Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

BLACK OATH – The Third Aeon CD 2011, I Hate

Schovávají se za tajemnými iniciálami (P.V. – baskytara, A.th – kytara a zpěv, C.Z. – bicí) a hrají tajemnou muziku... Řeč je o Italech Black Oath, kteří pod křídly švédského labelu I Hate debutují na dlouhohrajícím nosiči (jemuž předcházelo EP, split a singl) a kteří mě podobně jako nedávno Chilané Procession velmi mile překvapili. Nejen proto, že od horkokrevných jižanů bych nečekal ponurou muziku, ale hlavně tím, jak kvalitní jejich tvorba je. V tom vidím s Procession další paralelu... třetí pak v muzice samotné, čtvrtou v tom, že obě kapely tvoří jen tři lidé a pátá chybí, protože Black Oath nevydávají u naší Doomnetie (u které by perfektně zapadli...). Ale Švédsko je snad zárukou, že nezapadnou (úsměv).


Proč by také měli, když jejich muzika snese srovnání s velikány žánru a kromě srovnání i přirovnání, nejspíše ke Candlemass (a k již omílaným Procession). Doom metal v podání italské skupiny není nikterak depresivní záležitostí, zpěv je srozumitelný – melodický, mluvený či šeptaný; muzika pak snese přídomky epic i mystic... Zatěžkané riffy, výrazná baskytara, kvílivé kytarové vyhrávky, ale i ponuré minimalistické psycho pasáže – to jsou základní stavební kameny. Na nich pak kromě metalových atributů stojí i zpestřující odskoky do hájemství progresivního (art)rocku, který evokují tu a tam se vynořující klávesy, jejichž zvuk je opravdu specifický.


Ze šesti vcelku dlouhých kompozic těžko vybrat nějakou vyčnívající, ať už směrem nahoru, nebo dolů. Materiál je vzácně vyrovnaný, takže můžu ukázat spíše na drobné rozdíly. Úvodní Death As Liberation je zřejmě nejobyčejnější, typická žánrová práce, v níž se pánové nepouští do „žádných větších akcí“, nepovažuji-li za ně nasazení kláves v závěru – díky nim zní tato fáze majestátně a dojem ještě umocňuje procítěný zpěv. Trochu jemnější je Growth Of A Star Within, poměrně dlouho trvá, než se rozjede, ale druhá polovina s heavy pasážemi a kytarovými parádičkami (žádné chytlavé sólo, ale pěkně pozvolna se měnící motivy) je velmi interesantní. Krátký (skoro)instrumentální předěl The 3rd Aeon předznamenává Evil Sorcerer, pro mě vrcholnou záležitost nahrávky. Krásné melodie, naléhavé vokály, táhlé klávesové tóny, akustická kytara – vše v ladu a skladu a souladu... čistá práce. A čistou prací jsou i dvě následující skladby, art rockem přibarvená Horcell The Temple (s trochu nedotaženým fade out závěrem), a „mnišskými“ chorály uvozená The Black Oath, velmi působivá tryzna, v níž A.th podává skvělý pěvecký výkon.


Zvuk je v pořádku, obal sice nesrší barvami ani nějakými grafickými parádičkami, ale k danému žánru padne. Stejně jako by tahle kapela měla padnout do noty všem příznivcům čistého doom metalu. Nic objevného to sice není, ale poslouchá se „to“ moc příjemně.


Seznam skladeb:

  1. Death As Liberation
  2. Growth Of A Star Within
  3. The 3rd Aeon
  4. Evil Sorcerer
  5. Horcell The Temple
  6. The Black Oath


Čas: 44.53


www.myspace.com/blackoath666

www.ihate.se




Zveřejněno: 28. 05. 2011
Přečteno:
3290 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář