HEIDEN – Andzjel

EXTREME DEFORMITY – Internal CD 2011, Neverheard Distro

Když mi velectěný Johan napsal, že do redakce přišla jakási nahrávka Extreme Deformity(??), ihned jsem se dožadoval jejího zaslání, aniž bych se blbec zeptal na její plný název.

Proto jsem byl (ne)překvapen, když jsem zjistil, že se jedná o pouhý remaster Internalu – tedy jediného dlouhohrajícího počinu původně vyhřezlého léta páně 1993, ke kterému vydavatel (diy) a kapela ještě přidali o rok starší taktéž zvukově ošetřené demo „Extreme Deformity“. Nesnáším  remastery, zatraceně! Nechápu, zda-li si někdo myslí, že se o skoro dvacet let později vrátí k nahrávce a udělá z ní plně současně znějící klenot a přitom zachová vše, co bylo poplatné době jejího vzniku – to je prostě naivní  představa.

Jistě, tak trochu jsem tušil, že vzhledem k tomu, že Extreme Deformity jako formace skončili již někdy v polovině 90. let a následně se snažili koketovat se vším možným v „měkčí“ verzi ED, smečce Strong Deformity, asi se nebude jednat zčistajasna o nové album, ale i tak jsem doufal, že se dočkám něčeho víc. Třeba kolekce dosud nevydaných tracků, jako je třeba devítka „Escape“.

Myslím si, že většina zdejšího čtenářstva má doufám s tvorbou maďarských vyznavačů Pungent Stench svou zkušenost, a proto asi nemá smysl psát na osmnáct let starý počin novou recenzi – spíš bych jen vypíchl, že remaster proběhl v roce 2009 v domácím studiu, tvorbu sice trochu přibližuje současnosti, ovšem zároveň se z ní dosti značně vytratil zvukový duch první poloviny 90. let, ten, který tolik milujeme a ctíme. Remaster získal nový, pěkně vyvedený cover a toto CD je tak jedním z hlavních zdrojů, jak se k jinak obtížně sehnatelné nahrávce v současnosti dostat. Přesto si troufám tvrdit, že skuteční fans kapely již mají fošnu ve svých pečlivě spravovaných knihovničkách a ostatní  příznivce metalu tato deska již nemusí příliš zajímat – alespoň tedy ne v této podobě.

To už je skutečně lepší si někde sehnat původní verzi se vším všudy, nezprzněnou moderními technologiemi a loudness war. To je ovšem jen můj názor a každý má právo nesouhlasit. Kdo si chce udělat menší výlet do minulosti a nevadí mu, že tak učiní s nahrávkou, která není úplně původní, tomu nelze nic vyčítat a proti gustu žádný dišputát.

Seznam skladeb:

Internal
  1. Internal
  2. Forgotten Thought
  3. The Gate
  4. Behind the Reality
  5. Confusion of Thoughts
  6. Kill Your Idol (W.i.M.V.)
  7. Call from Beyond
  8. Recreation of Time
  9. Escape (Prev. Unreleased)
Demo 1992
  1. Nightmare
  2. World Chaos
  3. Mortuary
  4. Deadly Step
  5. Worms In My Vomit
  6. Hungry Parasites
http://neverhearddistro.blogspot.com/

Čas: 59:46


Zveřejněno: 07. 06. 2011
Přečteno:
3648 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 06. 2011 18:55 napsal/a Johan
Retro recezne
Souhlasím s DW... po dvaceti letech se v tom nimrat nemá cenu, ale ukázat na současný patrend (udělat ze starého zvuku nový) je nutnost. To, co kolikrát nějaký mamlas udělá ve studiu se starým krásným zvukem, je na ránu. A účelem podobných recenzí je podle mého hlavně upozornění na to, že \"to\" vyšlo.
07. 06. 2011 17:16 napsal/a DW
Díky
shodli jsme se i s druhým redaktorem na tom, že vlastně není moc o čem psát:). Kdo má/měl o ED zájem už je v knihovničce má a ostatní vlastně ani nemusej nic dohánět:).. Takže jsem rád že to působí přesně tak, jak to působit má.
07. 06. 2011 16:31 napsal/a zlosyn
\"recenzia\"
Teda, recenzia velka jak krava, z ktorej sa clovek ani nedozvie co kapela hra a ako, to je teda unikat, tomu sa uz povie \"pan recenzent\". To aby jeden zhavil net kde to stiahne, pokial teda ma cas na blbosti. ED boli hlboky UG v case ked im vysiel ten album, dostalo sa to tu k 5 a pol ludom, po skoro 20 rokoch je to vec, z ktorej si ludia pamataju nazov, aj to len ludia, ktori tu uz pred 20 rokmi boli. Recenzia stylu \"nechce sa mi pisat o com to je, tak to ojebem nejakymi uvahami o remastroch a podobnych kravinach, teda vlastne uvahami o svojej skvelej osobe, vsak som velky hudobny publicista, ludom to musi stacit\", to je fakt parada.