Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Situaci kolem Andělských nominací komentují 10, Poly a Šimek.

Po zveřejnění nominace na cenu Anděl v kategorii hard´n´heavy muselo kde koho napadnout, jaká že to vyrovnaná trojice se to právě sešla. Všechny tři kapely lze považovat v rámci daného žánru za špičku svého oboru, s mnohaletými zkušenostmi, které na svých posledních počinech uplatňují. Všechny tři kapely si na svých albech, za která jsou nominované, nechali dost záležet a na kvalitě je to jednoznačně znát. Jestliže někoho minulo, o jakou trojici se jedná, tak nominace jsou následující:

  • Dark Gamballe – Pochyby (X production)
  • Insania – Kult Hyeny (X production)
  • Malignant Tumour – Earthshaker (Metal Age)

 

Všem kapelám bylo položeno šest stejných otázek, týkajících se pouze a jen cen Anděl.
Insanii zastupuje Poly, za Dark Gamballe odpovídal zpěvák 10 a Malignant Tumour reprezentuje basák Šimek.

Máte ještě vůbec radost z této nominace v cenách Anděl?

Poly: Ale to víš, že máme radost. Z takové věci nedokážeme být nasraní, i když vím, že by to bylo stylovější. Stejně příjemný byl ale i výsledek ankety ve Fobii.

10: V encyklopedii je místo věty „být stále druhý, nebo třetí“ napsáno Dark Gamballe (úsměv).  Včetně roku 2002 jsme vydali 5 CD. Všechna byla nominována mezi tři nejlepší nahrávky toho kterého roku. Za album Merizo Nanen jsme obdrželi Břitvu, jako za nejlepší CD toho roku. Atd..atd.. / V té době byl žánrový Anděl zrušen /. Nicméně mě těší, že bez podpory medií, bohatých tatínků a protekce si někdo myslí, že Dark Gamballe je skupina, která natáčí dobrá alba. Já za to zcela upřímně děkuji. Co víc můžeme chtít. Nebo si ještě někdo myslí, že mu Anděl na skříni k něčemu pomůže. Podívejte se třeba na Endless. To je bezpochyby skvělá skupina, má doma dva Anděly a co se stalo?

Šimek: Nominaci v cenách Anděl bereme jako pozitivní odezvu na hudební nosič, který se většině vybraným hudebním publicistům v dané kategorii jednoduše libí. Máme přirozenou a nezištnou radost, když nám někdo řekne, že se mu naše deska líbí.

Uspěli byste radši v této ceně nebo si víc vážíte např. ceny Břitva?

Poly: Já myslím, že v konečným důsledku je to jedno. Je těžký to porovnávat. Anděl dřív míval větší prestiž, ale teď je s Břitvou asi nastejno – např. ještě do včerejška jsem vůbec neměl tušení, kdo dostal Anděla v hard&heavy za rok 009. Ne že bych se po tom pídil, je mi to fuk… ale to, že jsem na tu informaci nikde samovolně nenarazil, svědčí o tom, že ty výsledky nezajímají ani média. Anděl má takový jakoby lesk velký události, ale Břitvu zase naproti tomu dělají sympatický lidi s obrovským nadšením, a to je příjemný pocit.

10: Je nám to jedno, Břitva je upřímnější, ale o cenách Anděl ví „víc“ lidí. U Břitvy si velmi vážím Ládi Olivy. To je úplný blázen, samozřejmě v dobrém. Samozřejmě přeju všechno nej celému teamu okolo Břitvy. Udělají kopec práce a mají z toho úplné hovno. Klobouk dolů.

Šimek: Nejde vůbec o to uspět či  neuspět. Nejde o rozdíl mezi Andělem a Břitvou, či o jinou anketu. Obojí bereme jako názor „odborníků“ na dané téma, kteří se v dané (sub)kultuře pohybují. Z toho vyplývá , že by o tom měli mít přehled. A pokud se tito lidé většinově shodnou, že XY v kategorii ZŽ  v roce 2010 byli nejlepší, tak je to názor většiny této vybrané skupiny a já s ním buď můžu souhlasit nebo nesouhlasit.
Můžeme se pouštět téměř do filozofické diskuze, jestli jsou to odborníci na pravém místě. Můžeme diskutovat o tom, proč je tam ten nebo onen, a že by byl lepší tamten. Můžeme kritizovat jejich výběr i způsob hodnocení. Můžeme kritizovat podjatost jednotlivců, můžeme kritizovat úplně všechno. Někdy mi přijde, že u nás jsme specialisti na kritiku. Nejlepší všechno zkritizovat… cheche. Již jsem na toto téma vedl několik diskuzí a vždy jsme skončili u toho samého. Jednoduše… pokud má někdo názor, že zvolení kandidáti jsou špatní, a že ví o lepších, nebo pokud má někdo lepší způsob jak hodnotit jakékoli aktivity v oblasti hudby, nechť se ozve pořadatelům těchto anket se svým příspěvkem. Nechť si vytvoří třeba svou vlastní anketu. Pokud má chuť a čas. Jasné je, že nikdy nebudou všichni spokojeni. Naštěstí nám dneska nikdo nic nediktuje, nemusíme nikoho poslouchat a můžeme si volně na jednotlivé věci dělat vlastní názor. Pokud mám za to, že Anděl a Břitva je největší píčovina na světě, tak si to klidně můžu myslet, můžu to všem říct, můžu si s tím vytřít i prdel.


Proč byste za loňský rok měli bodovat zrovna vy?

Poly: Na tomhle albu jsme nechali tolik potu a krve jako na žádným předešlým. Jen samotná předprodukce, při níž se zdlouhavě vychytávalo, co funguje a nefunguje, trvala asi rok. A obnášela i nejrůznější boje, hádky a uražený emaily mezi jednotlivými členy kapely. Jiný kapely tímhle způsobem možná pracují už dávno, ale pro INSANII to bylo něco naprosto nového. Stejně jako to, že jsme poprvé spolupracovali i s producentem (Robotom). Díky tomu je to první naše deska, z které se nám podařilo vymáčknout skoro sto procent z toho, co jsme chtěli.

10: My už jsme bodovali nominací. Ať to vyhrají Malignanti. Ti to minule prožívali mnohem víc než my.(úsměv), předminule vyhrálo První hoře.

Šimek: No tož to je velice jednoduché. Protože jsme nahráli nejlepší desku. Kdo o tom pochybuje, tak EARTHSHAKER ještě neslyšel. Kdo slyšel a stále pochybuje, tak má problém se sluchem… cheche.

Když už byste neměli vyhrát vy, komu ze zbylých dvou kapel bys cenu přál a proč?

Poly: Tak to je fakt těžký. Hudebně a přístupem k muzice jsou nám samozřejmě daleko bližší DARK GAMBALLE. Je to jedna z prvních kapel, který tu začaly ke zvuku a produkci přistupovat opravdu profesionálně a na výsledku je to znát. Na druhou stranu MALIGNANT TUMOUR mě moc baví celou tou cíleně „buranskou“ image, tím, jak to celý berou jako nadsázku. Takže upřímně řečeno, já budu spokojený, pokud dostane Anděla kterákoli z těchhle kapel.

10: Je to bratrovražedná válka (úsměv). Obě kapely jsou naši kamarádi, tak to může být kdokoliv z nich.

Šimek: Hmm… je těžké se rozhodnout. Dlouho jsem přemýšlel, komu z nich. Obě seskupení nahrály výtečnou desku a obě jsou výjimečné v mnoha směrech… jsou z Moravy, hrají výborně na živo a  zajisté fandí Baníku. U obou je jejich produkce dlouhodobě kvalitní. Jak Desed, tak Polly dokáží upoutat svými kvalitními texty… Ačkoliv se mi dlouhodobě více líbí tvorba DARK GAMBALE a jejich alba poslouchám častěji než alba INSANIA, tak v tomto případě budu častěji sjíždět KULT HYENY. Je to sakra dobré album ... ale ne. Nakonec bych cenu asi přál Dark Gamballe, je to kurva nadupaná deska ... obě desky jsou stejně dobré. Nedá se říct, která je lepší. Lepší je vždycky ta, kterou zrovna poslouchám. Obě si zaslouží hezké druhé místo za nejvíc nejlepší kapelou na světě (úsměv).


Kdo si myslíš, že skutečně vyhraje? Klidně doplň i proč?

Poly: Anděla vyhraje Bilos. Protože na minulých Andělech byl zničený z toho, že jim ho vyfoukli První hoře. Bylo mi ho líto a přál jsem mu ho.

10: Nebudou to Dark Gamballe.

Šimek: MALIGNANT TUMOUR. Protože je to nejlepší a nejkvalitnější kapela na světě. Divím se, že ještě nevyhráli GRAMMY… vsadím se, že kdyby měl Bilos americké občanství, tak vyhraje příští prezidentské volby v USA. Byl by prvním americkým prezidentem, co hraje rock´n´roll jak cyp,  vypadá jak cikánský baron, vypije dva litry rumu a i přesto odejde po svých do Bílého domu…. měl by mnoho prvenství.

Budete zklamaní když nevyhrajete?

Poly: Ne. Každé ocenění je hezká věc, ale my vážně neděláme hudbu kvůli anketám.

10: NE! Tak to prostě je.

Šimek: Spácháme demonstrativně hromadnou sebevraždu.

 


Zveřejněno: 28. 01. 2011
Přečteno:
4210 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 03. 2011 08:45 napsal/a Venca Votruba
Žánrovky ano, zbytek ne
Souhlas s fifou - http://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/hospodska-zvirata--ukoristila-andela20110225.html
06. 03. 2011 22:06 napsal/a Ifa
Akademie
Já jsem v počátku nemyslel porotce v hard and heavy, ale ty co vybírají kapely v hlavní soutěži. Protože, jestli tohle má být reprezentace naší umělecké scény, tak je to velice smutný. Ale když hluchej anti-umělec Rytmus může dělat porotce v rádoby umělecký soutěži, tak už tady v tej zemi nedivím ničemu...:)
02. 03. 2011 15:53 napsal/a Ladislav Oliva
počet kapel a porotců
Už jen malé pototeky - počet kapel pro výběr ve 2. kole je přesně stanoven pravidly IFPI a je shodný pro všechny kategorie. Překročit jej lze jen v případě, když v 1. kole dojde k bodové shodě na 3.-4. místě. Nicméně i já bych byl pro to, aby do 2. kola postupovalo více kapel (např. 5). Počet porotců sice není přesně určen, je víceméně libovolný, nicméně zkušenosti z Břitvy (kde hlasuje 2-3násobek pisálků) svědčí o tom, že výsledky jsou velmi podobné.
01. 03. 2011 22:16 napsal/a immortal
O.K.
My už jsme to s Johanem u kávy probrali. Každopádně větší počet porotců by byl reprezentativnější vzorek a nebylo by na škodu vybírat ve finále z více kapel ne jen ve druhém kole ze třech. Jen tak na okraj, hodnotil se počin kapely ne? Já jsem přesvědčen, že v r. 2010 spatřily světlo světa lepší desky než ta od MT, ale proti gustu... . Tímto z mé strany uzavírám toto téma.
28. 02. 2011 23:12 napsal/a DW
Eh
ono je docela dobře možný že na ankety spíš naprosto prděj. Není to pro ně priorita - priorita je pro ně muzika sama, ne řazení interpretů do nějakejch vymyšlenejch žebříčků. Divnej post mimochodem.