Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Gorgonea Prima málokoho nechá chladným, ať už v negativním nebo pozitivním smyslu. Na naší scénu rozhodně přinesla něco nového a je jen na každém, jak se s tím srovná.

Gorgonea Prima - každý kdo se trochu zajímá o dění na naší scéně musel tento název slyšet. Reakce na jejich počínání, jak už to u inovátorů bývá, jsou rozporuplné, notoričští hledači a duše otevřené jsou nadšeni, naopak konzervativní část nechápe, co je na nich tak zajímavého a často je zavrhne tvzením, že hrají techno black. Jak se na to vše dívá sama Gorgonea Prima? Na otázky odpovídal Tyrael. 

V souvislosti s vaší hudbou bylo v recenzích nebo v různých debatách použito spoustu slov, jako např.: electro-black, EBM, industriál, techno, kybernetika atd. Jak ty by sis ideálně představoval, že by měla vaše hudba působit na lidi?

Lidi by se především měli přestat pitvat v tom, jestli je to víc electro-black, EBM atd. Pro mě byla vždycky v hudbě podstatná atmosféra a to je věc, o kterou se s GP snažíme. Snažíme se, aby naše hudba nějakým způsobem na lidi působila, vyvolávala nějaké pocity a byla vnímána nejen ušima, ale i mozkem. Výše zmiňované pitvání nemám rád. Je to asi jako řešit, jestli je Výkřik od Muncha víc žlutý, než červený.

Ohlasy jsou v recenzích zatím jenom kladné, za což jste určitě rádi. Ale objevuje se v nich něco, s čím i přes evidentní chválu nemůžeš souhlasit? Máš pocit, že jste s vaší hudbou byli dobře pochopeni, nebo tohle vůbec neřešíš?

Myslím, že nás většina pochopila tak, jak jsme si přáli. Samozřejmě najdou se i výjimky. Mluvím především o Německu, kde o nás jeden recenzent napsal, že vlastně naprosto nechápe, proč to děláme a jaký to má smysl. Další perla byla tuším z Řecka, kde nás označili za FX Batmana. Naše hudba holt není pro všechny a ne každý ji pochopí a chce pochopit. S tím se musíš naučit počítat, když děláš něco jemně výstředního.

Co je ti inspirací pro tvorbu vaší hudby? Jak tvoříš?

Inspirace je všude kolem nás, jen jí člověk musí vnímat ve správné rovině. Čerpám nejen z hudby, kterou poslouchám, ale často se také pokouším nějakým způsobem vyjádřit své pocity. Myslím, že na desce je to hodně dobře slyšet. Některé pasáže jsou drtivé a některé naopak velmi emotivní. Pro mě je skládání velmi spontánní proces a jen těžko definovat, kde má co jaké kořeny.

Muzikanti neradi slyší, že jejich hudba připomíná to a to, s vámi je často zmiňované jméno Darkspace. Vím o tobě, že je řadíš k velkým oblíbencům, byli oni hlavním zdrojem inspirace? 

Darkspace nás ovlivnili především jejich přístupem k hudbě, ale nikoliv v hudbě jako takové. Pro mě jsou jednoznačným vrcholem atmosférické hudby a s naprosto chladnou tváří bych je označil za jednu z nejlepších moderních blackmetalových kapel vůbec.

Když jsme naťukli Darkspace, jak sis je užil loni na festivalu Blacklights, kde jste i vy vystupovali?

Byla to naprostá dokonalost, víc asi není třeba říkat…

S koncertním vytížením jste spokojeni, nebo máš jiné představy?

Já jsem zcela spokojen. Tento rok byl výborný. Hráli jsme se spoustou zahraničních kapel, získali jsme velmi dobré kontakty ve Francii a v neposlední řadě máme také nové kamarády, takže si není na co stěžovat. Nejsem moc velký fanda živého vystupování a náš koncertní kalendář mi zcela vyhovuje. Osobně upřednostňuju hraní na třech pořádných akcích do roka, než abych každý měsíc lámal něco přes koleno pro dvacet lidí, při naprosto otřesném zvuku. Především špatný zvuk je to, co naše snažení sráží dolů. Z vlastní zkušenosti víme, že pokud je akce trochu na úrovni a je přítomný zvukař, kterému na jeho práci záleží, tak máme zvuk jak víno.

Poslední dobou vystupujete v jakýchsi kosmických či mimozemských maskách, mohl bys objasnit o co se jedná?

Zkrátka jsme se chtěli odlišit a dát lidem trošku něco víc než jen hudbu. Je to součást naší image a myslím, že to výborně dokresluje atmosféru živých vystoupení. Nemám rád kapely, pro které image znamená, že s ještě teplou výplatou utíkají do nejmenovaného předraženého gothic krámu pro strašně „originální“ oblečení, které si vlastně může koupit naprosto každý. Vše, co můžeš vidět u nás je vlastnoručně vyrobené námi.  


Když s někým vystupujete, tak poslední dobou jako support zahraničních kapel (Gorgoroth, Vreid). Stane se často, že při takovéhle akci, kdy nejdou lidi vyloženě na vás, jste u fanoušků black metalu nepochopení a takzvaně na vás čuměj s otevřenou hubou :) ? Byli na vás i vyloženě negativní reakce?

Stává se to hodně často a to dokonce i u kapel, se kterýma hrajeme. Já to sice neviděl, ale slyšel jsem, že zrovna Vreid a Emancer při našem vystoupení v Brně docela koukali hehe. Opět, tohle je něco, s čím prostě musíš počítat, když děláš takovouhle hudbu. Někde jsem dokonce četl, že když jsme dělali support Gorgoroth, tak se vedle reportéra ozvalo: “Ku*va, jsem na nějakym CzechTekku, nebo co?“. Je však zajímavý, že jsem se nikdy nesetkal s vyloženě negativní reakcí. Teď to myslím jako reakci na vystoupení. Pokud mám mluvit globálně, tak nám bylo už i vyhrožováno a dostalo se ke mně i něco jako „Gorgonea disco zm*di Prima“. Takovýhle názory jsou nám však těžce víš kde...

Osobně vás vyloženě za BM kapelu nepovažuji, ale rozumím tomu, že není s kým hrát a „velká“ jména se neodmítají. Už jste měli akci, kde jste hráli s kapelami jiných stylů než BM, případně by tě tahle představa lákala? Když tak s kým?

Rád bych si zahrál na nějaké EBM akci. Je to především naprosto odlišné publikum, nicméně nejsem si zcela jistý naším úspěchem u této sorty lidí. Českých kapel ti v tomhle směru moc neřeknu, ale ze zahraničních by to určitě byli Combichrist nebo Alien Vampires.

Existuje nějaká akce, festival na, kterém bys chtěl s GP vystoupit? Nemusí se to nutně vztahovat jen na Čechy.

Black Metal is Rising (Francie), Kings of Black Metal (Německo), Under the Black Sun (Německo), Inferno Festival (Norsko), Hole in the Sky (Norsko), ale třeba také i Aurora Infernalis Fest v Holandsku. Těch akcí je hrozně moc a nelze je vyjmenovávat všechny. Některé jsou pro nás samozřejmě téměř nereálně, ale třeba se tam jednou díky tvrdé práci dostaneme.

Desku vám vydala Naga, co to pro vás znamená?

Celosvětová propagace, možnost mít se čím prezentovat, podpora, ale také přátelství a nové lidi kolem nás. Jsem za Nagu opravdu rád, pro mě je to nejlepší vydavatelství u nás a svým přístupem k propagaci výrazně převyšuje ostatní. S vedením jsme ve spojení docela často, řešíme prodej, živý vystoupení, naše možnosti, cíle atd.

Album vyšlo v nákladu 500 ks, jak se album prodává? S jakým prodejem bys byl spokojen?

Já jsem s prodejem celkem spokojený. CDčka lítájí po celém světě, Nejvíce se jich však prodá na koncertech, takže ještě rozhodně není na místě nějakým způsobem počítat rentabilitu a dělat nějaké závěry.

Grafické práce na albu dělal Hogath, evidentně si na designu jak webovek nebo vaší prezentaci dáváte záležet, považujete tohle vše za samozřejmou součást dění kolem kapely a je to pro vás důležité?

Samozřejmě. Kdybychom to nepovažovali za důležité, tak to ani neděláme. Hogath je grafik a svou práci pro GP bere se vší vážností.

Máš nějakou metu jaké bys chtěl s GP dosáhnout, nebo takto nepřemýšlíš a de facto ti stačí ke spokojenosti deska a pár koncertů?

Naše meta je myslím jasně stanovená. Rádi bychom se dostali do zahraničí a díky hudbě poznali něco málo ze světa. Pokud se nám to však nepodaří, budeme spokojeni s tím, co jsme dokázali teď.

Jsme na konci. Já ti děkuji. Nezaznělo toho určitě spousty, je tedy něco, co bys chtěl ještě zdůraznit?

Snažte se na hudbě hledat víc než jen špičkovou produkci, podlazené tóny a brilantní sóla…

http://www.gorgoneaprima.com/
http://bandzone.cz/gorgoneaprima
http://www.naga-productions.com


Zveřejněno: 22. 12. 2010
Přečteno:
3638 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář