HEIDEN – Andzjel

ASSESSOR, AVENGER, MORTIFILIA, KAOSQUAD, BLASPHEMER, DESIGNED BY DEATH

Ve Volyni se podvanácté objevil Satan Klaus a naděloval fanouškům metalové dárky.

Zatímco předchozí ročníky proběhly na velkém sále volyňského kulturáku, tentokrát se pořadatelé rozhodli pro úspornější variantu a sál malý. A bylo to správné rozhodnutí – počet příchozích nedosáhl stovky a na velkém sále by se lidi potkávali a ztráceli... Na menším prostoru to vyšlo tak, že všechny kapely měly kotlík po pódiem a to se to pak jinak hraje než do poloprázdna...

Z šesti účastníků jsem za poslední půl rok slyšel pět, takže můžu srovnávat, jak jim volyňská štace sedla oproti té předchozí. V případě KAOSQUAD bych zvolil remízu, ono co taky výrazně změnit za měsíc a půl od akce ve Strakonicích... Trio zahrálo zábavný mix grindu, thrashe a deathu, hlavně thrashové úseky připomínaly doby dávno minulé a rozhýbaly první podpódiové nadšence. O řev se zhruba napůl dělili oba strunní hráči, zezadu je hnal Aleš (ex-Mururoa, která to nedávno zabalila) a na úvod to byl podařený rozjezd. Snad jen to popíjení piva mezi skladbami by pánové mohli příště vynechat (smích).

MORTIFILIA je vyzrálá kapela s vlastním ksichtem, viděl jsem ji před pěti týdny parádně zahrát pro patnáct lidí a napsal, že to byl jeden z jejích nejlepších koncertů. A co potom na Satanovi? Lidí pětkrát tolik a vystoupení strhující! Už minule pánové hráli několikrát dvě skladby v zápřahu bez pauzy, takže nebylo divu, že totéž se opakovalo (nazval jsem to „souskladbí“ – úsměv), stejně jako prověřené skladby, z nichž vyčnívá Just Funny Day, kterou si nejde nenotovat. Melodický death metal se spoustou kytarových fines neměl slabší místo.
 
Největší překvapení mi připravili ASSESSOR. Vstoupení na letním Metalfestu na stejném místě mě nechalo vcelku chladným, ale to, co kapela předvedla po půlročním (evidentně aktivním) zkoušení, bylo jak z jiného světa. Michal Roháček (ano, zakladatel Kryptoru i Assesoru v osmdesátých letech minulého století) se zlepšil o 300 % a navíc odeřval všechny skladby – jak novinky na chystané album, tak šlágry z Invaze. Hrad, Invaze, Nářky zapomenutých… skvělé provedení – pánové z Radiolokátoru, kteří přihlíželi, nevěřili vlastním smyslům a mluvili cosi o tom, že se musí zavřít do zkušebny (úsměv). Pro mě překvapivě největší zážitek z celého Satana.

Jedinou kapelou, kterou jsem letos a nejspíš ani nikdy dříve na koncertu neviděl, byli BLASPHEMER. Ti nastoupili ve čtyřech bez basáka, kterého ve svém středu nepěstují. Ale jeho absence nebyla nikterak dramatická, kapele to hrálo i bez basy. Blasphemer míchají death s blackem, ocenit musím jak šikovného bicmena, tak zpěváka, který do kapely přišel zhruba před půl rokem a dříve působil třeba v Agarwean.

Když se na pódiu připravili pořádající AVENGER, srotil se před nimi dav a začalo… peklo. Ve srovnání s nedávným hraním na Křemelce to byla úplně jiná liga – určitě se o to zasloužil i zvukař, který se postaral o luxusní zvuk nejen Avenger, ale i všem ostatním kapelám. Honza a spol. sázeli jednu tryznu za druhou, nad nimi se promítaly obrázky z kultovního filmu Kladivo na čarodějnice a uprostřed vystoupení proběhl křest nedávno vydaného vinylu Feast of Anger – Joy of Despair, o který se postarali Tomáš Váchal a Sinneralova slečna. Jedinou stinnou stránkou bylo nevyslyšení řevu fanoušků po přídavku (úsměv).

S trochu nevděčnou rolí se museli popasovat DESIGNED BY DEATH. I s nimi jsem měl nedávno tu čest a volyňské vystoupení mi přišlo podobné, jako to strakonické v říjnu, kde si DbD brnkli po boku vycházející hvězdičky Bane. I tentokrát se hrál poctivý death metal se spoustou zajímavých momentů a i tentokrát se největšího zájmu dočkala bubnující slečna. Čas pokročil a únava v kombinaci s několika Krvesaji si začínala brát daň, tak jsme zhruba uprostřed setu DbD dali Satan Klausovi vale. Ale byl to po všech směrech podařený večírek!

Fotky: Petr Chlumecký

Video: Šikovný kutil - zde


Zveřejněno: 28. 12. 2010
Přečteno:
3269 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 12. 2010 01:47 napsal/a sikovnykutil.cz
video z 25.12.2010
http://www.youtube.com/user/sikovnykutil?feature=mhum#p/u/6/e59WdgemDnw
28. 12. 2010 15:32 napsal/a Petr
Super večer
Dobrá zábava, parádní hudba a nepřeberné množství LP desek ke koupi . Spokojenost veliká
28. 12. 2010 15:26 napsal/a Petr
Super večer
Dobrá zábava, parádní hudba a nepřeberné množství LP desek ke koupi . Spokojenost veliká
28. 12. 2010 15:20 napsal/a Petr
Super večer
Dobrá zábava, parádní hudba a nepřeberné množství LP desek ke koupi . Spokojenost veliká
28. 12. 2010 14:42 napsal/a immortal
Parádní akce
Jen ty Honzovi technické problémy, kdy už jim bude konec. To jsou to jednou struny, zesík, odmotované činely :D, tentokrát šňůra ke kytaře. Ten člověk je snad prokletej:D