Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MINORITY SOUND – Analysis CD 2010, MetalGate

Elektro metal je v našich krajích (z)jevem minoritním, ke spočítání kapel, které do tvrdé muziky míchají elektronické zvuky a samply, stačí prsty jedné ruky a ještě nějaký zbude. Vedle Liveevil lze uvést Tenebru a nefungující Rhodian, již nějaký ten pátek v Praze pak experimentují i Minority Sound. Ti původně vznikli jako projektík, ale po doplnění sestavy lze aktuálně hovořit o standardně fungující a koncertující kapele tvořené dvěma harcovníky po metalové scéně a dvěma neokoukanými mladíky. Harcovníci za sebou mají účinkování v Rites Of Undeath (Ota; ten momentálně funguje i v Poppy Seed Grinder) či Return To Innocence (Gulesh) a z prvního poslechu Analysis je znát, že ji nepřipravili žádní zelenáči.

Před časem jsem kdesi napsal, že nemám rád techno. Pořád si to myslím, ale na druhou stranu mě nahrávka Pražáků opravdu baví poslouchat... Tak kde je ten zakopaný pes? (úsměv) Nejspíš v tom, že Minority Sound staví na pevném metalovém základě (na který nabalují elektroniku, ať už industriální, nebo techno-logickou) a množství čistě umělých ploch je snesitelné.

Od začátku hraje prim strojová rytmika a tvrdé kytarové riffy, nad (i pod) nimiž se to hemží všemi možnými zvuky i pazvuky. S jejich hledáním (výrobou?) si dal Ota hodně práce, nepřipomínají ty standardně používané v technu, ale jsou dostatečně originální – ostatně hned v úvodní Cyberkitty jich zazní tak široké spektrum, že si jeden říká, s čím se ještě pánové můžou vytasit? Navíc po vcelku chytlavé skladbě... Ale ono to jde, následující Emergency Truth je jinde, je trošku umírněnější a místy míří až k industriálu. První perda přichází s Analyzing the Forbidden. I když jde o největší techno z alba, díky neobyčejně chytlavé melodii a hitovému refrénu ji nelze jen tak vypudit z mysli. Ještě o poznání výrazněji vyznívá Matter Alive, u které je vliv Pain asi nepopíratelný. Gulesh tady zpívá nepoměrně civilizovaněji (dosud většinou hrubě řval), kytarová hra je nápaditější, nechybí vysoké táhlé tóny a dokonce dojde i na sólíčko. Pro mě nejlepší položka.

Uprostřed se nahrávka trochu zasekává. Ne, že by přeskakoval kompaktní disk, ale Paradox mi přijde takový tuc-tovější, možná to bude tím, že tuc tuc pasáže jsou poměrně dlouhé... možná bych přivítal častější změny. Ale asi to bude můj problém... S blížícím se závěrem se ke slovu dostávají skladby, které se objevily na Promu 2008, které je volně ke stažení na stránkách kapely. Tady jsou ve verzích 2.0 (počítačový svět je všudypřítomný) a do kontextu Analýz zapadají úplně nenásilně. V Unreality je ke slyšení další poloha zpěvu, který je přehnaný přes nějakou mašinku a (nejen) díky tomu mi album nepřijde monotónní a opakující se. Druhý vrchol představuje Save Your Words s občasným melodickým (!) zpěvem, skřehotem (!) a s prolínajícími se měkoučkými, schizo a zemitými pasážemi. O vkladu space tónů se snad už zmiňovat nemusím, jsou všudypřítomné a neustále jinačí.

Instrumentální jízda Primary Slave – Secondary Master by se hodila k nějakému sci-fi filmu jako kulisa k bojové scéně létajících strojů nebo jako doprovod k akční počítačové hře a ukazuje se, že i beze slov mají MS co říci. Asi je vhodné tenhle track poslouchat potmě a představovat si nějaké ty vzdálené světy s jejich prapodivnými obyvateli, ke kterým se blíží nepřátelské vesmírné koráby plné bojechtivých příšerek... pro čtenáře vědeckotechnické literatury by to neměl být problém. Never Enough kolekci uzavírá, ale určitě není jen do počtu a pro překročení půlhodinové stopáže. Podobně jako v mé oblíbené sedmičce tady Gulesh dokazuje, že umí zazpívat kultivovaně, ale také se do toho umí pořádně opřít – myslím, že v poslední skladbě jsou vokály vůbec nejlepší a nejpestřejší.

Tento žánr potřebuje k úspěchu (kromě nápadů) jednu podstatnou věc – kvalitní zvuk. Minority Sound jej mají, bicí nahrávali v Šopě a vše ostatní pod Otovým vedením v domácím studiu. Ono je to asi pochopitelné, dovedu si představit, jak se k každým zvukem babrali a pořád něco vymýšleli a předělávali a to v našich podmínkách, kdy se v klasickém studiu standardně tráví zhruba týden, nejde. Navíc při troše šikovnosti lze s dnes relativně dostupným vybavením dosáhnout sound na úrovni i ve skromnějších podmínkách.

Do konceptu zapadá i dobře odvedená grafická práce, stylový digipack obsahuje jak vloženou knížečku s texty a fotografiemi rozpůlených muzikantů (napůl člověk, napůl pes... ehhhh kyborg), tak plakátek formátu „A4 a něco“.

Seznam skladeb:
  1. Cyberkitty
  2. Emergency Truth
  3. Analyzing the Forbidden
  4. Matter Alive
  5. Paradox
  6. Unreality (v 2.01)
  7. Save Your Words
  8. Primary Slave – Secondary Master (v 2.01)
  9. Never Enough (v 2.01)

Čas: 32:23
 
www.minoritysound.com
bandzone.cz/minoritysound
www.metalgate.cz
 


Zveřejněno: 10. 01. 2011
Přečteno:
3993 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 01. 2011 12:29 napsal/a Hanz
Minority sound
Vypadá to zajímavě, určitě to prubnu