Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

TORTHARRY – Beneath CD 2010, MetalGate

Tortharry jsou živoucím důkazem toho, jak ten čas letí... Vždyť letos slaví 20 let od založení a k tomuto významnému výročí si s předstihem nadělili hned několik dárků – nové 7. CD, nové studio, nový merch, nový design a nového vydavatele. Nejvýznamnější je bezesporu dárek první, navíc je to dárek na druhou, protože kromě CD vyšla u MonsterNation i vinylová verze.

Dárek č. 5 – nový vydavatel
Slibně se rozjíždějící firma MetalGate pod svá křídla bere jednu dobrou kapelu za druhou ne tak dobrou. Po Minority Sound jsou Tortharry loňským druhým dobrým úlovkem, který uvízl v sítích Metalové Brány. A tohle spojení nezafungovalo jen na úrovni kapela – vydavatel, ale protagonisté se domluvili i na spolupráci při pořádání letního MetalGate Czech Death Festu.

Dárek č. 4 – nový design
Těžko říci, co přesně je oním novým designem myšleno. Nový design je přece záležitostí každé nové nahrávky... Nutno ale uznat, že grafika je proti minulému albu nekonečněkrát povedenější. Ta tam je katastrofální ilustrace z Round Table of Suicide, tentokrát je výtvarná stránka sofistikovaná a oku lahodící. Krásný digipack navíc obsahuje vložený list s texty (včetně českých překladů) a zajímavou fotografií kapely z vystoupení v dešti (že by Czech Death Fest 2010?), jediným otazníkem zůstává, proč tři čtvrtiny kapely vystupují (na fotkách a přehledu nástrojů) pod přezdívkami a Dan, který si ke jménu přidává Heatley, je psán civilním jménem.

Dárek č. 2 – nové studio
Šopa. Záruka kvality.

Dárek č. 3 – nový merch
Ten si můžete prohlídnout a objednat na webu kapely.

Dárek č. 12 – nová nahrávka
Jestli někdo čeká nějaký revoluční zlom, asi se právě probral z mnohaleté letargie. Tortharry o žádných stylových kotrmelcích nikdy nebyli a nejspíš ani nebudou. Proč taky... Své deathmetalové řemeslo ovládají, baví je a tak si v něm lebedí. Nehledí vpravo vlevo a drhnou poctivý staroškolský death metal postavený na precizních kompozičních a instrumentálních schopnostech, zvířecím řevu a inteligentních textech. Potud by vše štymovalo, ale ono se nabízí i jedno „ale“. Tím je prostý fakt, že podobně dnes hraje spousta kapel... Tortharry se tudíž zařazují do nekonečné řady skupin, které umí, ale ničím extra zajímavým nepřekvapují. Jistě, některé skladby jsou výraznější, třeba úvodní strhující řezničina Voiceless Storm nebo pomalejší a melodická Deep Down (And In My Embrace), ale na druhou stranu se několik skladeb, zejména těch nadupaných a ryzích, slévá v jednu delší masu.

Mně nejvíce zaujala poslední The Camp, a to jak po hudební, tak po ideové stránce. Jsem vděčný za kytarová sóla i časté změny tempa, líbí se mi, že Heatley (když chce) umí pracovat s hlasem (a nedrží se jedné chroptící polohy) a navíc mi přijde sympatické, že text, byť jednoduše, popisuje zvěrstva z koncentračních táborů.

Šeptané modlitby...
Spálené naděje...
Široce otevřené oči přestávají vidět...
Slzy, které žhnou...

Tyhle dějinné hrůzy je třeba připomínat neustále a Tortharry tím docela překvapují. Ostatně texty jsou opravdu velmi kvalitní, nevyhnou se sice žánrovým zvyklostem (válečná Entrenchned, úchylácké Behind The Curtain a Beneath či antináboženská In The Shadow), ale nechybí ani výpověď životem unaveného jedince (Voiceles Storm) nebo téma domácího násilí (Through The Ice).

Jestliže jsem ukázal na nejpovedenější skladbu, troufnu si vybrat i tu nejméně interesantní. Ne, že by celá Request byla úplně marná, ale některé „SixFeetUnderovské“ umca umca úseky mě „ničí“.

Vinyl obsahuje bonus v podobě cover verze Debustrolu Krvavá práce, který se objevil na tribute počinu Peklo nezná vyvolených, jenž vyšel loni v létě coby příloha magazínu Pařát.

Seznam skladeb:
  1. Voiceless Storm
  2. Entrechned
  3. Beneath
  4. Request
  5. Behind The Curtain
  6. In The Shadow
  7. Through The Ice
  8. Deep Down (And In My Embrace)
  9. The Camp

Čas: 34:32
 
www.tortharry.com
http://bandzone.cz/tortharry
www.myspace.com/tortharry
www.metalgate.cz
 

Zveřejněno: 29. 01. 2011
Přečteno:
3650 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 01. 2011 16:15 napsal/a james
jsem s novým albem moc spokojenej. Dokonce jsem šel i do originálu. Šlape jim to parádně a dle mě jedna z nej českých deathových kapel. Velice slušná práce 8,5/10