Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

KACHNA A ZODIAK – Naboku CD 2011, Agni Productions

Neofolk či šanson na Fobii příliš často nereflektujeme, ale debutové album dua Kachna a Zodiak (KaZ) si pozornost zaslouží nejen kvůli blackmetalově zaměřenému vydavatelství. Oba protagonisté ve spojitosti se svou tvorbou hovoří o mystice a okultismu a navíc produkují natolik zajímavou muziku, že mi to nedalo a s recenzí jsem souhlasil (úsměv). A nejen to, za pár dní si budete moci s oběma hudebníky přečíst rozhovor.

Ale pojďme k cédéčku, na kterém se nachází třináct autorských skladeb, o které se rukou nerozdílnou postarali oba členové projektu. Kachna (Kateřina Bímová) zpívá, hraje na akordeon a perkuse, její kolega Zodiak (Antonín Kříž) zpívá a hraje na kytaru. Při prvním poslechu nahrávky se na mysl dere Radůza, se kterou asi bude KaZ srovnávat kde kdo. Styčné body jsou jasné – akordeon a Kachnin silný hlas, nestyčný taky – mužský zpěv, o poznání uhlazenější než v případě kolegyně.

KaZ na albu nastavují dvě tváře – v prvním případě jde o svižné hospodské odrhovačky (nic ve zlém), v druhém o pomalé křehké songy. Oba typy se takřka pravidelně střídají a díky tomu nedochází k tomu, že by posluchač ztrácel ostražitost a nudil se. Své dělají i texty (v nichž je sice použita řada jazyků, ale čeština nechybí ani v jednom), které jsou podobně jako hudba dvojího druhu – v rychlejších skladbách se zpívá o alkoholu, hospodách, kurtizánách, starých bárech; v pomalejších přichází chvíle pro zmiňovanou (přírodní) mystiku a nějaké ty smutné události.

Asi vůbec nejsilnější skladbou je Ó, Marí, posmutnělá balada s procítěným zpěvem Kachny a Zodiakovou jemnou kytarou. Kachna tady dokazuje, že kromě (polo)hrubého zpěvu umí zazpívat i vyšším hlasem; k atmosféře přispívá i mužský hlas, který protentokrát dostává větší prostor než v ostatních skladbách.

Ó, Marí, ó Marí
tvý tělo černý je zemi věrný
Ó, Marí, jsi černá nevěsta
Ó, Marí, co stává na cestách
Co léhá ve křoví
A zpívá ďáblovi

Z divočejších songů bych za nejlepší (nejchytlavější a nejhitovější a nejrozevlátější) označil Starej bár, archetyp dnešní doby. Tahle divočina by se po půlnoci neztratila v zakouřené čtyřce, ve které kromě přiopilých štamgastů posedávají i ti, kteří by si chtěli trochu užít s opačným pohlavím (úsměv).

V starým báru srdce rvou tě
Když tam seděj čerti v koutě
Na co myslíš?
Na tvý tělo
Na co ještě?
Na to, co by chtělo

Pěkná jízda je i zpověď jihoamerické lehké děvy v Brazílii, v níž i harmonika lehce evokuje nějaké hispánské melodie; podobně je tomu i v Ženské, kde se o jiho-melodie stará kytara a etnický přesah potvrzuje pár španělských slůvek v textu i nějaký bubínek (bonga?). Svérázné zpracování lidové písně přináší Gora (v níž se zpívá několika slovanskými jazyky), strhující momenty nabízí následující píseň Kurtizány (v níž se zpívá o Kurtizánách – úsměv).

Zvuk ze studia Bohemian Hell je tak akorát a k produkci KaZ padne jako ulitý. Menší výhrady směřují k bookletu, v němž občas něco zadrhne (překlepy, mezery, střídání angličtiny a češtiny u informací o nahrávání a kontaktech – Band Contact vs. Produkce, apod.).

Kdybych chtěl na Naboku najít nějakou mušku, tak bych ukázal některé obraty v textech, které jsou lehce klišovité, třeba „Co tu sedíš holka tak sama a proč se klepeš, snad ti není zima?“ působí trochu lacině... Celkově ale pozoruhodná, živočišná a vzácně vyrovnaná nahrávka, která má šanci oslovit poměrně široké spektrum posluchačů.

Seznam skladeb:
  1. Kapitán Čert
  2. Carnac
  3. Starej bár, archetyp dnešní doby
  4. Ó Mari
  5. Brazílie
  6. Autobus
  7. Kočičí podzim
  8. Ženská
  9. Et moi...
  10. Gora
  11. Kurtizány
  12. Vesmír
  13. Vodrhovačka

Čas: 40:33

www.bandzone.cz/kachnazodiac
www.agni-productions.com


Zveřejněno: 15. 04. 2011
Přečteno:
3325 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 04. 2011 23:10 napsal/a immortal
Re:
Já bych psal moc objektivně :D :D . Teď vážně, vždyť víš co mám práce s fotbalem :-(
16. 04. 2011 19:42 napsal/a Johan
-> Immortal
Máš svým způsobem pravdu, ale proč občas nedát metalákům vědět, že i jinde vzniká zajímavá muzika. Nouze není, naopak, v podstatě nestíháme... nechceš se k nám přidat???
16. 04. 2011 11:28 napsal/a DW
Heh
spíš už je Johan postiženej od těch šílenejch punkovek:).. Materiálu je dost, spíš neni čas a nejsou lidi:)
16. 04. 2011 11:15 napsal/a immortal
No...
Johan já ti nevím jestli s tímto stylem na tento web. Poslechl jsem si to na BZ. Každopádně chválím ženský vokál, i ty aranže nejsou špatný. Osloví to asi jen příznivce tohoto stylu (Jima Čerta, Jarka Nohavici, Zuzany Michnové a já nevím koho ještě...), ale sem s tím v Tvém věku (taková kaňka) :D Že vy máte v redakci nouzi na materiál pro recenze :D :D .
15. 04. 2011 00:36 napsal/a zodiak
kachna
je podle mě nejlepší v pekáči, dozlatova upečená. Osobně preferuji bílé zelí (nejlépe křimické) a domácí bramborový knedlík. Konzumujeme nejlépe vleže na otomanu a přitom ležíme \"naboku\". \"Nikdy mě nedostanete\".