Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

NUMEN – Numen CD 2011, LADLO Productions

Ač je v nadpisu uveden rok vydání 2011, materiál je o čtyři roky starší. Jenže tehdejšímu vydání se asi nedostalo optimálního nákladu (první vydání bylo nejspíš distribuováno pouze na Pyrenejském poloostrově a je rozebrané) a tak je tu reedice, samozřejmě s nějakými těmi „news“. Podle dostupných informací se ale všechny novinky týkají grafických záležitostí – „total new design“ plus „lyrics translated into English“. U první informace nemohu porovnávat (původní výtvarnou stránku obalu s nynější), ta druhá by ale neměla uniknout vaší pozornosti. Proč? Protože NUMEN zpívají ve svém rodném jazyce. A i když pocházejí ze Španělska (vznik je datován v roce 1997), nezpívají španělsky, ale baskicky; a také se za baskickou kapelu označují.

A také se označují za kapelu hrající pagan folk black metal, přičemž termínem folk chtějí naznačit inspiraci v tradiční lidové hudbě svého regionu a termínem pagan silný odpor proti křesťanství – a v textech samozřejmě křesťané dostávají co proto, zapomenuty ale nejsou ani mýty a legendy Baskicka. Aritz prakticky jen řve, na čisté vokály rezignuje a možná je to trochu škoda. Takhle je totiž úplně jedno, jestli krákorá baskicky nebo svahilsky, rozumět mu stejně nic není... A kdyby maličko ubral, případně kapela nechala v pomalejších pasážích někoho zapět srozumitelně, mohlo by to být interesantnější.

Ono to ale není nezajímavé ani takhle. Podobně jako nedávno recenzovaní RUDRA, i NUMEN tvoří jinak, než většina blackmetalových kapel. Dotyky lidové hudby jsou patrné, ale celkem vkusně do převažující blackové vichřice zapadají – tudíž žádný kolovrátkový hopsa hejsa folk metal, ale temná a brutální muzika, v níž tu a tam dostane prostor lidový nástroj zvaný txalaparta či nějaké píšťalky – ale opravdu jen tu a tam. Vůdčí roli hrají bzučivé kytary, které evokují starý dobrý severský black metal – v souvislosti s NUMEN je zmiňován old SATYRICON, ale těch vzorů, nebo zdrojů inspirace, by se dala uvést řada, třeba old IMMORTAL.

Ač nahrávka obsahuje výše uvedené zpestřující elementy, o nikterak převratné dílo se podle mého názoru nejedná. Svébytné melodie sice nechybí, některé pomalejší pasáže mají šanci zaujmout a snad i uvíznout v paměti, ale okolní blacková jízda je průměrná a podobně znějících kapel je tolik, že NUMEN jsou jen jedni z mnoha a ani ty pohanské vsuvky je nezachrání od mírně nadprůměrného hodnocení. Své hraje i zvuk, který mi přijde podivně zastřený – hlavně v sypačkách se kytary slévají, a ani zvuk bicích mi příliš „nevoní“.

P.S. Ta sova v logu nemá chybu!!!

Seznam skladeb:
  1. Egunsentiaren Heriotza
  2. Gauaren Irrifarre Izkutua
  3. Etsipinaren Ispilu
  4. Ahanzturaren Hilobia
  5. Belearen Hegaldiak... Iluntasuna Dakar
  6. Isiltasunaren Hots Hutsa...

Čas: 41:31

www.myspace.com/numenhorde


Zveřejněno: 14. 06. 2011
Přečteno:
3259 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář