LLYR

BRUTALLY DECEASED – Dead Lovers\' Guide, CD 2010, Lavadome Productions

Je poměrně obtížné psát recenzi na kapelu, jež jsem ve svém soukromém žebříčku loňských nahrávek zařadil na samotný vrchol a to z toho důvodu, že mezitím uplynulo již hodně času a člověk ne vždy má chuť se k takto starým nahrávkám vracet. V případě pražských Brutally Deceased to ale určitě smysl má, jelikož je to právě něco málo přes rok, co se v Davosu (nahr. studio) tato nahrávka upekla. Takže koupíme dort, dáme na něj jednu svíčku a necháme toho neposedného čiperu, jenž z rukávu sype jména jako Dismember či Grave, aby si své první narozky užil.

A že má radost, servíruje nám k tomu „Sodomy in the House of God“, lahodný epitaf švédského chřestivého death metalu 90. let. BD se hned zkraje profilují jako worship banda, jež nemá žádné zvláštní ambice starý zvuk nějak předělávat, spíše se pokusí vměstnat své melodie do již existujících a dobře fungujících mantinelů. A v jejich případě to funguje více než dobře – umca bicí Štefyho (Psychotic Despair), growl z nejklasičtějších Michala „Žlababy“ Štěpánka (v současné době na záskoku i u Heaving Earth) Tomášovy valivé kytary – přesně tak, jak to známe ze starých kotoučů v dobách, kdy metal byl okrajový žánr a poslouchali jej jen skuteční srdcaři. Kdeže ty loňské sněhy jsou..

Jako tsunami se kolem prožene „Dead Lovers' Guide“ se schválně elementárním sólem, kostlivci chřestí kostmi jak o život a kapela zahajuje makabrózní tanec, z jehož kola vede jediná cesta ven.

První krátká stopka se tak odehraje až v „Blissful Desecration“, jehož výborně zastavovaná rytmika, zatraceně old-school sloka, sypačky a v neposlední řadě taky nápadné výkopy ke konci skladby – prostě klasika, kterou jsme slyšeli již mockrát a ještě mockrát uslyšíme, ale i přesto verva, s níž se do přehrání pánové pustili, bere dech. A možná i proto má deska takový úspěch i v zahraničí. Nic jede se dál, staré Deicidovské kopanice vystrčí růžky v několika prvních vteřinách „They Shall Feast“, což je ukázkový track tvorby formace. Zběsilá jízda, jež je v polovině utnuta zlomem, skýtajícím potřebný oddech, to abyste se v několika příštích vteřinách znovu dočkali řádně našláplého old school death metalu. Vál jako prase a jednoznačně společně se senzačním kolovrátkem „Demise of the Human Swine“ jedna z nejsilnějších skladeb kotouče.

„...and Here I Die Forsaken“ se pak snaží navázat mírnou melodií, kterou kdysi dávno sypaly švédské kapely z rukávu jak nic – Brutally Deceased se prostě jejich snaha vydařila, zakonzervovat starý zvuk a přinést v jeho hávu nové nápady se vydařilo, a tak vyznívají death metalové kolovrátky na „Dead Lovers’Guide více než dobře. Když k tomu připočteme kvalitní sehranost formace, jež spolu z větší části má možnost řádit již nějaké tři roky.  

Co dodat k takřka dokonale napsané, zahrané a vyprodukované nahrávce? Snad jen, že pro fanoušky žánru se jedná o naprosto jasnou záležitost, ale i pro vyznavače jiných žánrů, kteří si chtějí oddychnout od všech těch moderních technicky nabušených sekanic, je tato fošna příjemným místem „odpočinku“, do nějž se lze uchýlit za každých okolností. Určitě jedna z nejlepších desek minulého roku a pokud pánové udrží laťku i na příštím albu, může se nám v té naší kotlince zrodit „tribute“ banda jako víno. A to se počítá, pánové.. 8,8

Jo a booklet i CD print je fakt luxusní, to musíte mít...


Seznam skladeb:
  1. Lustful Sodomy in the House of God
  2. Dead Lovers' Guide
  3. Blissful Desecration
  4. They Shall Feast
  5. ...And Here I Die Forsaken
  6. A Life Once Aborted
  7. Demise of the Human Swine
  8. All That Rots and Withers
  9. Override of the Overture (Dismember cover)
Čas: 33:07

http://bandzone.cz/brutallydeceased
http://www.myspace.com/brutallydeceasedband

Zveřejněno: 04. 06. 2011
Přečteno:
4113 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 07. 2011 12:26 napsal/a james
tak
tahle kapale mě na živo učarovala. Kluci hrajou fakt skvěle. Ihned jsem zakoupil cd. Jejich deska je švédskem úplně prolezlá a dávají si to fakt dobře. Paráda.