Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ISACAARUM – Vaseline CD 2011, Obscene Productions

Po nekonečných šesti letech vydávají, dnes již legendy tuzemské extrémní scény, Isacaarum svou novinku, kterou pojmenovali příznačně Vaseline... Fantazii se meze nekladou (úsměv). V našich končinách to originální kapela, jak po stránce hudební ,ale i svou image, známá svou hojnou koncertní činností a působící v tradiční sestavě Chymus, Míra a Jimi. V době nahrávání odešel z kapely bubeník Internerv, který ale ještě stihl své party nahrát. V mezičase Internerva nahradil navrátilec Monthy a kruh se uzavřel.

A jaká že je Vaseline? V podstatě se dá říct, že klasické isacaarovské postupy jsou zachovány ve své tradiční formě, ale sem tam  Isacaarum koketují do jiných žánrových polohách. K tomu přispívá i nový, na poměry kapely, čistý sound vytvořený v jihočeském studiu Loco. Ale jak to tak bývá, i ty nejtvrdší hrany se časem obrousí, a tak i Isacaarum se vyvíjí a rozvíjí a na závěr alba přichystali jedno výrazné překvapení, které bude kde jaký malý zatvrzelý grind mozeček těžko vydýchávat a zcela určitě se najdou tací, co to budou těžko snášet.

První Cockwork Orange se ze začátku nese ve středním tempu a díky dodaným zvukům sirény působí industriálním dojmem, aby se po chvíli zvrhla v klasický nářez s Chymusovými vokálními variacemi. Přes víceméně tradiční kousek Toil In Oil se dostáváme k první větší hitovce na albu a tou je již dostatečně známý song Prickshot, který jako promo vyšel na BZ profilu kapely už v roce 2008; zde má ale v novém zvukovém hávu o dost větší grády. Další parádní věc nese jméno Ladyboy Fisted a dá se říct, že je v ní koncentrovaná síla umu Isacaarum a to, co na nich máme tolik rádi. Tradiční rychlost, skvělý chytlavý refrén, zpomalovačka a na světě je další šlágr, který nemůže chybět v koncertním setu. Následující skladby nevybočují z davu, až s blížícím se koncem alba přichází předposlední Rust In Piss, vtipný to název, v které dřímá ono výše zmiňované překvapení. Přes nenápadný začátek se skladba nesoucí se ve středním tempu parádně rozroste (a v duchu si říkám jak to dobře zní, Chymus je tu nenápadně doplňován druhým hlasem), ale najednou přichází první šok v refrénu a tím je hlas hostujícího Broňi Míky ze Satisfucktion a Atari Terror, který si na konci skladby střihne i heavy ječák. Ale to není ještě stále vše a tak další ranou do palice je vkusně zakomponovaná viola hostující Lenky Ambrožové. A jak jsem byl ze začátku vyjevený a něco takového bych od Isacaarum nečekal, postupně se mi skladba natolik zalíbila, že jí řadím k vrcholům alba. V závěrečné krátké téměř punkovce zazní hlas dalšího hosta, Vlakina z Ingrowing, což ovšem nezpůsobí takovou újmu jako v předcházející skladbě (úsměv).


Šest let čekání a máme co jsme chtěli, někdo možná i to co nechtěl (úsměv). Na každý pád při zachování všech charakteristických isacaarovských rysů je Vaseline krokem vpřed a posouváním svého výrazu doplněného o nové prvky. Jednoduše řečeno je tady dospělá deska, která nepřešlapuje na místě a má sílu oslovit i o něco širší spektrum posluchačů a to při zachování atributů sobě vlastních (Chymusova hlasová variabilita a umění napsat chytlavé a fungující songy), což je již dnes vybroušený vlastní osobitý styl, který pojmenovat jen grindem by byla kardinální chyba.

Za pozornost jistě stojí i výtvarná stránka, která u Isacaarum nikdy nebyla na vedlejší koleji. Zapomeňte však na obvázanou hlavu nebo hromadu použitých tampónů, letošním trendem je bílá. Snad jen ty zuby na potisku samotného CD mi nedělají dobře (úsměv). Booklet samozřejmě obsahuje texty a také výborně zpracované fotografie, které byly pořízeny fotografem Vladimírem Štrossem.

Čekání se vyplatilo.

Seznam skladeb:

  1. Wet Welcome - Cockwork Orange
  2. Toil In Oil
  3. Prickshot
  4. Boobstrike
  5. Ball Hammer
  6. Twat Drenched
  7. Ladyboy Fisted
  8. Stinkfertile
  9. Neovaselinism
  10. Bodyscape
  11. Rust In Piss
  12. Back To the Bed

Čas: 34:16

ROZHOVOR

http://bandzone.cz/isacaarum


Zveřejněno: 01. 08. 2011
Přečteno:
4570 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 08. 2011 23:33 napsal/a immortal
:-))
To Coornelus: velká paráda to byla (resp. je). Pavučiny pryč a sousedi asi také, nebo jsou minimálně hospitalizováni na ušním :-))
03. 08. 2011 08:24 napsal/a Coornelus
...
Doufám, že ti to vymetlo ty pavučiny na těch reprákách:-))
02. 08. 2011 17:20 napsal/a immortal
O.K.
I mně se to moc líbí. Sound desky je parádní. Víc nemám co dodat, jak píšeš, tak je.