Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

DESPAIRES – …život je divadlo CD-R 2011, United Art

Další kapelka si vymyslela vlastní stylové zařazení, ale že by termín „powerstand rock“ byl před poslechem nějakým vodítkem, to asi ne. Alespoň já jsem čekal cosi svižnějšího, ostřejšího... když už ten „power“... Ale on je to spíš „nepower“ – řekněme takový středoškolský bigbítek. Proto mě překvapuje, že členům kapely je plus mínus pětadvacet, když produkce DESPAIRES odpovídá spíše náctileté mládeži, která si chce jen tak z nudy zabrnkat a zazpívat pro pár kamarádů.

Na albu je sedm stylově docela pestrých skladeb, které se pohybují od folk rocku přes (hard) rock po punk. Úvodní obyčejná rocková skladba Ed Morell se tak „nějak všelijak“ vleče a vlastně ničím nepřekvapuje – po slibném úvodu, ve kterém hrají prim táhlé kytarové tóny a vybrnkávačky, se rozjede fádní bigboš s podivnými změnami rytmů a s nepříliš libozvučným mužským zpěvem. Ve dvojce se k mikrofonu staví slečna Kristy, která disponuje docela zajímavým hlasem, ale intonačně to stoprocentní není, spíše naopak. Skladba je postavena na podobném základu jako ta předchozí a tak si říkám, že jestli to bude pokračovat, budu hodně otrávený. Naštěstí je Improvizace trochu jinde, objevuje se v ní flétna i skočnější rytmy – kdyby místo flétny hrála trubka, mohlo by se mluvit i o ska, ale tohle je zajímavější, navíc flétnistka (opět Kristy) hrát umí.

Nejlepší položkou nahrávky je pomalá písnička Na křídlech terejů. Pohodička, flétnička, jemná kytara, výrazná baskytara, oba zpěvy... po „uspávací“ pasáží následuje chytlavý refrén i kytarové sólíčko. Navíc jsem se díky téhle skladbě poučil (listováním v encyklopedii), že terej je mořský pták, který je příbuzný pelikánům nebo kormoránům a loví ryby potápěním se pod hladinu a jehož rozpětí křídel se blíží jednomu metru, takže by na svých křídlech možná něco unesl... ale že by člověka, jak o tom Janeda s Kristy zpívají? No nevím (úsměv), ale jim jde asi o nějaký únik... Po baladě následuje rozverná punková divočina, v níž se o zpěv a řev dělí dva pánové, a v níž jde jen o to vyřádit se. Sofistikovanější Vesmírná Odyssea (s hezkou kytarovou prací) trpí nejistým zpěvem – jako kdyby zpěvákům docházel dech – některé momenty jsou hodně mimo a divím se, že si s tím nedali víc práce – takhle to působí až odstrašujícím dojmem. Hardrockový závěr je postavený na zemitějších a ostřejších riffech (tady by ten „powerstand“ měl opodstatnění) a střídání vokálních poloh (dojde i na šepot), ale opět mám problém vydržet poslouchat zpěvákův hlas.

Pochvalu zaslouží slušný zvuk, zato obal mi příliš po chuti není... kromě titulky (viz výše) totiž následuje jen zadní strana se seznamem skladeb a sestavou. CD je uloženo v malé krabičce podobné obalu na DVD (černý pružný plast), s jejíž životností to asi nebude žádná sláva. Ale v mém případě je to fuk, nevidím důvod, abych se k poslechu sotva průměrné nahrávky vracel... Snad jen „terejové“ a kytarista(é?) snesou přísnější měřítko.

Seznam skladeb:
  1. Ed Morell
  2. Ikarův pád
  3. Improvizace
  4. Na křídlech terejů
  5. Schizofrenie
  6. Vesmírná odyssea
  7. Zkrocená hora

Čas: 34:24

www.despaires.wz.cz
www.bandzone.cz/despaires


Zveřejněno: 20. 07. 2011
Přečteno:
3262 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář