Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

21.5.2011, Strakonice - Zimní stadion

Debustrol letos slaví pětadvacet let od založení a při této příležitosti jedou celoroční turné s podtitulem „SSADOMASSO VYZNÁNÍ SMRTI ON TOUR 2011“.

V plánu mají na letošek ještě 22 koncertů, zahrají na velkých festivalech (Sonisphere, Brutal Assault, Obscene) i ve vesnických sálech a připojili se také k společnosti dalších kapel jedoucích společně v rámci Magmafestů. Společnost je to poměrně nesourodá, vedle Debustrolu se představují třeba Harlej, Škwor, Alkehol, Mandrage a také Tórr.

Návštěvu Magmafestu jsme si naplánovali z těchto důvodů:

  • máme to doma, tudíž jdeme pěšky
  • tím pádem můžeme všichni pít jedno pivo za druhým
  • jinak bychom stěží mohli vydržet víc než dvě kapely
  • těmi myslíme Debustrol a Törr
  • Debustrol máme rádi a jejich hity si prozpěvujeme
  • na Törr v nové sestavě jsme zvědaví
  • na ostatní kapely zvědaví nejsme

Tudíž na strakonický zimní stadion vstupujeme v 16:35 s tím, že se podíváme, jak architekt vyprojektoval scénu, kde je pódium a kde stánky s občerstvením. Zrovna končí produkce místní skupiny Hamr, kterou ale nevnímáme a rozdělujeme se na dvě skupiny. V první skupině, A, jsem já a Karlos, a spolu vylepujeme plakáty na volyňský Metalfest. Supina B, Immortal a Dave, se obětavě staví do fronty na pivo.

Úderem sedmnácté hodiny začalo představení, které sneslo všelijaká měřítka, jen ta přísná ne. „Nový“ NeTörr je parodie na někdejší TÖRR. Tím bych mohl skončit, ale přidám ještě pár postřehů. Tím prvním budiž repertoár, ve kterém sice nechyběly největší hity (Exorcist, Kladivo, Armageddon), ale ani zbytečné rock´n´rollové vycpávky, nejpřekvapivěji nudná Sex, alkohol, rock´n´roll. Ještě hůře dopadlo Memento (Smlouva s peklem), které kdysi zpíval Daniel s výrazem šílence ve tváři; Ota jej jen tak odhrkal. A vůbec nejhorší byla pódiová „choro-grafie“. Oba Vidockové lítali po pódiu jako střelení a jejich pózy vzbuzovaly u většiny přítomných ironický smích. Když jsem nakousl přítomné – těch bylo na setu Törru nečekaně málo. Zdá se, že „věhlas“ nové sestavy už dorazil i k nám. Ono je to vcelku pochopitelné, pro fanoušky byla kapela spjata s osobou Vlasty Henycha a tohle už nemá s Törrem (kromě názvu) skoro nic společného. NeTörr za čtyři.

To DEBUSTROL jsou jiní pašáci. Přišli, všechno rozsekali a odkráčeli (úsměv). Sice jsem měl o výběru skladeb jiné představy (očekával jsem celé demo Vyznání smrti když už je to výročí a turné má Vyznání smrti v názvu), ale nakonec nehrálo roli, který evergreen Kolins a spol. hráli. Počet lidí se zdvojnásobil, na place se strhl pořádný mosh pit a Debustrol prali do lidí svůj masakrují thrash. Největšího ohlasu se pochopitelně dostalo Údolí Hádu, ale zabíralo v podstatě vše. Po půlhodinové jízdě zahrál Kolins na motorovou pilu a Debustrol zmizeli. To se ale nelíbilo fanouškům, kteří si vykřičeli přídavek. A ten byl lahůdkový – Antikrist a Vyznání smrti. Debustrol za jedna.

A pak už jsme začali přemýšlet co s načatým večerem. Vyhrálo páté pivo a povalování se na slunci před halou. Jméno MANDRAGE nám nic neříkalo, ale domů se nám nechtělo. Tak jsme se nakonec ze zvědavosti došli na pár skladeb mrknout. A trefili jsme zrovna nějaký rádiový hit, protože s kapelou zpívaly všechny náctileté slečny „hledá se žena...“ Mě to sice neuráželo, kapela vlastně docela šlapala, ale že bych ji musel vidět znovu...

Nemám rád ALKEHOL, ale s pěti jedenáctkami pod kůží se člověku pohled na svět docela výrazně mění. Takže jsme zůstali a poslouchali vyřvávání o pivu, hospodách, zmaštěnejch či zelené travičce a docela nás to bavilo.

Méně už HARLEJ, který měl jednoznačně nejbouřlivější kulisu ze všech. Třeba proti Debustrolu se počet lidí snad ztrojnásobil... A všichni řvali, že „mají rádi svařené víno červené“, a „pověste ho vejš“, a „holka modrooká“...

Mezitím došlo taky na RYBIČKY 48, ale ty jsme neviděli, protože na polovinu výpravy přišel hlad a tak se šlo na dlabanec a dvanáctku.

A na konec hráli taky ŠKWOR, které už jsme neviděli, protože jsme šli domů.


A protože na koncertu byl i nejmilejší diskutér Fobie, rozhodli jsme se, že tentokrát dostane prostor v rámci reportu, tudíž má slovo Immortal:

Dovolím si, coby fanoušek metalové hudby, přidat i já pár postřehů. Jak podotknul Johan, bylo nadmíru jasné, na jaké smečky jsme se na tento fest vydali. Set TÖRRU bych si dovolil nazvat: „Jak Immortal na nesmrtelnou legendu přišel, aneb jak Strakonice po cirkusech Berousek a Humberto navštívil i cirkus Törr“. Jinak se jejich vystoupení nazvat ani nedá. Holt to chlapci bez Vlasty Henycha nebude nikdy ono a nejlépe by bylo kapelu v tomto složení pohřbít a neexhumovat. Ač je bývalý basák skupiny v metalové branži označován za rozporuplnou osobnost, hnacím motorem Törru byl bez diskuse právě on a nezaměnitelný zvuk jeho baskytary byl poznávacím znakem této kapely. Místo něj se Ota Hereš obklopil dvěma strunnými klauny (proto je v úvodu zmínka o cirkusu) a kapela tak tím co předvedla (a zřejmě i předvádí), sklouzla na pomezí rock´n´rollu a tuctového zábavového agro metalu. Nejhorší je, že ani ten většinu fans, na rozdíl od pozdějších vystoupení Alkeholu či Harleje, tentokrát nebavil. Nic na tom nemění pokusy hrát staré fláky a tvářit se čert ví jak „zle”. A na tom mají lví podíl právě noví členové této legendy (viz. Johan). V případě Törru nelze ani zvolat: Král je mrtev, ať žije král. Nebudu zde psát o zvuku, jelikož ten byl tentokrát na vedlejší koleji a set Törru by stejně moc nevylepšil a ono nazvučit náš zimák, aby se to líbilo fajnšmekrům, jako jsme my, je velkej kumšt (smích). Jedničkou večera byl (dle našich maličkostí) jednoznačně DEBUSTROL. Prostě a jednoduše (a hlavně kvalitně) to do nás nahrnul. Byli jsme nadšeni a tím pro nás mohl tento fest skončit. Tímto končím i já, jelikož by v tomto reportu asi nezbylo místo (smích) na metalového odborníka a novináře nad jiné povolanějšího, na mistra Johana, kterému tímto děkuji za prostor k vyjádření se. /Immortal/


Zveřejněno: 24. 05. 2011
Přečteno:
3287 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 05. 2011 20:52 napsal/a Coornelus
cover
IFO, teď ti nevim, jestli si děláš prdel nebo to nevíš ale tohle neni Hanycha věc. Originál, co nevidět 40let starý, trápil nejednoho soudruha a osobně na něj nedám dopustit a co teprv naši otcové. Těch desek Plasticů doma:-) např.: http://www.youtube.com/watch?v=HTJEV1JnapA Jo od 666 se mi to nelíbí, a ten klip...
25. 05. 2011 15:15 napsal/a IFA
henych666
Jestli se chcete zasmát, tak na těchto stránkách www.henych666.cz si můžete pustit velice trpaný klip Vlasty Henycha s ještě trapnějším textem. A ta \"muzika\"... to je něco pro vyznavače složitých kytarových postupů... :)
25. 05. 2011 12:48 napsal/a DaveDH
-> Coornelus
Nene, radši jsme darovali zbývající mozkové buňky pivu než je obětovat tomu, co se dělo vepředu. No...střízlivý nás nedostali. P.S. těš se na BA :-)
24. 05. 2011 14:43 napsal/a Coornelus
...
odpornej festival nebo co to bylo :-) Vám nezbylo nic jinýho než chlastat co? :-) Tak jste se obětovali.
24. 05. 2011 11:45 napsal/a Venca
Dobrá dramaturgie
Ty vole, zajímavá sestava festivalu :-)))