Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DESIGNED BY DEATH – Postrach bohů MCD-R 2011, vlastní náklad

Česko-slovenská pražská skupina Designed By Death je zajímavá nejen tím, že ji tvoří občané české a slovenské národnosti, ale také tím, že na bubenické stoličce sedí žena, což je v deathmetalové kapele nepříliš často vídaný jev. Nicméně já jsem měl možnost vidět DBD dvakrát při živém vystoupení (tudíž jsem zažil 15 % jejich koncertů – úsměv) a na nich Jarka dokazovala, že své řemeslo ovládá na slušné úrovni. Její hra je možná jednodušší, ale funkční a (jak potvrdila na živo) přesná.

DBD se zformovali v roce 2007 a po třech letech existence a několika koncertech nahráli v Hellsoundu malé debutové kolečko obsahující čtyři skladby. V nich se drží klasického deathmetalového kopyta a dá se říci, že vzorně naplňují žánrové osnovy. Tudíž převládá rychlé tempo, do kterého Honza chrlí texty (překvapivě v češtině; ještě se k nim dostanu), ale nechybí ani pomalejší pasáže a Švédskem načichlá kytarová sóla. V některých momentech, když vsadí na silnou melodii, mi DBD trochu připomínají sušickou Mortifilii, hlavně u druhého songu Děvka pekelná je podobnost zřetelná. Právě tuhle skladbu považuji za nejzdařilejší, vedle chytlavého úvodu nechybí táhlá pasáž s podařeným sólem, skvělé je i prolínání kytar v závěrečné fázi. Ani ostatní skladby nenudí, třeba Vládne sám je ponurá pomalu se rozjíždějící kompozice, v níž Honza pracuje s hlasem a vedle deathového řevu zvládá i trochu sofistikovanější, srozumitelnou polohu; druhá polovina skladby pak přináší o něco svižnější a propracovanější muziku, v níž opět bodují kytarové hrátky. Celkově jde o solidní práci, která určitě neurazí, ale vlastně ani ničím extrovním nepřekvapí – podobně hrajících kapel je dnes spousta... Mně kvartet nezklamal, poslech mě bavil, hlavně si cením snahy o pestrost a neopomíjení melodií – atributů, které u death metalu potřebuji (úsměv).

Jednoduchý obal prostý textů mi příliš nevoní – sice jde o kresbu na zakázku a nikoliv ukradenou kdesi na netu, ale ten námět je klišovitý až běda. A když už se tiskne jednoduchý čtvereček, nic by se nestalo, kdyby se vytiskly čtverečky dva a zbylo místo na texty a sestavu... Tu si můžete najít v souběžném rozhovoru, texty jsou na webu, ale žádná sláva to tedy není. Pominu-li řadu prohřešků proti mateřskému jazyku, zbudou mi rýmovačky, které místy budí úsměv. Honza sice říká, že je víc muzikant než textař, ale to jej neomlouvá. Čeština je určitě v tomto stylu originální a může kapelu odlišit od davu, ale chce to někoho, kdo umí se slovy trochu lépe pracovat. 

Seznam skladeb:
  1. Osudná nemoc
  2. Děvka pekelná
  3. Vládne sám
  4. Udavte se!

Čas: 18:47

www.bandzone.cz/designedbydeath

Zveřejněno: 30. 05. 2011
Přečteno:
3242 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář