Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CRUADALACH – AGNI – Unveil what\'s burning inside CD/LP 2011, Pařát

Zatímco ve světě se folk metal těší obrovské popularitě, u nás aby člověk kapely, které s tímto metalovým subžánrem koketují, pohledal. Záměrně píši koketují – jednak nedokáži přesně určit, co ještě folk metal je a co už není, jednak takový ten „hopsa hejsa do lesa“ tu nejspíš nehraje nikdo. K těm koketujícím lze snad přiřadit Žrec, SSOGE, Hakka Muggies (HM), částečně Panychidu nebo Beltaine, nicméně Cruadalach jsou přece jen někde jinde – snad v průsečíku Žrec a HM, přičemž s těmi druhými je pojí přátelství, pečetěné hostováním dudačky Petry Jadrné na albu HM Feed The Fairies či grafikou obalu AGNI, o kterou se postaral Albrecht K. Smuten, pro změnu člen HM. A když jsem nakousl výtvarnou stránku, musím chválit, protože práce je to kvalitní a k muzice velmi dobře pasuje. Titulní obrázek okamžitě zaujme a zejména na velkém LP formátu parádně vyniknou veškeré detaily. Vinyl, kromě „lepšího“ obrázku, navíc obsahuje jednu skladbu, a mezi oběma formáty je ještě jeden rozdíl – majitel LP je totiž ochuzen o texty, zatímco majitel CD zase o „Báseň vepsanou mezi noty“, která se nachází na pěkném vnitřním obalu desky a poetickým jazykem dotváří dojem z díla. Ale řešení je jednoduché – je třeba si pořídit oba nosiče a je vyhráno (úsměv).


Vyhráno v případě, že máte rádi tvrdší muziku s folkovými nástroji (a že jich na albu uslyšíte – dudy, flétny, píšťaly, housle, violoncello...) a pestrými vokály. Úvod patří minutovému intru AGNI, které obstarávají dudy, ptačí hlasy a řev slova „Cruadalach“, asi aby bylo od začátku zřejmé, s kým máme tu čest (a když tak vzpomínám, naposledy jsem něco podobného slyšel na demu Master´s Hammer, kde Štorm na začátku skřehotal „Mistrrrrrovo kladivóóóóóó´“). Následuje Occident Sun, řekněme signifikantní skladba pro Cruadalach – svižné tempo se střídá se středním, čisté zpěvy s řevem a metalové pasáže postavené na kytarách s folkovými, postavené... samozřejmě na všech těch píšťalkách a dalších instrumentech. O tom, že čeština má (zejména pro tuzemské posluchače) nesporné kouzlo, přesvědčují songy Pramen Epony a Vrásčitá. V prvním případě chytlavá hitovka s pěknými melodiemi, v druhém zpočátku křehká písnička, která postupně nabírá obrátky. Osobně považuji právě Vrásčitou s krásnými tóny houslí za nejlepší položku alba – nejspíš proto, že mám raději smutnější melodie než „ejchuchu“ vypalovačky; takže Heavenly Forge vcelku pochopitelně tak nějak prosviští kolem mě, byť uznávám, že i nějaké té „rotyky“ je na albu zapotřebí – a navíc, dudy zde opravdu „jedou“.


Druhou stranu vinylu otvírá Rhythm of our Blood čerpající inspiraci ze středověkých písní – tuhle starodávnou atmosféru ale „narušují“ pasáže takřka blackmetalové. Golden Times s irskými vlivy je možná jednodušší skladba, ale o to naléhavější – hlavně refrén má silnou atmosféru. CD uzavírá balada Confession, v níž se vedle čistého mužského zpěvu objevují ženské zasněné vokály. Melodie zvolna plynou a... hurá! V momentě, ve kterém by drtivá většina folkmetalových kapel spustila nějaký kolovrátkový marš, Cruadalach ještě zvolní, zjemní a přejdou k akustickým nástrojům. Sice to nevydrží až do konce, ale ani následující trochu ostřejší pasáž nepůsobí rušivě. Zatímco majitelé CD jsou na konci, ostatní (= vinylové fanatiky) čeká bonus Cernunnos, zlatooký král. Slova jsou sice v češtině, ale hrubému zpěvu není prakticky vůbec rozumět, takže absence textů v obalu v tomto případě radost nečiní. Jinak skladba je to zvláštní, těžko uchopitelná... jakoby rozháraná... ale slušně gradující pohanským „pochodem“.


Plusy? Myslím, že Cruadalach se podařilo najít rovnováhu mezi rockovými a folkovými nástroji, které se mezi sebou netlučou. Dalším plusem je různorodost materiálu, v podstatě každá skladba je jiná. A samozřejmě silné melodie, bez kterých by to nešlo.


Mínusy? Zvuk... Sice to není propadák, ale když srovnám Cruadalach s takovými Eluveitie (se kterými mají řadu styčných bodů), je to úplně jiná liga. Jistě, můžeme tady debatovat o podmínkách a možnostech, ale důležitý je výsledek. A ten je v českém případě průměrný. Druhou diskutabilní záležitostí je zpěv. V některých momentech mi přijde Radalf lehce falešný (v Occident Sun hodně) a jeho angličtina taky není zrovna přesvědčivá.


Seznam skladeb:

  1. AGNI
  2. Occident Sun
  3. Pramen Epony
  4. Vrásčitá
  5. Heavenly Forge
  6. Rhythm of our Blood
  7. Golden Times
  8. Confession
  9. Cernunnos, zlatooký král


Čas: LP cca 36 min


www.cruadalach.com

www.paratmagazine.com



Zveřejněno: 26. 05. 2011
Přečteno:
3769 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář