Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

THE BEST CZECH METAL DVD 2010, IFA Movie

Docela mě mrzelo, když slibně nastartovaný projekt DVD Shadows from undergroud, sampler tuzemských videoklipů vycházející jednou ročně coby příloha magazínu Pařát, skončil. Loni se na něj pokusil navázat lehce komerčnější, nicméně na podobných základech postavený výběr v režii mistra světa ve vyhlašování válek, pána zvaného Ifa (úsměv). Jeho produkt se nehonosí tak pěkným obalem, jako ty Pařátí, zato se prodával v trafikách za příjemných 49,- Kč (a v Ifově shopu je k dostání stále).

Abych dodržel kontinuitu s recenzemi na Stíny z podzemí, opět volím dvojité bodování podle pravidla kvalita obrázků (první číslo v závorce) a kvalita hudby (druhé číslo v závorce). A stejně jako před časem, klipy podle vzoru „někde postojíme, budeme hrát a někdo nás natočí“, nemají šanci na lepší než průměrné hodnocení.

Otvírají JAMES D.S. (Ghost), stájoví koně pana vydavatele, kteří hrají moderní metal (nic lepšího mě nenapadlo – úsměv), možná lehce podobný současnému Arakainu, ale zpěv je přece jen někde jinde – je variabilnější, někdejší účastník Superstar (nebo něčeho podobného) zpívá opravdu dobře. Ale střídání záběrů na kapelu se záběry na „lesního ducha“ mě příliš nebere – průměrná práce. (6/6) SATISFUCKTION (Dead End) nabízejí hrané video, v hlavní roli se zmítá zmatený muž, kterého „někdo“ pronásleduje; působí to znepokojivým dojmem, podobně jako muzika, ale mě se to líbí... do té doby, než se zase objeví kapela. (7/7) ATARI TERROR (Attention!) natočili klip na veřejných záchodcích, kde se zpěvák válí po zemi a kde se pohybují všelijací lidé, včetně faráře... Hudebně mix ostrého HC a melodického rocku, ostrého řevu a melodického zpěvu. (6/5) Útěk před „něčím“ do kostela – to je hlavní motiv obrázků X-LEFT TO DIE (All is Saint) hrajících nejspíš metalcore – podobně jako u kolegů Atari Terror se vše střídá a mění. (7/6) ENDLESS (The Spiral) si vystačili sami se sebou, takže se střídají záběry na kapelu v různých oblečcích, místech a barvách – nic moc originálního. Hudebně prověřená kvalita, nicméně už tři roky stará... (6/8) To DARK GAMBALLE (Zhasínám) jsou aktuálnější, album Pochyby, z nějž je klipovka, vyšlo loni. Hudebně parádní záležitost, klip se mi až tak nelíbí, byť je originální, animovaný a „zlý“. Ale u malůvek je to vždy o vkusu a ten můj je jinde... Nicméně za klip byli DG všude jinde chváleni, takže to asi bude můj problém. (5/9) Volný radikál od INASANIE je velehit, obrázky k němu plné jinotajů, ale snad nestřelím vedle, když je označím jako antitotalitní. (8/10) A další megahit, tentokrát v podání ARAKAINU. Moderního Paganiniho si vystřihl Honza Běhunek, klip se odehrává na nějakém hradě a střídají se obrázky na hrající kapelu s hranými sekvencemi, v nichž se objevuje i atraktivní slečna. Profi práce, to se musí uznat. (8/8)

A přichází to, čeho jsem se bál. Trojblok Harlej, Doga, Škwor. Kapely, kterým se snažím vyhýbat, ale na titulní straně obalu jsou uvedeny velkým písmem, protože je jasné, že právě ony tenhle produkt „prodají“. Z uvedených tří kapel mi na tomto DVD přijdou nestrašnější HARLEJ (Proč pocit mám), jejich song je skutečná krávovina a pohled na sborově pějícího Kolinse mě rozesmává... A pro „jistotu“ jsou úplně k ničemu i obrázky, pořízené v nějaké tělocvičně. (3/3) DOGA (Geny) má alespoň vtipný klip, v němž pravěcí lovci loví současné slečny, ale nakonec neskončí dobře... Některé obrázky jsou ale trochu příliš komerčně laděné, nicméně celkově to až taková bída není. (6/5) ŠKWOR (Pohledy studený) na tom jsou v mých očích a uších úplně stejně (blbě) jako Harlej. Většinou si vystačí s obrázky na jednotlivé členy kapely, kteří se kroutí s nástroji, sem tam se objeví prostřih na nějakého zoufalce... (3/3). KRUCIPÜSK (Kafe a cigára) doplnili obrázky do pomalejší, lyrické skladbičky; hlavní hrdina se prochází či posedává v nějakých exotických krajinách a je to docela příjemná záležitost (6/6). DEBUSTROL naopak velmi nepříjemná – obrázky na válečné hrůzy z občanskou válkou se zmítající Rwandy jsou strašné. Debustrol se nikdy s ničím nesrali, ale tady to možná trochu přeťápli... možná ne... nevím. Hudebně mě to ale nebaví, u alba Rwanda se mi nelíbí zvuk a vlastně ani muzika není to pravé Debustrolové. (6/6) Ostravské chásce MALIGNANT TUMOUR bych doporučil pohled na tabulku skončeného ročníku fotbalové ligy, třeba by místo zesměšňování hlavního města a klubu, který pravidelně končí v tabulce nahoře, mohli napsat song o skvělých fotbalistech ze svého města, kteří jen tak tak, že nespadli do druhé ligy (smích). Earthshaker je každopádně skvěle udělaná sranda a pochybuji, že se mezi čtenáři najde jediný, který by „útok na Prahu“ neviděl. (10/6) LOCOMOTIVE se vrátili o pár let zpátky, jejich koncertní klip k tutovce Ornament z pijavic ale ničím nepřekvapí... jde o hezky sestříhané obrázky a to je vše... (6/7) U F.O.B. se nějak nepovedl zvuk, z CD ní Frozen o poznání lépe, než z DVD. Škoda... protože je to hitovka a klip natáčený v zimní krajině je vcelku podařený. (7/8) ROOT (In The Heart Of Darkness) vsadili prolínání obrázků hmyzu a hrající kapely, žádná extra paráda to ale není. Skladba se mně ale líbí velice (6+9). SIX DEGREES OF SEPARATION (Light Hates Me) jsou moje srdcovka a deska Triotus a spol. taky. Klip je hodně netradiční a hodně potemnělý, určitě nejoriginálnější z celého DVD. Působí tak trochu zneklidňujícím dojmem – co to vlastně ten šílenec v prapodivných prostorách vytváří? (9+9).

Top 3:  SIX DEGREES OF SEPARATION, INSANIA, ARAKAIN

Čas: 69:38

www.ifamovie.cz

Zveřejněno: 05. 08. 2011
Přečteno:
3341 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 08. 2011 21:42 napsal/a immortal
Re:
To je dobře, pokud jsi rozšiřoval obzory. Jasně, že můžeš dělat co chceš, to je Tvoje nesvaté právo a ani jsem Ti ho neupíral či neupírám. Jen jsem hodnotil sestavu kapel. Měl jsi akorát napsat, že je to dobře komerčně vytvořený kočkopes , který se mi vyplatil a zaplatil a je to ready a nikdo nemůže nic namítat.
06. 08. 2011 18:24 napsal/a IFA
Něco na vysvětlenou
Immortale, značka IFA movie je komerční značka, která se zabývá převážně distribucí filmů. Je to moje práce. A tam si stejně jako každý jiný nemůžu dělat co chci. A také tam žel platí jiná měřítka a řeč. Neboj se, že jsem se zbláznil, jen jsem využil toho, že mám distribuční smlouvu, která pokrývá většinu stánků v Československu a své znalosti na hudební scéně. Kdyby jsem namíchal 18 klipů, které mám rád, zcela určitě by jsem si zase pěkně sáhnul do kapsy. Zde to bylo od začátku myšleno jako komerční produkt, proto ty kapely tam. Když jsem nasmlouval tyto komerční záležitosti, přizval jsem si mé oblíbené kapely a začal mít z projektu nadšeneckou radost. Především z toho, že těm big-beaťákům taky mohu nějakým způsobem ukázat jiné kvalitní kapely. Psalo mi dost lidí s poděkováním za rozšířené obzory. Takže i tento účel byl splněn. No a na závěr, všechny ty ug kapely si mohou říct, že jsou na sampleru, který získal platinovou desku. Z mého pohledu dobře vytvořený kočkopes, který i snad trochu pomohl naší ug. scéně.
06. 08. 2011 15:40 napsal/a Johan
Kočkopes
No kočkopes to je, o tom žádná... na druhou stranu je tam polovina kapel, za který jsem rád... A když to chce Ifa prodat v trafikách, tak s Insanií, SDOS a Root nemá šanci. Každýmu co jeho jest, půlka je dobrá pro mě, druhá pro pivní bigbíťáky :-) DW díky za nápravu obalu, já pořád myslel, že to naskenuju v lepším rozlišení, až jsem na to zapomněl.
06. 08. 2011 11:28 napsal/a DW
:D
sis dělal srandu s tim obrázkem Johane:D Na to aby si člověk vzal mikroskop.. Tak už je tam trošku větší:)
06. 08. 2011 10:20 napsal/a immortal
No to je věc.
Ifa se asi zbláznil, jak jinak si vysvětlit vytvoření takového kočkopsa. Satanšmajrá Harlej, Doga, Škwor či Krucipüsk mají ke škatulce řekněme metal dost daleko, natož aby byli označováni za Best. To už je úplně zcestný. Johan sedm? Velkorisé hodnocení, už jen za tu směsici kapel je to tak dát za tři, čert vem jak je to udělaný. Ale proti gustu...