Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

Vítejte opět po čase, uvedeme teď několik článků, kde se budou vyjadřovat o metalu i lidé „z druhé strany“, neboli Ti, kteří by jinde díky přílišné ortodoxnosti nedostali slovo.

Vytvářím vám tedy prostor pro diskusi. Jako první přichází na řadu Radim Bohdálek, který byl věrným  posluchačem metalu a nyní tuto muziku úplně zavrhl a jeho srdce patří Ježíši Kristu. Radima jsem kontaktoval a ochotně mi dal souhlas k otisknutí článku na našem webu. Také přislíbil, že se zúčastní diskuse, takže tu budeme mít opozici. Jeho článek jsem našel na stránkách www.jezis.cz, kde je toho povícero. Ještě než se pustíme do Radimova příběhu bych rád uvedl pár zajímavých faktů o duchovním otcovi církve, tedy Ježíši Kristu a s tím spojený vznik křesťanství.. Následující výklad bude velice stručný. Kdyby někoho zajímaly podrobnosti není problém si je na internetu obstarat. Ale neubíral bych se k církevní nebo sektářské nabídce. Jejich poznatky bývají často zkreslené. Poohlédl bych se spíše po nezávislé literatuře.

Předpokládám, že život Ježíše Krista všichni víceméně znáte, tak se jeho osobností nebudu příliš zabývat. Jako metalový fanoušek bych jen rád podotknul, že je docela směšné, když se do Krista někdo neustále strefuje. Vzato z naší ?ideologie?, tak metal je jedním ze svých odvětví rebelie nebo spíše protest proti náboženství téhle doby. A co myslíte, že udělal Ježíš?  Protestoval proti zavedenému systému a díky jeho revoltě skončil na kříži. Židé od něj očekávali, že povstane v jejich řadách jako král a přivede jejich národ k revoluci proti Římu, jenže Ježíš odmítl tuto cestu a začal hlásat mír a pokoru, výměnnou za království Boží, čemuž šel názorně příkladem a čímž se výrazně dotkl zavedených pravidel.  Jeho vlastní lid ho však nepochopil a předhodil ho svým tyranům, Římanům, kteří ho poté ukřižovali. Ježíš nakonec vstal z mrtvých a tím zasadil svým nepřátelům poslední úder, protože tímto posledním zázrakem dokázal, že je skutečným Bohem.

V osobnosti Ježíše nevidím tedy nic špatného ( ať už byl kýmkoli ). Šel prostě za svým cílem, byl svobodomyslný a milující člověk. Proč ho za to odsuzovat? Jistou revoltu proti jeho osobě chápu jen v tom případě, je-li Nazaretský brán jako symbol církve nebo je-li přímo spojován s Bohem. Jinak se na něm dopouštíme křivdy.

Pojďme se ale podívat co se stalo později. Po Ježíšově nanebevstoupení zůstali jeho věrní apoštolové, kteří dál šířili odkaz tesaře z  Nazaretu, zacož byli kolikrát krutě trestáni. Jenom jeden z dvanácti apoštolů zemřel v pokročilejším věku přirozenou smrtí. Avšak dílo se dařilo, lid přijímal Ježíše za svého pána a tak se křesťanství pomalu roztahovalo po celé zemi. Samozřejmě proti stáli vládci, kteří bojovali proti křesťanství a vysílali svá vojska aby tento nový fenomén co nejvíce potlačili. Jedním z těchto utlačovatelů byl i jistý Pavel z Tarsu, člověk zodpovědný za smrt desítek křesťanů. A teď zbystřete! Tento vrah měl prý jedné noci sen, v němž se mu zjevil Ježíš a ?domluvil mu?, načež se druhý den obrátil a později založil církev.

S touto legendou se nemohu ztotožnit. Pavel z Tarsu moc dobře pochopil situaci. Viděl, že křesťané jsou pro svou pravdu ochotni i zemřít a tak se s nimi spolčil, vymyslel si zjevení Ježíše a sjednotil je v jeden celek. Proč by měl být každý den v ohrožení života, když může ovládat tolik lidí, což mu zajisté přinese moc a postavení?

Zde máme jasného viníka, nevěřím tomu, že tento člověk to udělal z přesvědčení. Tento vrah dal základy církvi a jeho násilný odkaz byl zjevně  předán dál, neboť z církve se stala nechutná továrna na smrt. Korunu všemu zlu dal o pár století papež Inocenc III, když mimo jiné prohlásil, že církev je neomylná. Jak zábavné. Smutné na tom všem je, že Ježíš svůj boj vlastně prohrál a jeho lid jej znovu zradil a znovu jej přibil na kříž, tentokrát pod záštitou lásky, pokory, bratrství, což je ještě větší podlost než když mu vrazili nůž do zad Židé. Smutné na tom je, že tato organizace je tu dodnes a dokonce státem uznaná, což znamená, že každý pracující člověk na ní přispívá svými daněmi. Pravda, už není tak agresivní jako před lety, ale kdoví jak by to všechno dopadlo, kdyby nepřišla roku 1789 francouzská revoluce, která značně omezila její moc a přinutila jí k reformě. Pohleďme se na Islámské země jak to tam vypadá. Je to důsledek toho, že tam ještě tak velká revoluce jako u nás v 18 století neproběhla. Je mi těch lidí upřímně líto.

To jen trochu na úvod jak vidím historii nejsilnějšího náboženství u nás a teď už se pusťme do příběhu Radima. Své názory můžete vyslovit v diskusi.

Příště na našich stránkách přivítáme evangelického kněze Jiřího Borta, který má s metalem také trochu společného. Více v dalším vydání ?Postřehů.?


Zveřejněno: 23. 05. 2004
Přečteno:
3329 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 07. 2004 21:29 napsal/a Ifa
O tom debilovi
Něco takovýho může napsat jenom ČURÁK! Někoho haníš a přitom se schazuješ pod jeho úroveň. Doporučuji ti, abys přestal poslouchat metal. Jseš vředem naší metalové elity. ZMRDE! A nechtěj, abys mě někdy potkal, protože od jistý doby takovej vypatlancům jako jseš ty šlapu po ksichtě!
30. 06. 2004 20:03 napsal/a marty
...
jo tak nejak
30. 06. 2004 13:47 napsal/a Svartblod
šaškovi, co ani neumí blít německy
Tak si někdy říkám, jestli by přístup do diskuzí neměl být zapovězen dětem, nedovršivším dvanáctý rok věku :-)))))))))))
27. 06. 2004 14:34 napsal/a Ulv.
pomatenci
opět a zase, křesťanský mor a židovská lež, totální zotročení člověka! SIEG HAIL!!!! ať žije zlo ve všech podobách HAIL METAL TERROR.
03. 06. 2004 22:08 napsal/a rozarecka
Zase Pavel alias Saul
Ja bych si jeste taky dovolila doplnit neco k tomu Pavlovi. Uz jste tu nakousli i jeho mucednickou smrt a tady Ifa to vidi tak, ze mel Pavel strach, tak radsi neodvolal. Ale ja bych se byt Ifou nedivala az na samotny konec, ale na cely Pavluv zivot, myslim, ze dostatecne vypovida o tom, ze kdyby si jen na neco hral, uz by se na Krista mohl daaaaaaavno pekne vykaslat, proc??? Pavel ve sve dobe nebyl (a myslim, ze se tak ani necitil) nekdo, kdo by ovladal masy. Vzdyt velkou cast sveho zivota stravil ve vezeni (byl opusteny, vykaslali se na nej mnohdy i ti nejblizsi pratele) a nejen to, nekolikrat se malem kvuli nasledovani Krista utopil v mori, byl bit, kamenovan a jednou uz to vypadalo, ze je fakt pri kamenovani po nem. Takze podtrzeno secteno, z naseho pohledu byl, but padly na hlavu, nebo se opravdu setkal s nekym, kdo mu stal za to, aby timhle vsim prosel a jeste navic mu stacilo ke stesti, ze jeho odmenou je to, co prijme po smrti od Boha. Rozhodne ho za jeho zivota nikdo nenosil na ramenou, nelitali mu peceni holubi do ust (mnohdy byl naopak dost hlady) a nebyl oveseny diamanty. Toz tak. To, ze my v nasi dobe vidime, ze Pavlovy listy tvori velkou cast Noveho Zakona, nam muze dat pocit, ze je to clovek, ktery ma/mel velky vliv, ale za jeho doby to bylo par sboru, ke kterym se dane listy dostaly. A ostatne je taky fakt, ze obsah listu je slovem Bozim a ne Pavlovym - az na par vet, takze ten, kdo tyto listy cetl, vzhlizel k Bohu a ne k Pavlu. No.....to je asi tak vse. Mejte se vsichni fajn, vim, ze lidi, kteri poslouchaji metal, jsou hladovi po hledani pravdy, tak jen do toho!! :o))) rozarecka