Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

UNBORN – Six Ways of Suffering CD 2011, vlastní náklad

Thrash till death! To je rozhodně heslo, kterým se řídí pražští UNBORN. Tato pětičlenná banda vypustila 28. 5. 2011 do světa v pořadí již čtvrtý počin pod názvem SIX WAYS OF SUFFERING, následující dlouho po vydání VOICE OF HATE (spatřilo světlo roku 2007). Již při pohledu na obal je jasné, že za vzhledem je práce velice zkušeného grafika a zklamání nepocítíme ani po jeho otevření. Booklet je povedený a pro náruživé fanoušky obsahuje i kompletní texty.

Ale pojďme k samotné náplni této placky. Hned první skladba, Triumph of Manipulation, nás utvrdí v tom, že máme v ruce zajímavý počin. A naladí nás na pořádně tvrdou notu, ve které se vesměs nese celé album. Za povšimnutí rozhodně stojí i v pořadí druhá skladba No Escape, která ukáže hned několik nápaditých riffů. Některá zkreslení mě při poslechu posílají do až schizofrenní nálady, což bylo nejspíše promyšleným záměrem... Při pomatení smyslů nastupuje i husí kůže. Ano, až tak se může člověk oprostit od reálného času. Jednoznačným hitem je však v pořadí čtvrtá No Second Chance, která mě po poslechové stránce vynesla někam do nebe na těch několik málo minut. Mírný začátek a pak kanonáda jak z děla, až se ježí vše po celém těle. Dalším obrovským plus je ukázka spousty poloh zpěvákova hlasu, který zde dodává skladbě na dynamičnosti. Pokud Unborn neznáte, toto je správná volba na první poslech. Jako poslední bych rozhodně vyzdvihla i velmi melodický závěr v podobě Silent Evil, kde je slyšet i zajímavý čistý zpěv. I na této písničce je značně cítit sehranost a celkové kvality kapely.

Rozhodující dojem na mě také udělal mix tradičního old school thrashe spolu s inovativními prvky z jiných stylů, který dotváří atmosféru a rozhodně nenudí, jako tradiční bití do hlav, které časem způsobuje už jen bolest. Celkově je Six Ways of Suffering velmi povedeným albem se skvělými nápady, zvukem a při poslechu se rozhodně nebudete nudit, ať už jej uslyšíte poprvé či posté. Rozhodně je toto ukázka té lepší části české thrashové scény. Nezbývá než si zajít i na některý z koncertů a okusit tuto hudbu na vlastní kůži...

DW:

Pražská partička Unborn, založená léta páně 1996, to na scéně již nějaký ten pátek kroutí, za dobrých 15 let existence však stihla vydat jen dvě dema a dvě „dlouhohrající“ alba. Opravdu v uvozovkách, jelikož těch šest skladeb na, byť stylově nazvané, aktuální placce „Six Ways of Suffering“ nikoho neohromí.

Celková stopáž pak dosahuje ke dvaceti minutám a já si tak říkám, že pánové z nevyčerpatelné studnice svých nápadů vybírají  skutečně jen ty nejdotaženější. K samotné hudební náplni – jedná se o skutečnou klasiku uplynulých let – tedy moderní odpověď na klasický thrash metal, opět přibarvený corem.
 
Jistě, i v ČR má thrash/core nějaké ty zástupce (za všechny zmiňme evergreen Locomotive či rozhodně diskutabilní  X-Core), takže není divu, že kroky Unborn směřují právě sem. Otevírák „Triumph of Manipulation“ jsem tak nějak přetrpěl, nenadchnul, neurazil, dvojka „No Escape“ pod Filipovým a Radkovým svědomitým vedením rozehrála vcelku schopnou kytarovou taškařici.
 
Banda vsází na sekané riffy, rozjezdy pro hvězdy, časté breaky a křičivý vokál, jenž svým výrazem hodně připomíná Máru z Fecal Occult Blood. Oceňuji očividné odkazy na starší thrash/death, bohužel výsledek mi zní poněkud nevyrovnaně.

Jakoby Unborn v některých pasážích až příliš tíhli k heavy metalu, což ve výsledku jejich snažení dosti sráží. Alespoň, že „Surprising Resurrection“ se vytasí s atmosférickými melodiemi a zpěvák Alex trochu popustí  uzdu svým, jinak až příliš jednotvárně sevřeným křiklavým vokálům.

„No Second Chance“ pak konečně šlápne do pedálů i co se bicích týče, a bicmen Radek alespoň trochu potrápí kopáky, skladba je pak spíše průměrným představitelem moderního thrash metalu. Navíc refrén mi přijde trochu naivní, zpívánky místo pořádné makanice.

Ta přichází až v „Living Illusion“ a ačkoliv mi melodie a riffy ve sloce/refrénech nevím proč připomínají starou Metallicu (před průserovým černým albem), skladbu hodnotím velmi pozitivně a patří rozhodně k tomu lepšímu z nahrávky.

Nic, ačkoliv téměř každá ze skladeb má nějaké to drobné cosi, co mne baví, když se na nahrávku podívám jako na celek, nepřijde mi, že by Unborn oproti zahraničí něčím zvláště vynikali. Ba naopak, co se nápadů a provedení týče, je to ještě poněkud slabší odvar. Další "modern thrashové" "Tempo Of The Damned" se tedy opět nekoná.. Sakra.

6/10


Seznam skladeb:
  1. Triumph of Manipulation
  2. No Escape
  3. Surprising Ressurrection
  4. No Second Chance
  5. Living in Ilusion
  6. Silent Evil

Čas: 20:53

http://bandzone.cz/unborn



Zveřejněno: 03. 08. 2011
Přečteno:
3368 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 08. 2011 20:11 napsal/a Coornelus
no jo
Aspoň vidíš jak mě to rozrušilo:-)) Tvůj argument ohledně stopáže sice beru ale trvám na tom, že je to slabota. Jinak mě to nebaví 5.
03. 08. 2011 20:04 napsal/a Johan
6 nebo 9? 20 nebo 40?
Mně se to celkem líbí, neslyším tam takovou tu nepěknou \"českou stopu\", ale světová pecka to podle mě není... dal bych 6, možná 7. A 20 minut? Jasně, že to je málo, ale pořád lepší 20 minut solidní muziky než 40 minut nudy :-) A songů tam je 6 :-)
03. 08. 2011 08:30 napsal/a Coornelus
nerozumim
Jako všechno fajn ale absolutně nejsem schopnej pobrat, že má deska 20 minut???? Co to je? V grindu to ještě pochopim. Tohle je spíš nějaké EP ne? Po čtyřech letech vyplodit pět songů a vydávat to za desku, to mi hlava nebere. Tohle mi udělat má oblíbená kapela tak jsem smutnej.