Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

HADRY Z TĚLA – Podivná úroda CD 2010, Cecek Records

Kytara, niněra, foukací harmonika, kladívková citera, bongo, banjo, klarinet, brumle, baskytara, akordeon + 4 zpěvy. S takhle pestrým nástrojovým obsazením se na albu Podivná úroda představuje kapela s podivným názvem Hadry z těla. Kořeny Hadrů sahají do roku 1994 (původní název byl Tanec obrů), Podivná úroda je jejich druhým albem vycházejícím šest let po debutu Na starý časy.

Už podle vyjmenovaných nástrojů je jasné, že „hadrníci“ hrají něco divného nebo zajímavého nebo... Přiznám se, že žánr, který pánové (a hostující dámy) provozují, je pro mě španělskou vesnicí. Mix etnické muziky se středověkou, rockem, možná i punkem je pestrost sama, ale jestli to chlapi hrají na nějaké světové úrovni nejsem schopný posoudit, protože tomu prostě nerozumím a na chytráka si hrát nechci. Berte tedy tuhle (ne)recenzi spíše jako avízo o tom, že CD spatřilo světlo světa.

Materiál je to velice dlouhý a kapacita CD je využita takřka beze zbytku. Skladby jsou pestré jako masopustní průvod, ke kterému by ostatně coby doprovod docela dobře pasovaly. Všechny nástroje se spravedlivě střídají v hlavní roli, ani takový klarinet nevyjímaje. Za zmínku stojí i absence klasických bubnů, rytmus udržuje bongo, samozřejmě ve spolupráci s ostatními instrumenty. Zpěv hlavního pěvce je hodně zvláštní, nicméně k autenticitě materiálu pasuje velmi dobře.

Hadry z těla si nehrají na nejzábavnější kapelu pod sluncem, jejich materiálu chybí typická „lidová“ podbízivost a najít v dlouhém seznamu skladeb nějakou hitovku je úkol skoro nadlidský, nejspíš hodný čerta (úsměv). Tudíž ukáži právě na Čerty s celkem vtipným textem (o tom, jak se čerti opili s Mikulášem a anděl jim přisluhoval), případně na rock´n´rollem načichlou Něco se stane. A do třetice všeho dobrého jsou tu Myši a zajíci, harmoniková odrhovačka o myších, zajících, myslivcích a ženách, které by se neměly prát. Závěr nahrávky patří hostujícím lotyšským zpěvačkám, které dávají muzice úplně jiný, posmutnělý rozměr, případně do ní implantují kladívkovou citeru po lotyšsku.

Neotřelý titulní obrázek na obalu opravdu symbolizuje podivnou úrodu – kdo kdy viděl vyrůst na zasněženém poli kosy. Škoda, že uvnitř jednoduchého digipacku není kromě základních informací a sestavy nic – chybí tradiční knížečka, v níž by měly být texty a lepší fotka.

Vzhledem k výše uvedenému... nebodováno.

Seznam skladeb:
  1. Čarostín
  2. Má milá
  3. Tahleta píseň
  4. Něco se stane
  5. Ráno
  6. Čerti
  7. Myši a zajíci
  8. Sýpky
  9. V klíně
  10. V ráně
  11. Spigulodama
  12. Rama
  13. Kaladu
  14. Gérbies Saule

Čas: 68:19
 
www.hadryztela.cz
www.cecek.com


Zveřejněno: 28. 02. 2011
Přečteno:
3422 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář