Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

5. května 2011, Praha – Exit Chmelnice

Polsko se v duších a myslích nejen českých fanoušků zapsalo jako exportér extrémních, především deathmetalových spolků v čele s Vader a Behemoth, ale to rozhodně neznamená, že ostatní žánry u našich severních sousedů strádají či zacházejí na úbytě. V posledních letech vzbuzuje velkou pozornost i tamní velmi kvalitní a stále sílící progresivní scéna, jejímž neoddiskutovatelným králem je čtveřice RIVERSIDE. Právě tato formace se ve společnosti svých krajanů z kapely TIDES FROM NEBULA představí 5. května v Praze v klubu Exit Chmelnice. Vstupenky na koncert jsou k dostání ve všech běžných předprodejích. Bližší informace získáte na webu www.obscure.cz.

Když se řekne progresivní rock, řada posluchačů má tendenci představit si překombinované nesrozumitelné kompozice, plné hráčského exhibicionismu. Příznačný je i fakt, že řada tzv. progresivních kapel je pouhým „klonem“ slavnějších kolegů jako Dream Theater, od nichž opisují od A až do Z a z „progresivního“ žánru tak dělají spíše „regresivní“, tedy úpadkový. A přesně toto vše NEPLATÍ právě o talentovaných Polácích Riverside, kteří prázdnému pojmu progresivní rock vracejí význam a náplň. Jdou si zcela svou cestou, mají nenapodobitelný styl, přesto samozřejmě kdesi vespod slyšíte spřízněnost s nejkvalitnějšími kapelami napříč rockovými a metalovými odnožemi: psychedelický rozmach a vznešenost Pink Floyd, aristokratičnost Porcupine Tree, přirozenost a uvěřitelnost Opeth či sugestivnost Tool...

Riverside jsou mistry svých nástrojů, ale nemají potřebu dávat to okázale najevo. Můžete se zaměřit na celek i na jednotlivé detaily – vše bude mít vždy své místo, nic zde nechybí ani nepřebývá. Zaujmou klenuté vokální linky Mariusze Dudy, jeho precizní baskytarová práce, vzletné plochy a vynikající harmonie kláves Michala Lapaje, zvukomalebná kytarová kresba Michala Grudzinského i rafinované a spolehlivé bicí Piotra Kozieradzkého. Největší síla Riverside je ovšem v tom, jak působí jako celek, monolit, a v jejich velmi sugestivním projevu.

Kompozice a aranžmá Riverside jsou zajímavé, atraktivní, vzbuzují zvědavost, co bude dál, i příjemné pocity z poslechu, ale nejsou zbytečně komplikované. Riverside zkrátka dokáží to, co málokdo – skládat muziku, na které si pochutná hudební fajnšmekr, a přitom je díky své chytlavosti a jasnosti pořád přístupná širokému spektru posluchačů, zkrátka v tom nejlepším smyslu hitová. Umí udržet neustálé napětí a zároveň je zvláštním způsobem uklidňující a uvolňující. Je tak přesně naplněn koncept kapely, která se ve svých textech i hudbě snaží postihnout obraz dnešní doby, její neuchopitelnost, „tekutý“ a proměnlivý charakter, neustálý spěch, stres a úzkost z budoucnosti i potřebu alespoň chvilkového spočinutí v klidu...

Riverside letos slaví deset let své existence a v rámci oslav se konečně poprvé představí naživo také českému publiku, pražský koncert je dokonce hned první zastávkou „narozeninového“ turné. Na svém kontě mají za tu dobu čtyři kvalitní dlouhohrající alba, jež vydávají v pravidelných dvouletých odstupech. Již debut „Out of Myself“ z roku 2003 vzbudil zaslouženou pozornost, která od té doby jen rostla, stejně jako uznání recenzentů i fanoušků. Riverside zůstávají i na nejnovějším počinu „Anno Domini High Definition“ (který opanoval prodejní žebříčky v Polsku) věrni svému stylu, který ovšem dále pilují a propracovávají. Jejich diskografie nabízí řadu vynikajících kompozic, jež samozřejmě budou i koncertními tutovkami, je tedy z čeho vybírat. Páté dlouhohrající řadovky by se pak fanoušci měli dočkat příští rok.

Možná dojde i na živou ukázku z EP „Memories in My Head“, které si Riverside připravili právě pro své letošní výroční turné. 33 minut čerstvého materiálu z jejich dílny, údajně ve znamení stylového návratu k prvním dvěma řadovkám, je speciálním dárkem pro návštěvníky jarních koncertů, mimo koncertní šňůru prý materiál nebude příliš propagován.

Jako support se na turné představí další polský zástupce, tentokráte představitelé experimentálně progresivního rock/metalu TIDES FROM NEBULA.

Související linky:
www.myspace.com/riversidepl
www.myspace.com/tidesfromnebula
www.rockcafe.cz
www.obscure.cz

Zdroj: Obscure




Zveřejněno: 20. 04. 2011
Přečteno:
3288 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 05. 2011 00:42 napsal/a Jindra
Omluva :-)
No vida, kritizuji tu údajnou Shindyho fabulaci a přitom se sám další fabulace dopouštím - tudíž se omlouvám Shindymu i ostatním. :-)
27. 04. 2011 10:29 napsal/a DW
.-)
No jo.. Vím, že bychom to správně měli opravovat, některý proma nepůsobí zrovna zasvěceně, ale to bychom se z toho už opravdu zbláznili. Jo a pochybuju, že promo texty si píše p B. sám:)
27. 04. 2011 09:32 napsal/a Dave
opravička
Riverside u nás skutečně již hráli a to v roce 2006, ale byl to festival Masters Of Rock. Kdyby to byl Brutal Assault, tak by o tom Shindy jistě věděl:-)
27. 04. 2011 01:00 napsal/a Jindra
Nejsou tu poprvé :-)
Jen malá poznámka - vím, že se jedná o promotext, dodaný pravděpodobně Shindym, ale o to více by Shindy měl vědět, že v ČR kapela nevystupuje poprvé, jak je v článku uvedeno. Riverside totiž už v ČR vystoupili - a to tuším v roce 2005 či 2006 na festivalu Brutal Assault.