Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

GREYMON - Ďáblova nevěsta CD 2010, ToPi

Západočeská formace Greymon je na naší scéně v několika málo ohledech takovou trochu ojedinělou vlaštovkou. Jednak se svou tvorbou hlásí k takzvanému pompéznímu rocku (zaregistrovat můžeme též pojmy jako pomp hard rock nebo aréna rock), který v naší malé zemičce zrovna moc kapel neprovozuje, a přesto, že existuje více než 10 let a na svém kontě má ještě další tři oficiální nahrávky (demo, CD, live CD), považuje tu svou aktuální, v pořadí čtvrtou, v podstatě za svou debutovou. Řeč je o novém CD „Ďáblova nevěsta“, které vlastně poprvé prezentuje novou tvář skupiny (jenž se vytvářela od roku 2005, více viz. nedávný rozhovor) ve studiové podobě.

Na albu najdeme celkem 11 věcí, které jsou vystavěné především na dokonalé souhře řízné kytary a majestátních kláves, z nichž vždy jeden z nástrojů dostává dle potřeby větší prostor, podporované neméně kvalitní prací rytmické sekce (jako svou inspiraci Greymon uvádí například Europe, Nightwish, Pride Of Lions, Epica, Dokken…, já bych třeba tento výčet ještě doplnil o Savatage, které mi připomíná například úvod skladby „Svědomí“ nebo Evanescence, které evokuje podobné frázování mužského vokálu v písni „Pyramidy“). Dominantním hlasem ve většině zde umístěných kompozic je zpěv Lucie Čmolíkové (musím říci, že v té záplavě kapel s frontwoman, které mnohdy postrádají kvalitu, je Lucka opravdu zpěvačkou s velkým „Z“), který je vhodně kombinován s vokálem kytaristy Tomáše Pícla, (výjimkou je pak pouze titulní věc „Ďáblova nevěsta“, kde si oba výše zmínění pěvci své role prohodili – mimojiné je v této skladbě asi nejvíce cítit vliv již zmíněných Nightwish, na které dají vzpomenout výborné orchestrální pasáže, zde samozřejmě tvořené klávesami) a v menší míře i basáka Ladislava Soutnera, čímž vznikají nádherné vícehlasé party. Od začátku až do konce se jedná o pravou rockovou jízdu, mírné zpomalení nastává pouze v pořadí páté  " Jsem to já" a dále v baladě „Čas“, kde kapela ukazuje, že i tato poloha jí svědčí, v zápětí se však opět naplno rozjíždí. Vše je podpořeno perfektním zvukem, který byl pořízen ve studiu Accent, mix a mastering provedl Pavel Navrátil. Náměty textů jsou pak především spjaté s historií, o čemž vypovídají i názvy skladeb jako „Baroko“, „Pyramidy“ či „Duše mrtvých válečníků“.

Jedinou věcí, která asi není úplně dle mých představ, je sice poměrně vkusný, ale též strohý obal (CD je vloženo ve slim box krabičce, jestli to píšu správně, takže je zde jen vnější přebal, klasický booklet tudíž chybí), který poskytuje pouze některé základní informace (škoda, že zde nejsou umístěné texty a info o jejich autorech).

Jinak za sebe můžu říci, že čím více si tohle CD pouštím, tím více se mi líbí (jaký to kontrast oproti nahrávkám některých kapel, které po 3, 4 poslechu začnou absolutně nudit) a stále na něm objevuji další a další zajímavé momenty.  A pakliže Greymonu vydrží elán a tvůrčí nasazení, plně věřím, že v brzské době prolomí hranice Plzeňského kraje a zasloužené úspěchy bude sklízet i v ostatních částech republiky.

Disk kapela vydává ve vlastní režii, pod záštitou „firmy“ Topi (což je nick Tomáše Pícla) a získat jej můžete buď na koncertech nebo objednáním přes webové stránky.

Na závěr bych chtěl ještě podotknout, že rozhodně lepší, než o muzice skupiny pouze číst, je si ji rovnou poslechnout, především fandové melodické hudby jistě nebudou z „Ďáblovy nevěsty“ zklamáni.

Seznam skladeb:

  1. Pyramidy
  2. Baroko
  3. Duše mrtvých válečníků
  4. Svědomí
  5. Jsem to já
  6. Ďáblova nevěsta
  7. Ráj padlých andělů
  8. Čas
  9. Volný pád
  10. Život je zvrhlou zábavou
  11. Sen
     

Čas:  45:50

www.greymon.wz.cz
www.bandzone.cz/greymon
www.myspace.com/greymon-rock


Zveřejněno: 04. 02. 2011
Přečteno:
3771 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář