Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Trhové Sviny, Autocamp, sobota 25.6.

Noc nebyla krátká... Někteří členové redakce se dostali do nelehkých životních situací, všemu kraloval ministr Macek (smích). Někdy po půl druhé dorazil ke stánku FOB vystrašený fanoušek schraňující v ruce brýle s tím, že "váš redaktor Macek spí na stole v pivním stanu a upadly mu brejle, tak mu je schovejte." Redaktoru Mackovi ale jedna hezká chvilka nestačila, když jsme do pivního stanu dorazlili, kdosi si jej fotografoval a tvrdil, že "ten člověk je podobnej ministru Dobešovi, takže ty fotky hodíme na net a bude legrace". Nebohý Mafek nic zlého netuše spal spánkem tak spravedlivých, že duo Goro - Corbow jej marně půl hodiny budilo... Nakonec se pan ministr za pomoci dvou siláků odvalil do stanu, kde padl za vlast a byl od něj pokoj (úsměv).

Na DESIGNED BY DEATH spadnul nelehký úkol zahájit sobotní den. Old school death metal se slečnou za bicími mě moc neprobudil. Koncertu chyběla větší energie, ale na druhou stranu - hrát v poledne není zrovna lehká pozice. Ale DOD to zvládli, jejich muzika sice nepřináší nic extra objevného, ale zahraná je vcelku přesvědčivě. Snad jen texty působí trochu úsměvným dojmem. (Manafob)

MEMORIES OF PERIL nastoupili a bylo vidět, že do toho dají už od začátku všechno. Nezpívající kytarista chvílemi vypadal jako lev zavřený v kleci, který snídal syrové maso. Mix death metalu a hard core nakonec přinutil fans k headbangu a muselo se i přidávat. Trochu se mi nepozdával celkový zvuk kytar, čekal bych větší pilu. (Manafob)

THE OLD FOUR zněli z mého pohledu jako pořádná pila (úsměv). Tři čtvrtiny někdejší doomové party Bone Orchard (pořád je mám rád - úsměv) nyní drtí mix thrash metalu a zemitého rocku, takže se střídají tempa i nálada skladeb. Žel jsem stihl jen část jejich setu, oběd ve městě s bleskurychlou obsluhou trval déle, než jsme si mysleli. Majitel restaurace je zřejmě podnikatel na svém místě, protože o nějakých 40 hladových a žíznivých černokněžníků se starala jediná servírka... až mi bylo té slečny líto. Ale zpět k TOF - to, co jsem slyšel, mi přišlo v pohodě. (Johan)

Pražské doomaře ET MORIEMUR už jsem slyšela vícekrát a pokaždé mě naprosto uchvátili. Pro mě jsou to zkrátka čeští My Dying Bride, avšak ne v tom smyslu, že by snad byli kopírkou této britské legendy, naopak jsou dostatečně osobití na naší nepříliš rozsáhlé doomové scéně. Jelikož jsem ale na ně psala chválu již ve dvou reportech, přenechám tentokrát slovo Alešovi. (Jinak pro mě dnes opět bezchybné.) (Veronika) Jsem rád, že se v českých luzích a hájích konečně našel doom, který se nebojí umírat pouze v soukromí, ale naopak se snaží prosadit a hrát, co to jde. Předvedli přesvědčivý výkon, který nebavil jen příznivce bpm klesajícího pod stovku, jak náhodou vím z reakcí kolemjdoucích. Nebojí se přesahů do dalších žánrů a zajímavě vymyšlených riffů, hudba byla dynamická, dobře nazvučená a emotivní, pro mne tedy výborný zážitek. Už se těším, až se k jejich EP připojí i plnohodnotná deska, z nových skladeb je jasné, že bude stát za to. (Aleš) Pro mě jedna z nejlepších kapel soboty. (Johan)

MARIPOSA NEGRA se mi jevila jako velice zajímavá parta, byl jsem tedy na jejich vystoupení zvědav, ale pochvalný report si ode mne žel nevyslouží. Snažili se o osobitý mix deathu/doomu/coreu, ale přijde mi, že z přehršle možností, které se jim naskytly, nakonec přebrali a výsledek neměl hlavu, ani patu. Tím nechci zatracovat hudební výkony, které mi přišly dobré až na čistý vokál zpěvačky, který mi do hudby příliš nesedl. Set ale odehráli s nasazením a své přiznivce si určitě našli. (Aleš) Nevyužitý potenciál - to je můj závěr. Mít v kapele zpěvačku a klávesistku plus violistku, využiju tenhle stav k tomu, abych dělal muziku, která bude aspoň trochu hitová. Možná je to nepěkné slovo, ale proč ne... Jenže MN jedou nicneříkající chaos, ve kterém se i vcelku dobré nápady ztrácejí v moři balastu. Zjednodušit, pustit violu k tvorbě melodií, zpěvačku častěji k čistému zpěvu. (Johan)

"Satanisti z Prahy přijeli pozdravit tento posmutnělý festival," pravil Sepp na úvod, to ale byl jediný vtip, který nám HEAVING EARTH dopřáli. Jinak to byl naprosto precizní mazec! (Johan) To je tak když se sejdou panové Zlo, Nevávist, Vyhlazení a myslí to s vámi v podstavě dobře. Že je tohle věc která vám spálí ušní bubínky asi netřeba zmiňovat, ačkoliv... kdo neví tak druhou kytaru začal obsluvat pan prof. Šantrůček a na týhle partě se to krutoděsně podepsalo. Death Metal v jeho nejsirnatější podobě vyhřeznul v Trhovkách. Diktát pod taktovkou páně Halamovo kázání Seppově není výhrady. Jurgen budiž toho pečetí. (Ota)

Oproti poslednímu vystoupení v Plzni, mi přišlo, že CRUADALACH přitvrdili, což jsem přivítala. Rozhodně neubrali na energii. Kromě toho, že hudební produkce byla výtečná, ačkoli jsem slyšela mnoho výhrad vůči zpěvu, se bylo i na co dívat - pozornost upoutávala nejen půvabná houslistka v krásných šastech (nemohla jsem si odpustit dámské hledisko:)), ale hlavně jako vždy živelný zpěvák, jenž se dokonce přidal k slušnému mosh pitu, běsnícímu pódiem. Když se publikum dožadovalo pohádkové skladby Zlatovláska, nejprve kapela dělala drahoty kvůli absenci Petry, členky kapely obvykle hrající na roztodivné nástroje, která se ale momentálně čerstvě věnuje mateřským povinnostem. Nakonec však i tato chytlavá skladba zazněla a myslím si, že nejedno srdce folk-metalistovo zaplesalo :) (Veronika) Dovolím si nesouhlasit. Z desky mě muzika docela bavila, ke zpěvu jsem měl lehké výhrady, ale to, co se dělo na AFODu, byla poměrně silná káva. S takhle falešným zpěvem vylézt před lidi chce sakra velký kus odvahy. Další věcí, která mi vůbec neseděla, bylo oblečení kapely podle hesla káždý pes, jiná ves. Vrcholem byly bílé podkolenky a bílé botasky ke kiltu - to už nemá s odvahou nic společného, to je nesoudnost. (Johan)


MARTYRIUM CHRISTI se pro mě stali (dle očekávání) jedním z vrcholů letošního festu. Jako vždy naprosto profi vystoupení, kterému na spádu neubrala ani prasklá struna na baskytaře. Jejich verze brutálního death metalu prostě funguje a nejinak tomu bylo v tomto případě. Je vidět, že pánové už mají něco odehráno. Na závěr letitá Hate to church a konec. Škoda, dal bych si ještě. Snad jen drobná připomínka. Už by to chtělo nový materiál (Goro). Nerad se opakuji, ale podobně jako Heaving Earth - "precizní mazec" plus parádní sóla rovná se jedna z nej... kapel letošního AFODu. (Johan)

Budějovická COLPina je roky zárukou kvality a také na AFODu se dá mluvit o precizním vystoupení. COLP se asi nikdy nezbaví přezdívky „tuzemští Meshuggah“, ale u které české kapely bychom v zahraničí nenašli nějaký zdroj inspirace... Podladěné mnohostrunné kytary řezaly do takových hloubek, až se z toho obracely vnitřnosti (smích), ale tuhle brusírnu střídaly i kvílivé výjezdy. Do toho brutální basa, kanonáda bicích, Rajčákův řev a nějaké ty vulgarismy (úsměv). (Johan)

Nečekané nízkému zájmu publika se dostalo prvnímu taháku sobotního programu, kdy německý sextet SYCRONOMICA sledovalo odhadem nějakých sto diváků. Melodický black metal z Německa je pro řadu metalistů vrcholem blaha, pro řadu jiných synonymem hrůzy, a přiznám se, že mě tahle parta vůbec nebavila. Střídání nepřesvědčivého čistého vokálu se skřehotem, klávesy, bzučící kytary... všechno vypadalo na první pohled profesionálně, kapela byla sehraná a šlapala, ale můj závěr ve dvou slovech je "sehraná kravina". Nicméně CD téhle party se hojně prodávala již před jejich setem... po něm ale ne... (Johan)

Byť nejsem kovaným grinderem, po předchozí lobotomii z dílny našich západních sousedů působili INGROWING pro mé uši jako balzám. Grindová jízda jak cyp s maximálním nasazením a se vším ostatním, co k danému stylu patří. Dostalo se jak na věci letité, tak na nejnovější kousky a všechny spolehlivě fungovaly. Navíc je třeba zmínit i bonus v podobě super zvuku. Z mé strany naprostá spokojenost. (Goro)

Melo-blackaři GRAVEWORM se přijeli na AFOD zchladit až ze slunné Itálie. Když zahřmělo pompézní intro, plna očekávání jsem vyběhla co nejblíže pódiu, ale poté, co spustili první skladbu, jsem se zděsila. Na loňském BA jsem GRAVEWORM slyšela pouze půl hodiny a ještě s příšerným zvukem. Ale nečekala jsem, že i tady bude zvuk jedna velká koule tvořená bicími, přebuzenými klávesami a zpěvem. Nasadila jsem tedy poprvé za AFOD špunty do uší a když jsem si postupně zvykla na to, že kytary přeci není třeba slyšet, vystoupení jsem si nakonec užila. Zpěvákovi se nekonečným hecováním podařilo polomrtvé, případně alkoholem velmi zmožené obecenstvo probudit zpět k životu. Mimo jiné zazněly obě moje zamilované "zasněné" písně - A Dreaming Beauty a Dreaming Into Reality. Na závěr si GRAVEWORM střihli ještě cover, ale nikoli publikem hlasitě žádané Losing My Religon, nýbrž Iron Maidenovské Fear of The Dark, které se mi v jejich podání hodně líbí, a tak jsem odcházela na after party do pivního stanu spokojena. (Veronika)

Shrnutí (Johan)

Dramaturgie
Letos nabídl AFOD pouhé dvě zahraniční kapely, což je proti minulým letům pokles. Navíc obě kapely z takřka stejného ranku – melodického klávesového black metalu. Chápu, že pořadatelé mají tenhle styl rádi, ale trocha pestrosti by neškodila. Pochvalu naopak zaslouží obměna českých kapel.

Návštěvnost
V pátek odpoledne to kolem čtvrté hodiny vypadalo katastroficky, ale nakonec dorazily zhruba čtyři stovky fanoušků, což považuji za úspěch – festivalů je řada a AFOD tedy bez problémů „přežil“ další ročník a může plánovat další.

Zvuk
Pokrok proti všem předchozím ročníkům obrovský. Většina kapel měla zvuk výborný, mně v podstatě ani u jedné kapely nepřišel špatný.

Počasí
Předpověď sice nevěštila nic dobrého, ale nakonec to dopadlo dobře. Pár kapel spadlo, ale celkově propršely řádově minuty. Bylo sice chladněji, ale se zimou někdo bojoval termo prádlem, někdo termo alkoholickými nápoji (smích).

Občerstvení
V podstatě totéž co loni, pivo Krušovice někomu šmakovalo, někomu ne, k jídlu byly klobásy, párky, guláš, polívka, steaky... vše za vcelku rozumné ceny.

Závěr
AFOD je pohodový festival s rodinnou atmosférou, na kterém vám nikdo nediktuje, co si do areálu smíte přinést a co ne, takže když vám nejede čepované pivo, vezmete si svou oblíbenou značku v plechu a je to. Nikde žádná ochranka, vše běží na bázi důvěry a nikdo toho nezneužívá. Když si chce někdo skočit z pódia, nikdo mu to nezakazuje; když si chce někdo lehnout kamkoli, může tam ležet celý den a když si chce někdo postavit na hlavu, může na ní stát jak dlouho chce (smích). Zamrzelo snad jen zklidnění Herdrona a počet válek, které vyhlásil Ifa, byl proti loňsku mizivý (smích). Takže se králem stal ministr Macek!


Top kapely

Aleš
MARTYRIUM CHRISTI
ET MORIEMUR
CRUADALACH

Verča
ET MORIEMUR
MARTYRIUM CHRISTI

Johan
ET MORIEMUR
HEAVING EARTH
MARTYRIUM CHRISTI

Mafek
INGROWING
MARTYRIUM CHRISTI
DESIGNED BY DEATH

Goro
INGROWING
MARTYRIUM CHRISTI
ET MORIEMUR
HEAVING EARTH

Manafob
INGROWING


Zveřejněno: 25. 06. 2011
Přečteno:
3374 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 07. 2011 21:47 napsal/a r.
crua
Podíval jsem se na záznam a máte recht, že to tentokrát stálo za vyližprdel... Pro nás je to ovšem jedině motor do práce, nic víc, nic míň.
02. 07. 2011 18:40 napsal/a O.
to: Xoria
Kdyby to nějak šlo, tak bych Tvůj příspěvek podtrhnul.
02. 07. 2011 14:07 napsal/a xoria
to ewenica
mas opravdu, ze to nebylo jenom zpevakem, napr. housle byly taky priserne.. s nemyslim si, ze by to bylo absenci dechu. dechy ke Cruadalach proste patri, ale tohle by nespasily. bohuzel ten priserny zpev byl nejvic na rane..pro lidi bez hudebniho sluchu to byl proste jenom opruz, ale pro lidi se sluchem to byl vylozene fyzicky neprijemny zazitek.
02. 07. 2011 14:01 napsal/a xoria
to ewenica
mas opravdu, ze to nebylo jenom zpevakem, napr. housle byly taky priserne.. s nemyslim si, ze by to bylo absenci dechu. dechy ke Cruadalach proste patri, ale tohle by nespasily. bohuzel ten priserny zpev byl nejvic na rane..pro lidi bez hudebniho sluchu to byl proste jenom opruz, ale pro lidi se sluchem to byl vylozene fyzicky neprijemny zazitek.
02. 07. 2011 10:49 napsal/a Johan
FOB :-)
Ono se někomu nelíbí Profesorovo triko a lá Vilík ze včelky Máji? :-) Ale vážně - k některým žánrům nějaký ten \"stejnokroj\" patří, k některým podle mě ne...