Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Trhové Sviny, Autocamp, čtvrtek 23.6. a pátek 24.6.

Čtvrtek

PředAFODová párty tentokrát proběhla v relativním klidu, nebýt cholerického záchvatu zpěváka jedné nejmenované kapely, který všem "fosiliím" vysvětlil, že poslechem starých českých skupin podporují jiné fosilie a tím pádem nemají progresivní kapely šanci prorazit... Následoval sáhodlouhý monolog, během kterého zaznělo asi čtyřicet zahraničních kapel, které by si všichni měli poslechnout, aby jim bylo jasné, co je momentálně in. 311. Peruť jen přeletěla kolem a ve dvě se šlo chrnět, kromě nesmrtelného vydavatele zetkových hororů, který odešel do věčných lovišť nad ránem.

Pátek

Když začala hrát první kapelka, spustil se stylový liják, takže snad kromě dvou účastníků v pláštěnkách se všichni raději drželi v bezpečí pivního stanu. DESIRE FOR SORROW předvedli tradiční gotický black metal s výraznými klávesami. Nepřinesli nic nového, avšak jak jsem si mohla všimnout, průměrný věk členů kapely není nejvyšší, takže možná se z toho ještě něco vyklube. Potěšil cover skladby Eraser od Hypocrisy, i když v pomalejším tempu a s vokálem, který se samozřejmě nemůže rovnat Peterovi :) Ačkoli úloha první kapely nikdy není jednoduchá, přesto si své fanoušky našli a došlo i na přídavek. (Veronika)

Na Plzeňáky FEEBLE MINDED jsem se těšil, neslyšel jsem je již poměrně dlouho a novinkou pro mne bylo omezení samplů na intro. Zpěvák mne pak pobavil ohlášením songu "Vnitřnosti na zdech" řka "z nevím jaké, asi nějaké starší desky." Nazvučení jim ubralo trochu na přesvědčivosti, riffařiny nebyly pořádně zřetelné, ač se FEEBLE MINDED snažili, co to šlo. Cover od Dying Fetus se opravdu povedl a poslední song byl vynikající tečkou, žel sledovanou jen hrstkou lidí. (Aleš) No hrstkou, ono je zatím na AFODu odhadem nějakých 100 - 150 lidí, a na FM zas tak málo z příchozích nekoukalo. Mně se FM líbíli, kapela šlapala a její vystoupení bylo přesvědčivé - ostatně kapela patří k nejlepším tuzemským partám na poli extrémního death metalu. Vynikali zejména kytaristé, kteří neustále přicházeli s novými a novými finesami. Trochu zpočátku neladil zvuk, ale po dvou skladbách to bylo OK. (Johan)

GUTALAX a jejich funny gore grind, který pobavil dnešní podvečer asi všechny přítomné v areálu festivalu. Kvintet mládenců nasázel do posluchačů dávku nenáročných, notně oplzlých úchylných rytmů. Vše pod taktovkou řízného, avšak nijak originálního grindingu, který si pod pódiem našel i první tanečníky. Za zmínku stojí jistě i image kapely, která je navlečena do bílých kombinéz (ty jsou navíc pomázány různými exkrementy, např. v rozkroku, páždíčku atd.) a musí jim v tom být zatraceně horko.... Oplzlé názvy skladeb jako Šouštání prdele za slunné neděle, Vykouření dařbujána vietnamského veterána, nebo Štourání v kaďáku heverem z týráku, myslím nepotřebují komentář:o) Hotová kapela pro Obscene. Pohodové vystoupení plné houpavých rytmů. Vokál je na můj vkus až extrémně prohnaný přes krabičky a působí hodně nevěrohodně.  Pozn. Tak krabičky prý "zpěvák" nepoužívá, v tom případě všechna čest před jeho hlasovým projevem.  Ale na druhou stranu je to zábava a tu jde především... (Mafek)

Zážitek, který mi zprostředkovali "fotři" na festivalu AFOD mě utvrdil v tom, že nová deska deska Tomorrow´s fires znamená pro FOB nový začátek a řekl bych i novou krev do žil. Klukům to momentálně opravdu šlape, i přesto, nebo právě proto, že mají nového kytaristu. Přibylo metalcorových melodií a postupů, takže breakdownů jsme si opravdu užili!!! Je však potřeba napsat, že FOBáci nezapoměli na své deathmetalové kořeny a komerce se naštěstí nekonala. FOB obohatili svůj sound o klávesové plochy a intra, což je posunulo směrem do světa a momentálně nemají ve svém ranku u nás konkurenci. Na AFODu potěšil dobrý zvuk i gymnastická exhibice zpěváka Máry s basákem Corbowem :-). Je vidět a hlavně slyšet, že to kluci berou opravdu vážně a mě osobně docela překvapili a potěšili. (Skipi) A mě a Gora potěšil Mára, který si na své nejvěrnější fanoušky vzpomněl, a věnoval nám jeden překrásný moderní metalcoreový štych - smích. (Johan)


Na pořádající kapelu jsem se po zážitcích z loňského ročníku už těšila a ani letos mě nezklamala. Po tajemném intru přišel ten správný black metál, takže jsem byla ve svém živlu. :) Můžu jen konstatovat, že s personálními změnami na postu zpěváka a klávesistky se kapela očividně vypořádala bez potíží. Příznivé pocity mi kalila jen absence živého bubeníka, poněvadž ten elektronický zní ploše a myslím si, že to ubírá vystoupení na celkovém dojmu. MATER MONSTIFERA každopádně oslavila vydání svého CD v posledním čísle časopisu Pařát jak se sluší a patří a stejně jako Herdron doufám, že jim to bude takhle klapat i nadále... (Veronika)

PANYCHIDA se poprvé představila s novým bubeníkem - Honzu Kapáka vystřídal jiný Honza, Richter, jinak bicmen Deathstar. A můžu konstatovat, že svou premiéru zvládl v pohodě. PANYCHIDA přehrála největší hity ze svého reportoáru, takže nechyběla staroslověnsky zpívaná paráda O Orĭlě i Zmĭji z poslední řadovky Měsíc, les, bílý sníh ~ Moon, Forest, Blinding Snow ani hitovka Running Out Of Rules z Paganized. Do hutného základu jely z playbacku puštěné dudy či flétny a pod pódiem se strhla pěkná mela. Pro mě nejlepší kapela prvního dne. (Johan)

Největší očekávání prvního dne AFODU u mne budili ABSTRACT ESSENCE. Už jen zvukovka byla nečekaně vtipná, díky Ondřejovi za mikrofonem a jeho zvučícími technikami šlo vše samo. S příchodem prvních tónů se rozjel neskutečný cirkus, který mi nedal vydechnout až do poslední vteřiny. Živelný frontmanův projev a skvěle koncepčně i technicky zvládnutá hudba mi dala zážitek z prvního dne nejintenzivnější. Ač si kytarista užíval zběsilé jízdy po hmatníku, měl vždy cit pro perfektní melodie a do celkové kompozice zapadaly geniálně. Podobně pozitivní a entuziastický prožitek jsem si vysloužil po koncertě Devina Townsenda v Praze a je pravda, že chvílemi se o jeho přístup k hudbě decentně otřeli. Samozřejmě ale po svém a originálně, na české scéně lze jen těžko najít podobný svéráz. A to hlavně díky frontmanovi strhávajícím na sebe pozornost a bavícího dav, který zpočátku přicházel neochotně, ale nakonec kapelu nechtěl pustit spát. (Aleš)

MINORITY SOUND roztočili kolotoč chytlavých melodií a pod pódiem to i přes pokročilou hodinu vřelo. Hity z alba Analysis mají uhrančivou moc, takže není divu, že techno disco metal (úsměv) tak "zblbnul" vcelku početné publikum, že Pražáci museli několikrát přidávat. Do předposlední skladby to svištělo perfektně, pak ale přišel krok stranou v podobě špatně provedeného dobrého nápadu - slepení hitovek od Nirvany a Pain do jedné skladby. Hudebně podařenou kompilaci ale srážel neřesvědčivý Guleshův zpěv... Celkově ale MS v mém žebříčku na stříbrném stupínku, kapele to hraje náramně a jak už jsem psal, skladby postavené na tvrdém základu jsou vyšperkované spoustou vychytávek, které baví i mě, fosilii - smích. (Johan)


Top kapely:

Aleš
ABSTRACT ESSENCE
GUTALAX
PANYCHIDA

Verča
ABSTRACT ESSENCE
PANYCHIDA

Corbow
GUTALAX
MINORITY SOUND
ABSTRACT ESSENCE
a samozrejme the big band MACEK!

Johan
PANYCHIDA
MINORITY SOUND

Mafek
PANYCHIDA
F.O.B.
FEEBLE MINDED

Goro
PANYCHIDA
FEEBLE MINDED

Márty
GUTALAX
MATER MONSTIFERA
ABSTRACT ESSENCE
MINORITY SOUND - celkový dojem zkazil mix cover Nirvany a Pain s totálně falešným zpěvem... jako bych to zpíval já :))))

Manafob
PANYCHIDA
MATER MONSTIFERA v nové sestavě

Zveřejněno: 24. 06. 2011
Přečteno:
3224 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 06. 2011 20:17 napsal/a Mafek
2Karolec
Svoje postřehy na produkci Gutalaxu jsem psal krátce po jejich vystoupení na letošním AFODU. Jestliže jejich zpěvák nepoužívá žádný \"vokalizér\", jak jsem uvedl, ale je-li to skutečně jeho \"přírodní\" hlas a hrdlo, pak mu gratuluju! Ani dnes bych nic na mých názorech neměnil a za reportem si stojím. Jinak mohla si přijet a napsat taky klidně pár řádků. A pak taky jsme mohli pokecat o latexu, Obscenu :o)... Na závěr mého příspěvku, si dovolím ocitovat krátkou košilatou báseň. Nejlépe zalahodí sexu, švédská trojčička v latexu. Kvalitní příspěvky v diskusi: Márty, Immortal, Yvor.
29. 06. 2011 09:18 napsal/a Yvor
Gutalx
Dost dobre nechapu osocovani Mafka ohledne reportu na Gutalax. Nenapsal proti nim krive slovo a ze se seknul ve \"zpevu\", tak to je naopak pro Matyho pocta,protoze on ma skutecne misto hlasivek ritni otvor. Za poradatele muzu rict, ze jsme Gutalax pozvali a meli jsme urcita ocekavani. Ty Gutalax splnili do posledniho puntiku a je velmi pravdepodobne, ze se na AFODu v budoucnu jeste parkrat objevi. :-))
27. 06. 2011 21:25 napsal/a IFA
Zvuk Graveworm
Nutno podotknout, že za špatný zvuk si kapela může sama. především pak fruhý kytarista, který je v kaple asi pro to, aby to zbytku kazil. Měl snad něco s lampama na zesíku nebo co, takže příprava na koncert za pět. Nakonec, bylo lepší když nehrál. Taky se mi nelíbí to schovávní vlastních chyb za zvuk alá cirkulárka...:) Jinak kapela mi přišla trochu znuzená. Ani se jí nedivím, když mají mezi sebou takového pacholíka...
27. 06. 2011 20:59 napsal/a DW
Gutalax
old school fekal gore/grind nic víc, nic méně. Já takovýhle úchylárničky rád:))
27. 06. 2011 20:47 napsal/a immortal
Pěkný Maňas
Karolec si asi Gutalaxu dala pěknej doušek. Jak jinak si vysvětlit ten slovní průjem :D . Jejich texty toť světová tvorba a vrchol inteligence, že po tom budou fans všude šílet.