Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

THE KONSORTIUM – The Konsortium CD 2011, Agonia Records

Čas od času se v hudební branži objeví kapela, která skrývá identitu svých členů – za maskami hororovými, avantgardními i decentními. Poslední možnost využili členové projektu THE KONSORTIUM, v jehož řadách (prý) působí hudebníci ze známých norských skupin, zde se skrývající pod karnevalovými maskami. Podle dostupných informací se za jednou z nich nachází kytarista Morten Iversen známý jako Teloch, který prošel řadou blackmetalových družin, namátkou MAYHEM, GORGOROTH, 1349, NIDINGR nebo ORCUSTUS. Druhým do party by měl být zpěvák Erlend Hjelvik (KVELERTAK) a „konsortium“ v názvu prý značí, že skupina je v neustálé změně a funguje v ní několik přispívajících kumpánů.

Zatímco ve většině předchozích štací drtil Teloch black metal klasického ražení, v řadách THE KONSORTIUM jde o muziku o poznání pestřejší, která by snad šla zařadit jako avantgardní (experimentální) black metal s občasnými thrashovými i jinými odbočkami. Tudíž kromě blackových rubanic se poměrně často hraje ve středních i pomalých tempech a kromě skřehotu je ke slyšení celá plejáda vokálních poloh, od řevu po čisté zpěvy.

Uvozující Gasmask Prince je svižná jízda plná drtících riffů, vyjících kytarových úseků a velmi pestrých vokálů; vedle zastřeného řevu je chvílemi ke slyšení lehce teatrální vysoký zpěv – u něj ale zamrzí, že je poněkud upozaděný... málo výrazný... škoda. Jak skončila první skladba, rozjíždí se i druhá, možná ještě divočeji, jenže po úvodním marši tempo lehce polevuje a ke slovu se dostávají epické melodie a hymnické vokály – ve druhá polovině Lik Ulven se střídají nádherné melodie s blackovými vichřicemi a skladba je strhující, dokonalá... a v závěru zazní i podivně zkreslená kytara, snad evokující nějaký etnický nástroj. A další rychta, Under the Black Flag, tempo střední, zpěvy značně ujeté, chvílemi nervy drásající, chvílemi vskutku démonické (úsměv). V Decomposers jakoby zpěvák umíral, ale hodně zajímavě jsou zahrané nejen kytary („schizofrenická“ sóla), ale i rytmika – baskytara je ostatně velmi pěkně nazvučena, což vynikne v takřka doommetalových momentech s nebeskými chorály, opět s notnou dávkou parodična.

Jsme v polovině a z předchozích řádků je asi jasné, že THE KONSORTIUM mě baví a to hodně. A přichází další ukázka kreativity pánů pod maskami – rock´n´roll smíchaný s black metalem a náznaky sludge, a pochopitelně specifickými projevy pana zpěváka; a to ještě není všemu konec, i na ambientík na krátký čas dojde – ale po ambientní vsuvce se song znovu rozjíždí, což mi přijde zbytečné. Pochodem vchod aneb střednětempý thrash metal s industriálním odérem. Onwards! Onwards! je věrna svému názvu, takže se jede a jede, ale nikoliv bezhlavě, ale složitě a svébytně – na klasickou blackovou sypanici jsou naroubovány různé vychytávky a finty, takže ani v téhle divočině nechybí to, čím THE KONSORTIUM uchvacovali v předešlých skladbách. Závěr patří Tesle, která byla nejspíše pilotním singlem, protože k ní byl pořízen „videoklip“. Schválně píši videoklip v uvozovkách, protože jde o poskládané obrázky, ostatně na webu je k vidění. Tesla je takový souhrn toho, co dosud zaznělo, takže nechybí ani černota, ani experimenty.

U takhle „divoké“ muziky docela překvapí strohá grafika, naopak plný a dynamický zvuk určitě potěší.

Časy se mění... Kdo by si před pár lety pomyslel, že norské metalové hvězdy budou svá díla vydávat v Polsku (úsměv). Ale je tomu tak, a nejen norské, nedávno agilnímu labelu, který evidentně není v agónii, podepsali smlouvu ROOT či ABORYM.

Seznam skladeb:
  1. Gasmask Prince
  2. Lik Ulven
  3. Under the Black Flag
  4. Decomposers
  5. Knokkeklang
  6. Slagens Barn
  7. Onwards! Onwards!
  8. Tesla

Čas: 36:46

www.myspace.com/konsortiummetal


Zveřejněno: 24. 07. 2011
Přečteno:
3334 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář