Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DANIEL ŠAKAL ŠVARC – Vzpomínky na štěstí... CD2; 2CD-R 2010, Underground Records

Sejde z očí, sejde z mysli... Uvedené rčení velmi dobře pasuje na současnou pozici Daniela Šakala Švarce. Jeho původní skupina, plzeňská FATA MORGANA, resp. F.A.T., patřila mezi průkopníky extrémního metalu v tehdejším Československu a (nejen) díky velkému počtu zákazů se stala pro fanoušky uctívanou. Daniel ji založil v roce 1986, během tří let s ní nahrál tři demosnímky, mezi nimiž si odskočil zahrát do Törru, aby se do něj později na několik let přestěhoval a podílel se na většině zásadních nahrávek (Armageddon, Institut klinické smrti, Chcípni o kus dál).

Po odchodu z Törru se věnoval vlastnímu projektu DANIELS, se kterým ale nedokázal, nejspíš kvůli chybějící sebekázni, prorazit, natož vydat oficiální nahrávku. Po roce 1996 se z hudební scény v podstatě vytratil; tu a tam sice probleskly informace, že cosi „velkého“ chystá, ale jeho plány dosud nebyly uskutečněny – ani poslední slibovaný projekt, GIWMÜR, se zatím k životu neprobral.

Nicméně stále jsou tu lidé, kteří na Daniela vzpomínají (a věří, že ještě neřekl poslední slovo) a připravili k vydání retrospektivní výběr z jeho hudební dráhy. A protože materiál je to obsáhlý, rozdělený na dva kompaktní disky, přísluší mu stejný počet recenzí. Tu druhou najdete zde.

CD2
DANIELS – Z tvejch slz...

Sestava:
  • Daniel Švarc – kytara, baskytara, programování, zpěv

V rozmezí let 1992 – 1996 se Daniel realizoval v projektu DANIELS. Kolem něj se muzikanti střídali, kapela jako taková příliš nekoncertovala a Daniel ve svém domácím studiu zcela sám pořizoval demosnímky skladeb, jejichž byl jediným autorem a interpretem. Postaral se jak o nahrání všech nástrojů, tak programování bicích a právě jednoduché bicí jsou nejslabší položkou kompletu. Tou druhou je vcelku pochopitelně zvuk zcela poplatný době a možnostem při nahrávání – ale tak špatný, že by se nahrávky nedaly poslouchat, rozhodně není. Je obrovská škoda, že tyhle skladby zapadly prachem zapomnění. Zejména ty uvedené v „sekci“ megahity by si zasloužily kvalitní zvukový kabátek a více publicity...

Daniel se v DANIELS částečně odchýlil od blackmetalové minulosti a zamířil do hájemství teatrálního heavy či thrash metalu a špinavého rock´n´rollu. Kolekce devatenácti písní není zrovna vyrovnaná, vedle slušných kousků a „skrytých“ pokladů lze objevit i několik průměrných skladeb. Do poslední kategorie lze zařadit nevýraznou „Už jdou, jsou dvě“; ujetým textem opatřenou „O koních“ (který „chlastaj“); „vztahovou“ „Bylo to fajn“; „Jsou blázni“ (ve které se Daniel opět vrací k drogové tématice); zábavový ploužák „Dostanou“; podivnou „Konečně máš“ a ještě podivnější „Vím, že víš“.

Mezi výraznější skladby patří „Budu tě mít vystavenou“ (úchylný text o vystavené slečně); vyjícími kytarami šperkovaný a s kulometnými salvami bicích popoháněný „Hon na člověka“ (připomínající Danielovy songy z alba „Chcípni o kus dál“); „Modely mrtvejch“, jakási odpověď na „Vlčí přízraky“ z prvního dema FATY MORGANY; „Odcházím“, v níž Daniel zpívá vysokým čistým hlasem; „Z tvejch slz“ prezentovaných jako pokračování „Chcípni o kus dál“; Alenkou z říše divů inspirovaná „Alenka“; zpověď rozervaného člověka „Jako klaun“ a brutální baskytarou vybavený „Soudnej den“.

A pak jsou tu nějaké megahity... „Poslední soud“ jako kdyby pocházel z nejlepšího období FATY MORGANY a evokoval legendární skladbu „Vzpomínej“ – disponuje silnými melodiemi a teatrálním zpěvem dalšího misantropického textu. Asi nejznámější skladbou DANIELS je „Dávej mi co chceš“, ke které byl natočen i videoklip a v níž opět zaujme kytarová práce a Danielův charakteristický procítěný vokál. Skvělá je i pomalá „Královská hra“ a za zvýšenou pozornost stojí ještě takřka doommetalová tryzna „Lussy“, ve které opět vládne chorobný hlas a kytarové improvizace.

Za diskutabilní lze považovat zařazení bigbítové halekačky „Metalový král“, která do konceptu alba vůbec nezapadá a její zařazení neomlouvá ani skutečnost, že jde o jednu z prvních skladeb, které Daniel nazpíval. Naopak „Deváté srdce“ mezi bonusy asi skončit nemuselo, jde o typickou Danielovu práci, která by mezi předchozí songy přirozeně zapadla – nicméně skladba vznikla ještě před vznikem DANIELS a tudíž je její pozice na místě. Závěr patří videoklipové verzi „Dávej mi co chceš“, které jde kvalitnější zvuk k duhu.

2CD přináší skoro 160 minut muziky zabalené ve dvou digipackových obalech. Jejich zpracování je ale žel poněkud nedotažené – jako kdyby bylo „šité horkou jehlou“. Potěší sice hezky napsaná sleeve-note od Petra Korála i popis historických souvislostí od největšího fanouška Danielovy tvorby Michala Filipiho, ale zamrzí spousta prohřešků vůči „slušnému grafickému vychování“ – chybí mezery, tam kde mají být, kombinace použitých fontů „ničí“ zrak a zařazené dobové články z tisku jsou nečitelné a do konceptu grafiky obalu vůbec nezapadají. V seznamu skladeb druhého CD navíc chybí název jedné skladby, která je slepená s „Budu tě mít vystavenou“.

Komplet vyšel v omezeném (těžko říci, zda limitovaném) padesátikusovém nákladu a je určený hlavně pro pamětníky, kteří na Daniela Švarce nezapomněli. Je zároveň připomínkou talentu svérázného umělce, který to bezesporu mohl dotáhnout mnohem dál, kdyby...

P.S. I když se v bookletu tahle skutečnost neobjevuje, dá se říci, že jde o dárek k Danielovým 40. narozeninám, které v roce vydání oslavil.

Seznam skladeb:
  1. Už jdou, jsou dvě
  2. O koních
  3. Za vodou + Budu tě mít vystavenou
  4. Hon na člověka
  5. Bylo to fajn
  6. Jsou blázni
  7. Poslední soud
  8. Dostanou
  9. Dávej mi co chceš
  10. Královská hra
  11. Modely mrtvejch
  12. Odcházím
  13. Z tvejch slz (Chcípni o kus dál II.)
  14. Alenka
  15. Lussy
  16. Jako klaun
  17. Konečně máš
  18. Vím, že víš
  19. Soudnej den
  20. Metalový král*
  21. Deváté srdce*
  22. Dávej mi co chceš*

* bonusy

Čas: 79:27

www.dansakalsvarc.cz
bandzone.cz/giwmur
www.ugr.webnode.cz
 


Zveřejněno: 21. 02. 2011
Přečteno:
4107 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář