Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Za kapelu Mawataki odpovídal basák Sick.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem její vznik?

Kapela Mawataki  vznikla v roce 2002 z pozůstatků mateřské kapely S.A.N.T.A. (System Against Nuclear Technological Anarchy), která hrála už od roku 1998. Původní kapela hrála fůzi hc a punku. Po čtyřech letech se kapela rozhodla změnit název a zároveň pozměnit styl hudby. Název kapely Mawataki pochází z kombinace dvou slov indiánského kmene Navahů a má znamenat cosi jako společnost lidí, my říkáme s oblibou ,,kmen".

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Po různých personálních obměnách kapelu v současné době tvoří šest bojovníků. Zpěvák Víťa (ex Thc Jezerel), Sick (ex S.A.N.T.A.), Rosťa (ex S.A.N.T.A.), Zdeny (ex Nasrat), Gufik a Vašek (ex Devotion-Rats in the Dark). Někteří členové prošli výukou na základní umělecké škole, ale na jiné nástroje než hrají (housle, akordeon). Většina z nás se však považuje za samouky a svůj nástroj se učí ovládat od nejbouřlivějších let svého života.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávka vznikla na podzim roku 2009 ve studiu Ch-records ve Stupešicích. Finanční náklady byly hrazeny od sponzorů, které se nám podařilo sehnat, takže naše vlastní náklady byly minimální. Je to naše první oficiálně vydané CD, předtím jsme měli pouze dva demosnímky. CD v této podobě vydává vydavatelství Cecek rec., které je zároveň i distributorem. Zbytek cédéček prodáváme na našich koncertech za 99 Kč.
Tato nahrávka je naše první oficiálních prvotina, proto se zpětným pohledem bychom dělali některé věci trochu jinak. I přesto si myslíme, že jsme jí věnovali dostatek energie, a že je to na nahrávce znát. Právě proto je pro nás tato nahrávka nenahraditelná a moc si jí vážíme.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty jsou v češtině z jednoduchého důvodu. Aby ten, kdo nás na koncertě navštíví, zjistil, co se jim vlastně snažíme naší tvorbou sdělit. Autorem slov je náš zpěvák Víťa a texty se týkají životních problémů, ochrany přírody, nesnášenlivosti lidí a celkového pohledu na svět v globálním měřítku. Je to naše idealistická představa "vlastního světa".

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?



Pro kapelu je grafická stránka velmi důležitá, proto se snaží spolupracovat s několika výbornými grafiky, kteří jsou zároveň i našimi fanoušky a kamarády. Jsou to Šulec z Třebíče (obal), Despou z Velkého Meziříčí (logo kapely) a Petr Jabůrek alias Džab z Velké Bíteše (klipy a merchandise).

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Na to abychom tady vypsali všechny kapely, které jsou našimi vzory, a kteří jsou pro nás zdrojem inspirace, by nám nezbylo místo. Samotná kapela to ani nepovažuje za nějak důležité, ať si každý poslouchá co chce. Nejsme vyhranění vůči stylům. Je nás dohromady šest a každý z nás má jiné hudební vnímání a cítění, každého z nás ovlivňuje jiný druh muziky. Dohromady nás spojuje chuť experimentovat s nejrůznějšími nástroji, melodiemi, harmoniemi a náladami.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Distribuci do časopisů a zinů zajišťuje Cecek rec., takže se o tyto věci příliš nestaráme. Názory fanoušků jsou různé, některé jsme možná ztratili a některé možná získali.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Za těch osm let hraní máme za sebou hodně koncertů pouze po České republice do západu Čech až po sever Moravy. Snažíme se hrát hlavně tam, kde nás moc neznají, aby se kapela dostala do podvědomí co nejvíce lidem. Za takový vrchol našeho koncertování považujeme vždy vystupování v našem domovském klubu Rock Depo ve Velkém Meziříčí, kde se většinou sejde hodně našich známých, fanoušků atd. Člověk musí být 100% připravený, protože právě toto publikum bývá nejnáročnější a nejkritičtější.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Kdo by z českých kapel nechtěl hrát v zahraničí? Samozřejmě bychom si tam rádi zahráli a usilovně na tom pracujeme. Bohužel všichni máme svou práci, která nás živí a jet na více dní či na nějaké to miniturné je v 6 lidech složitý úkol. Takže uvídíme, co se nám zadaří.

Plány do budoucna...

Rádi bychom se pustili do nahrávání další desky, to je náš hlavní cíl. Na nových věcech se snažíme usilovně pracovat, ale po nedávných personálních změnách to jde zatím pomalu. Mimo sezónu bychom rádi objeli co nejvíce klubů a v sezóně co nejvíce letních festivalů. Pokud se naskytne příležitost, podíváme se i do zahraničí.

www.mawataki.com
www.bandzone.cz/mawataki



Zveřejněno: 21. 12. 2010
Přečteno:
3593 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář