Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

26.02.2011, Plzeň – Divadlo Pod Lampou

Jak zrádné je pořádat v Čechách koncerty si připomenuli Neurotic Machinery. Nečekal bych, že se na tuto velmi zajímavou akci přijde podívat tak málo lidí. A je to veliká škoda, své účasti jsem rozhodně nelitoval a večírek si na výsost užil.

K první kapele večera, BORN AGAIN z Jindřichova Hradce, jsem byl kvůli škatulce metal coru skeptický. Fakt, že se nevyplácí mít předsudky, se mi potvrdilo hned během první písně. Většina skladeb se nesla ve středním tempu, potěšily mne melodic deathové vlivy a hlavně nálada skladeb, která nebyla právě veselá. To ostatně ani témata, které kapela vyřvává do světa. Vyzdvihnout musím rozhodně závěr skladby The Black Sleep a hlavně předposlední Earthrise s až Watainovským riffem. Pro mne byla právě tato skladba perfektní závěr jejich setu, poslední song už mi ale do celku příliš nezapadl.

Jako druzí vlítli na podium NEUROTIC MACHINERY mající celou akci na svědomí. Pod podiem se jim sešlo nejpočetnější publikum a nálada byla skvělá. Začali skladbou Symbol Of Life, kterou bych uvítal až k závěru, nicméně start setu nakopla neskutečně. Oplývá vynikajícím zasekávaným riffem dominujícím skladbě a celkově skvělou kompozicí. Jediný návrat k první desce Catalept přišel s třetí skladbou To Be Or Not To Be, dále se Neurotici věnovali již jen aktuálnímu počinu Opsialgia. Ke zvuku jsem neměl výhrad, jen mne překvapilo, kolik prostoru dostala Sirova basa, nebývá to zrovna obvyklé. V půli setu pak přišla řada na nový song The Secondary Thrill. Musím říci, že takto vypadá post rock v podání NEUROTIC MACHINERY. Potěšilo mne, že se pouští odlišným směrem, pro koncert je to příjemné osvěžení, jen by si možná zasloužil trochu experimentů se zvukem. Vlastně až nyní jsem měl možnost srovnat, jak se kapela poprala s odchodem kytaristy a příchodem Štembuse, hrajícího ve většině plzeňských kapel. :) O tom, že set odehraje perfektně, jsem nepochyboval, možná ale trochu postrádám Miloňův cit pro melodická sóla. Neurotici jsou každopádně ve skvělé kondici, jejich koncert byl pro mne tradičně zážitkem a jsem opravdu zvědav, co tato neustále sílící kapela předvede do budoucna.

Jak už to bývá obvyklé, většina osazenstva se rozhodla odejít po své oblíbené kapele a odignorovat kapely zbývající. ELYSIUM naštěstí vypadali, že je to nijak netrápí a set odehráli s nasazením. Toho večera jsem je slyšel poprvé, ač už toho mají za sebou poměrně dost. Hrají precizní metal, jejich hudba šlape perfektně, nicméně po půlce setu mne přestala bavit, ač se ELYSIUM snažili, co to šlo. Rozhodně nemohu nezmínit Betrayed By Your Blood, která byla opravdu vynikající. Na závěr setu pak zahráli cover The Tremor z první desky kapely Nightrage a ten jim sedl opravdu parádně.

Když už v Lampě zbylo jen pár zombies, nastoupili Pražácí SEPSIS se svojí řezničinou. První úder crashky mne probral z pomalého přesunu do vegetativního stadia, do kterého jsem se dostal díky fanouškovi dovezeného kapelou do Plzně. Touto cestou mu tedy velice děkuji. :) Nyní ale zpět k reportu. Smršť, kterou spustili SEPSIS, mne bez výhrad strhla. Pro příznivce škatulí bych je popsal jako “perfektní brutal death s občasným grindovým pochrochtáváním a jen jedním výborným kytaristou, za kterým nezaostává ani zbytek kapely”. Zahráli i povedený cover In Shadows And Dust od KATAKLYSM, ale vice mne zajímala jejich vlastní tvorba, takže bych jej klidně oželel. Všechny songy si držely nekolísavou kvalitativní úroveň, takže ani nemá cenu zmiňovat konkrétní skladby. Díky dojmu z koncertu bych si určitě rád pořídil jejich poslední desku No Mercy s pro mne výborným, leč možná neoriginálním obalem – evokuje mi totiž horory z 80. – 90. let, které mne patrně nikdy nepřestanou bavit.

Do noci jsem odcházel z Lampy nadšen, škoda jen malé návštěvnosti. Inu, pořádat koncerty je zkrátka alchymie a donutit lidi vyjít z tepla domova dá vždy zabrat.

Zveřejněno: 04. 04. 2011
Přečteno:
3320 x
Autor: Aleš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář