná zavánět lehčí nudou, ale krátká kytarová vyhrávka kolem druhé minuty to zachrání. Předposlední Nothing More a závěrečná Danger už nevybočují z nastoupené linie a efektně vystihují náladu alba a zároveň jsou důstojným zakončením této povedené a nevšední kolekce.

To, čeho si na Dependson nejvíc cením, je fakt, že se jim povedlo vytvořit kolekci na vysoké úrovni, která snese ty nejpřísnější měřítka. Od precizního zpracování digipacku, přes výtvarnou stránku až po zvukovou podobu, které nečouhá sláma z bot. Kdyby nepřišla nahrávka na recenzi, neměl bych tušení, že vůbec takto znějící kapela se v našich končinách vyskytuje. A kdyby při listování v bookletu nebyla napsaná jména Devera, Pištěk a Růžička, kteří za tímto projektem stojí, určitě bych se domníval, že se jedná o zahraniční kapelu. Samozřejmě cílová skupina je někde jinde než se pohybujeme my na Fobii, ale nemám pochyb o tom, že to může někoho, jako se to povedlo u mě, oslovit. Když jsem si pouštěl CD na PC, tak mi Winamp psal charakteristiku stylu co právě hraje jako obecný alternativní rock (úsměv)... názor si můžete udělat sami.

Čas: 23:40

Seznam skladeb:

  1. Gun
  2. Mayday
  3. You Are Over The Horizon
  4. The Blood Exchange
  5. Wings
  6. Nothing More
  7. Danger


http://bandzone.cz/dependson

 


Zveřejněno: 03. 09. 2011
Přečteno:
3725 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář