Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

\"Jsme jen kusy masa pro Satanova prasata!\" Rozhovor s Asurou o jeho novém projektu.

Zřejmě až ze samotných pekelných útrob se zrodilo těleso Grondhaat. A na posluchače útočí s debutovým CD Humanity: The Flesh For Satan´s Pigs. Pádný důvod k tomu, dostat z hlavního mozku Asury (ex - Mythopoeia, Trollech), pár zopovědí na pár zvídavých otázek.

Hell-o Asuro! Jak se vede? Popiš mi prosím tě tvoje temné pohnutky, které tě vedly ke vzniku Grondhaat. Co vlastně tajemné slovo Grondhaat znamená a jaká je filozofie kapely?

Je to prosté. Měl jsem chuť udělat něco, co mi na CZ BM scéně chybělo. Nahrát syrovou desku, která by byla tributem black metalu jako takovému. Vrátit se ke kořenům. Nápady a myšlenky, které nebylo možné zasadit do hudby Trollech. GRONDHAAT je spojením dvou slov: GROND znamená země, ale také je to ono beranidlo s vlčí hlavou, které rozrazilo bránu Bílého města ("Tolkienovy čtenáři jistě ví." pozn. autora) a HAAT je nenávist. Spojením obou slov vyjadřuje tu nejhlubší nenávist, kterou je jedinec schopen cítit. Prostřednictvím Grondhaat jsem ze sebe vyřval své opovržení nad lidmi a náboženstvím jako celkem. Vůbec nejde o nějaký moje komplexy či léčení mých mindráků, nebo něco podobného. Jen o holý fakt, že jsem opravdu velké NIC! Samozřejmě bráno globálně. Čest výjimkám. Lidi nedonutíme přemýšlet nad sebou. To je nemožný a není to ani v našich silách, ale alespoň jim můžeme nadávat do "k....v, č.....ů", rouhat a zesměšňovat všechna náboženství a klidně to budou poslouchat v rámci naší muziky (smích)...

Prozraď mi, kdo ještě kromě tebe v Grondhaat hraje. Na albu jsi nahrál veškeré kytary, složil jsi texty a nazpíval všechny vokály. Téměř to vypadá, jakoby ti byl inspirací tvůj kolega a hudební workoholik Morbivod z Trollechu? Vyvrať mi můj dojem. Dělal jsi i nějaký "casting" na spoluhráče:o)? Pokud ano, jak to probíhalo? Mladé hudebníky by to jistě zajímalo!

Za Grondhaat stojí ještě dvě persony: Runevlar (ex - Unholy Kill) - který nahrával basu a Dherwish - ten namlátil bicí. Je pravdou, že jsem kytary, vokály a texty udělal sám, ale Morbivod mi vzorem nebyl. Nemám takovou nahrávací výkonnost jako on :o). A se slovem "casting" jsi mě pobavil. Runevlara znám od dob, co začali Unholy Kill, jezdil za námi do Plzně chlastat, na zkoušky... Jednou jsem mu přehrál nějaký věci, líbilo se mu to a měl zájem spolupracovat. To samé bylo s Dherwishem. I když u něj to bylo těžší. Má nějakou psychickou nemoc podobnou misantropii, snese kolem sebe jen známé tváře, nevím jak se ta nemoc jmenuje, nejsem odborník. A neznal Runevlara. Takže tam bylo občas cítit z jeho strany velké napětí. Ale zvládlo se to. Proto také Grondhaat zatím nebude hrát živě a možná vůbec ne. CD vyšlo pokud se nemýlím bez nějakého většího humbuku 28. února, na německém labelu Ketzer Records, který mimo jiné vydává i Trollech.

Kolik tě to stálo :o)? Náklad byl tuším 500 ks. Kompaktní disk je sice hezká věc, ale "in" jsou momentálně vinyly. Dočkáme se někdy Grondhaat na LP? A jaký humbuk by sis kolem toho představoval :o)?

Podívej, byly rozeslány desítky e-mailů s informacemi o tomto albu, kde si o promo zažádáš zcela zdarma. Také je možné si po registraci na serveru www.haulix.com, poslechnout celé album zdarma. Vyšlo opravdu v nákladu 500 ks a stálo mě to asi dvě piva. Alex si rád přihne :o). Grondhaat na LP asi nevyjde, zatím jsem s nikým o tom nejednal. A v podstatě je mi to jedno, protože nejsem na prodeji finančně závislý jako label.

Dobře. Debutové album dostalo do vínku zajímavý nihilistický název. Pověz mi: "co tím chtěl básník vlastně říci?"

Ať si tady na tom světě hrajeme na cokoliv, stejně jsme jenom kus masa, právě třeba pro ta satanova prasata. Ať si to každý přebere sám v sobě, ať se podívá do svého niterního "já". A každý kdo není blbej, pochopí podstatu svého bytí a tím i názvu. Kdo nepochopí, se řadí už jen "fuckt" mezi FUCKING SLAVES!

Obálka s titulní, mimochodem velmi zajímavou černobílou fotografií, na mě působí hodně silným dojmem. Prozraď mi, kdo je jejím autorem? Osobně z ní mám pocit křehké pomíjivosti lidského bytí a na druhou stranu z ní čiší závan čiré dekadence.

Když jsem toto foto uviděl prvně, řekl jsem si, to je přesně ono, co vyjadřuje podstatu Grondhaat. Opovržení, nevkus, hnus, úpadek, nesmyslné uctívání idolů, blasfémii a takovou tu hodně temnou stranu člověka. Autorem je můj kamarád a samozřejmě i tvůj, Jarda von Kluge.



Na albu se nalézá i jedna cover verze od polozapomenutých finských neznabohů Beherit. Jak si na ní přišel, měl jsi v šuplíku ještě nějaký jiný cover? Mimochodem, ten song má neskutečně hustou "zlou" atmosféru.

O žádném jiném "coveru" jsem nepřemýšlel, věděl jsem hned, že udělám ten song "The Gate Of Nanna" od Beherit. Už jen pro tu atmosféru, kterou skladba má a Beherit všeobecně. Tuto kapelu mám dodnes hodně rád, primitivní riffy, zvuk je naprostá šílenost a vokály jakbysmet.

Nemůžu si pomoc. Při poslechu Humanity..., se mi občas stane, jakobych slyšel závan starých alb Trollech. Muzika na albu je syrová, přímočará a jde rovnou k jádru věci. Nicméně se známe už nějaký ten pátek, takže o tobě vím, že přesně tenhle dřevní black metal je tvoje krevní skupina, nemýlím-li se?

Nemýlíš se. Mám rád, jak ty říkáš dřevní black metal. A samozřejmě se najde určitá podobnost se starou tvorbou Trollech, vždyť se jedná o stejný kytarový "rukopis".

Prozraď mi, zda-li se chystá také nějaký merchandise Grondhaat? Trika, gatě atd.? A co takhle nějaký pěkný videoklip? Není v plánu?

Na merch se asi vykašlu, fakt nevím. Beru Grondhaat jako boční projekt, přednost má Trollech. Pokud natočíme ještě nějakou desku, což v plánu je, tak asi pak budou trika. O klipu už jsem taky přemýšlel, ale asi by neprošel cenzurou. A protože by měl vystihovat podstatu Grondhaat, jednalo by se o samé romantické záběry:o)...

Jaké jsou tvé výhledové plány? Blíží se letní festivalová sezóna. Chystáš se někam, ať už s kapelou, nebo jen jako obyčejný fanoušek?

Co se Grondhaat týká, živé vystupování nepřichází v úvahu, již kvůli výše uvedeným důvodům. Na festivaly pojedeme hrát hlavně s Trollech a to na Hell Fast Attack a Metalfest ve Volyni. A jako fanoušek zřejmě půjdu na Metalfest v Plzni, ale to se ještě uvidí. A jestli myslíš akce typu Brutal Assault, tak to jde mimo mě. Nemám moc rád tyhle monster akce. Jde to na nich moc všechno rychle, některé kapely si ani nevychutnáš, protože mají omezený čas na hraní. Mám hodně rád právě malé festíky, jako byl Open Hell, to mě baví. Proto se těším právě na Hell Fast Attack a Metalfest ve Volyni.

Jak vidíš budoucnost metalu, řekněme výhledově do deseti let? Jaká je tvoje vize?

Kapely budou vznikat i zanikat. Budou kapely, které se budou vracet ke kořenům žánrů a kapely, které budou bourat hranice žánrů. Budou stále fungovat webziny a některé tištěné magazíny. Jedinou změnu bych viděl v prodeji hudby. Předpokládám, že vše bude prostřednictvím internetu a stahování. A možná, že kapely nebudou hrát klasické koncerty, ale budou se hrát formou on-line přenosů. Zaplatíš, dostaneš heslo a přihlásíš se na koncert. Tahle vize už mě sere teď:o). Spíš pevně věřím tomu, že spousty metalových fans mají rádi právě originální nosiče s obalem a že budou stále shánět CD/LP/MC svých oblíbených kapel a stále se bude chodit na koncerty do klubů a budou se pořádat festivaly. Podle mě se toho asi moc nezmění a to je pro metal jen dobře.

Na závěr ti děkuji za tvůj čas a za odpovědi na moje otázky! Můžeš také pozdravit čtenáře Fobie.

Mafku, díky za prostor a možnost vyjádřit se. Na závěr nemám žádná moudra. Nejsem mesiáš ani zvěstovatel! A psát bláboly jako: podporujte scénu, choďte na koncerty, kupujte desky, nemá valný smysl. Kdo to dělá, bude to dělat pořád. Těm fans patří náš pozdrav a dík! METAL!!!

www.bandzone.cz/grondhaat


Zveřejněno: 29. 05. 2011
Přečteno:
3493 x
Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář