Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Po třech letech od alba The Dice, na kterém debutoval nový zpěvák Mára, se znovu o pozornost hlásí táborská kapela F.O.B.

Tu loni po patnácti letech opustil kytarista Bendis, na jehož post po relativně dlouhém hledání nastoupil Profesor. Basák Corbow a bubeník Márty jsou nyní obklopeni o poznání mladšími spoluhráči, kteří do kapely přinesli nové myšlení, postupy a výrazně ovlivnili tvář druhdy thrash/deathmetalové úderky. O uvedených změnách, novém albu, Janu Žižkovi, jeho palcátu i „ohních, které dnes nehoří, ale zítra hořet budou“, jsme si povídali s Mártym.

Asi je nasnadě začít Bendisovým odchodem. Tahle okolnost vám asi zkomplikovala život... a zpomalila práci na novém materiálu. Je na Tomorrow´s Fires nějaký Bendisův příspěvek, nebo už se na skládání nepodílel a skladby vznikaly až po jeho odchodu?

Tak z části je to pravda, ale vzhledem k tomu, že jsme náhradu našli poměrně rychle, tak to až taková komplikace, jak se mohlo zdát, nebyla. Bendis nám oznámil někdy v polovině července, že odejde, pak jsme jen řešili termín kdy přesně. Poměrně rychle jsme se domluvili na září-říjen. Ihned jsme udělali kampaň a začali hledat. Nároky jsme měli vysoké, přesto se našel člověk, který je splňoval. Na nové desce je od Bendise akorát jedna věc – Feeding on your fear, kterou jsme již hráli naživo v létě 2010 a  kterou jsme ale ještě po jeho odchodu krapet předělali. Polovinu materiálu jsme v zhruba 80% dokončenosti měli již v létě 2010, autorsky se totiž hodně podíleli Mára i Corbow. Naživo jsme hráli ale akorát Feeding a Bloodless. Druhá polovina materiálu vznikla až po Bendisově odchodu a hlavně po Profesorově příchodu.

Je zajímavé, že na komponování materiálu se podílí i váš zpěvák Mára. Jak to probíhá? Umí Mára na kytaru nebo jiný nástroj? Nenapadlo vás, že by Mára mohl vzít kytaru, když Bendis odešel?

Mára kytaru ovládá celkem obstojně, takže by mohl hrát i naživo, ale tohle nechceme. Silná stránka je právě v samostatném vokálu, pokud by hrál u toho i na kytaru, nikdy by to nebylo takhle pestré. Prostě dvě věci najednou nemůžeš nikdy dělat pořádně. Mára se na komponování nového materiálu podílel vlastně více jak z poloviny. Polovina materiálu na desku byla téměř hotová ještě před příchodem Profesora. Po jeho příchodu se udělal zbytek. Profesor se na desce také významně podílel. 

Kde jste k Profesorovi přišli? Probíhal nějaký konkurz, nebo jste hledali v okolí? Nenapadly vás třeba dvě kytary?

Ačkoli jsme dělali několik kampaní na nábor kytaristy, na Profesora jsme byli upozorněni přes známé. Materiál dostal předem a měl se naučit jeden starý a jeden nový song. Myslím, že bylo rozhodnuto po první zkoušce. Co se týče druhé kytary, tak o tom také přemýšlíme. Na čas jsme tuto otázku museli odložit kvůli dokončení materiálu nové desky. Nešlo už z časových důvodů ještě při skládání s Profesorem řešit další nábor. Uvidíme nyní, zda se k myšlence vrátíme. Zatím budou F.O.B opět s jednou kytarou.

Současná tvář kapely si v ničem nezadá se spolky o generaci (možná dvě) mladšími... U vás působí o poznání mladší zpěvák – myslíš, že právě on vás nakopl jiným směrem? Kdyby sice chyby, ale dokázal bys odhadnout, jak by dnes F.O.B. zněli, kdyby se Petrovi nestala nehoda?

Peťa také koketoval s čistým zpěvem, ale rozhodně to nemělo takovou úroveň jako u Máry. Ale směřování kapely je vždy ovlivněné tím, co členové poslouchají. Ono také svůj vliv na tom má i nový kytarista Profesor, protože jak on, tak i Mára komponují odlišněji než Bendis. Je pravda, že na poslední desce jsou cleany použité hojněji a to může budit dojem, že jsme „vyměkli“, ale opak je pravdou, nová deska je tvrdší než předchůdce!

Čisté zpěvy, silné melodie versus deathmetalové rubanice a zvířecí řev – to je současný metalcoreový trend. Jak dlouho myslíš, že tahle móda ještě potrvá? Od předchozího trendu, nu metalu, se před časem čekalo cosi jako přiblížení tradičnějších forem metalu mladším posluchačům – může nějakou podobnou roli sehrát i metalcore?

Tady si dovolím nesouhlasit. Metalcore jako takový je spíše „sladší“ styl, který se vyvíjel zejména ze stylů hardcore/punk a melodického death metalu. Mnohdy v něm převažují jednodušší riffy až heavymetalové, ovšem s moderním soundem. Vokál je někdy nařvaný, jak píšeš, mnohdy ale třeba také jen čistý. Jako typické představitele metal core stylu lze považovat kapely jako Killswitch Engage, Avenged Sevenfold, All That Remains, Shadows Fall, Unearth, Bleeding Through, Caliban, Bullet for my Valentine a jiné. A zda je to módní? Ani bych neřekl. Je to prostě jen jedna z mnoha větví tvrdších stylů hudby, který se svým způsobem vyvíjí a má kořeny už v devadesátých letech, takže takhle dlouho žádná móda netrvá. BTW, móda, nevím, zda se tohle slovo dá použít vůbec v souvislosti s metalem. Trend, to ano. Ale to musíme jít do komerční sféry, kde jsou velká jména kapel, která určitě ovlivňují mnohé na rockové až metalové scéně (ať mě nikdo nechytá za slovíčko). Klíč je třeba vždy hledat v penězích, protože hudba je především business. Tudíž se dostáváš do komerční sféry, kde jsou kapely, které občas určují i nové směry. Jsou to jména jako Linkin Park, HIM, System of A Down, P.O.D., Guano Apes, Korn, Slipknot, Limp Bizkit, Machine Head, Clawfinger apod. Pak ale zjistíš, že někde existují jiné menší kapely, které tohle hrály už předtím, jenže neměly to štěstí. No, ale to jsme někde úplně jinde.

Takže F.O.B. hlavně nejsou žádný čistý metalcore, naše muzika je bezesporu metalcorem ovlivněná, ale obsahuje i hojné prvky hardcore a death metalu.

Pojďme k albu. Zakotvili jste u MetalGate, což je docela zajímavý úkaz mezi zdejšími firmami. Vkročili na scénu pravou nohou, pořádají koncerty, vydávají cédéčka, v jejich sítích uvízla zajímavá jména (TORTHARRY, MINORITY SOUND). Dříve jste byli pod Ifou – proč došlo ke změně? Ifa neměl zájem, nebo jste šli za lepším?

MetalGate je agilní mladá firma, to je pravda. K prvnímu kontaktu došlo již v roce 2009, když jsme hráli na některé z jejich akcí. Managementu se naše vystoupení líbilo a domluvili jsme další účast na koncertech. Zhruba v polovině roku 2010 jsme se začali bavit o možném vydání desky pod jejich labelem. Ifa nám vydal 3 desky a za to mu samozřejmě i zde musím poděkovat. Také jsme se v první chvíli bavili o vydání i s ním, podmínky MG ale byly výhodnější.

Co chcete vzkázat názvem „Tomorrow´s Fires“? Má to nějaký hlubší význam, nebo je to jen hezky znějící název?

Tak určitě to má hlubší význam. Text je o zhrzené lásce, Corbow, který ho napsal, je teď v poslední době toho plný, nikdo neví proč. Je to o tom, že když se daří, tak se daří. Prostě když věci nejdou tím správným směrem. A samozřejmě depresivní je to jen z půlky, takže obsahuje i jakýsi příslib do budoucna. Takže to i tak trochu koresponduje s aktuální deskou a děním kolem kapely. Nicméně, názvů desky bylo více. Dokonce to jednu chvíli vypadalo, že je rozhodnuto, už jsme i v kampani měli, že deska se bude jmenovat Ink Smears, jako jiný song na desce, pak jsme se ale nakonec rozhodli pro Tomorrow's Fires, také i v souvislosti s nápady na motiv obalu.

Texty na album napsali Corbow a Profesor (s malou Márovou výpomocí). Line se albem nějaká nit, která by jednotlivé skladby spojovala, nebo je každý text o něčem jiném?

Všechny jsou o lásce. :-) Takže určitě láska a nenávist...

Jestli mě paměť neklame, minulé album jste posílali na mastering do zahraničí. Tentokrát jste dali přednost tuzemskému studiu PyHa. Nebyli jste s předchozím výsledkem spokojeni, nebo dnes tuzemská studia dosahují stejně kvalitní výsledky jako ta zahraniční? A nebo hrály roli finance?

Neklame tě. Mastering v Čechách sice vyšel levněji ale stejně jako minule jsme zkoušeli vzorky i od Colina z Imperial Mastering. Vzorky ze studia PyHa vycházely zvukově překvapivě lepší. Ono, letos je kurz dolaru výše, ale když jsme masterovali The Dice, tak to zas tak dráž, právě vlivem kurzu dolaru, nevycházelo.

Křest alba jste naplánovali na domácí půdu, na Žižkův vraždící palcát. O slavnostní chvilku se postaral samotný Jan Žižka. Čí to byl nápad? Kdo se v kostýmu ukrýval? A jaký měla tahle taškařice úspěch u publika?

Dlouho jsme přemýšleli, kdo bude desku křtít. Nakonec myslím, že Corbowa napadlo, že by to mohl pokřtít Jenda. Kostýmy je možno půjčit na městě a zkusí to projednat s Mílou Šmejkalem, majitelem MetalGate, který je také pro každou „špatnost“. Slovo dalo slovo a bylo ujednáno. Výsledek je k vidění na youtube.com a myslím, že se křest fakt povedl a ve finále Ktož sú boží bojovníci zpíval celý sál... sami máme křest také natočený a nejbližší budoucnosti dáme i na náš oficiální youtube profi sestřihy z koncertu.

K předchozí desce jste natočili i klip ke skladbě Frozen, co novinka, bude taky klip?

Ano, k nové desce je první klip již hotový, točilo se ještě před vydáním desky. Je ke skladbě Rain of Thoughts, která je na nás po dlouhé době nezvykle pomalá. Klip distribuujeme přímo na CD a bude k vidění také na našem profilu na youtube v dohledné době. Zatím je zde k vidění trailer o tom, jak probíhalo natáčení. Nyní také řešíme možnost odvysílání v tuzemských televizích, ale pořadů od minule razantně ubylo, takže se zdá, že to bude velký oříšek. S klipem Frozen jsme se docela dlouho drželi v Pětce v Pomeranči na ČT2, žel tenhle pořad už také neexistuje. Jsou tu menší televize, nebo internetové, kde jsou metalové hitparády, ale to je zase hodně o oldschool heavy, power a speed muzice a kvalita a úroveň pořadů je fakt hodně slabá. Nebudu jmenovat. Stačí surfnout.

V některém z rozhovorů jsi uváděl neskromné ambice ohledně tuzemských anket a dokonce i umístění nové desky v Andělích…

ANO, nová deska přináší hodně velký posun a je fakt dobrá. Stačí poslechnout ukázky na bandzone. Věřím tomu, že se s novou deskou umístíme v anketách vysoko. Je třeba provětrat zatuchlé a jednotvárné hlasovací lístky... 

Co přesně myslíš tím „je třeba provětrat zatuchlé a jednotvárné hlasovací lístky...“? Jak by to mělo proběhnout? Když se podíváš na seznamy hlasujících v Břitvě i Andělovi, tak hlasuje podobná skupina pisálků a troufnu si tvrdit, že jde o relevantní vzorek. Možná jde o „staré psy“, ale mladá generace se mezi undergroundovými novináři příliš neobjevuje… tudíž bodují spíše tradičnější formy metalu.

To je otázka. Ale neřekl bych, že nutně věk může souviset s tím jak pisálci hlasují, to je čistá spekulace. Třeba materiál podobný naší desce ještě nemuseli nikdy slyšet a tudíž vzali zavděk tím, co se k nim dostalo a hlasovali tak, jak hlasovali. Když nemá prostě z čeho vybírat, je to těžký, to asi znáš. V tomto smyslu je třeba brát to provětrání zatuchlého. A taktéž, kdo hraje 10 let to samé, to musí být přece nuda ne?

Plány, plány, plány... na letošní rok, do budoucna...

Hodně koncertů, co nejvíc propagovat novou desku. A na podzim začít komponovat nový materiál. Profesor už má nějaký nápady, takže to půjde...

www.fob.cz

Zveřejněno: 26. 06. 2011
Přečteno:
3955 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář