Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

NAČO NÁZOV – Fucking lies! CD 2010, Stopa records

Svého času se na Slovensku hrál zajímavý punk, co do popularity možná Zóna A válcovala i české kapely, a těsně za ní se držely další party, třeba Slobodná Európa a Extip. Jenže to už je víc než dvacet let... V Čechách sice stále přetrvávají názory že slovenská scéna je silná a žije, nicméně z toho, co v poslední době dorazilo k mým smyslům, se žádná velká paráda vybrat nedá. A do škatulky „nic moc“ řadím i CD, které je předmětem této recenze.

Načo názov patří ke kapelám, které drtí punk nějaký ten pátek, nicméně z aktuální tvorby nejevím žádné velké nadšení. Proč? Kvůli textům. Pankáči sice vždycky na něco nadávali a proti něčemu protestovali, ale mám pocit, že Načo názov se zasekli v hluboké minulosti a láteří nad záležitostmi, které si láteření snad ani nezaslouží. Jistě, společenské a politické poměry stojí za starou belu, ale že bychom nebyli svobodní si nemyslím. A hned v prvním songu zpěvák Josko vyřvává o tom, že nám kdosi („hajzli skurvení“) tvrdí, „akí sme slobodní“, ale „klamú nám do očí“. Nevím, proti tomu, co se dělo před rokem 1989, máme svobody možná až příliš a že by na Slovensku vládla nějaká forma diktatury se mi nezdá. A v podobném duchu jsou napsány skoro všechny texty, pořád je něco špatně, pořád je někdo debil, svině, hlupák, ču***..., kapitalismus je zku*****, rádoby celebrity jsou bez názorů a ideálů, lidstvo je stádo sviní a tak pořád dokola...

I ta „povinná“ antifašistická skladba je spíš k smíchu než k zamyšlení:

"Neďaleko od Trenčína, býva tučná nazi sviňa
Čierne boty má, ktože mu na pi** dá.
Už sa naňho každý chystá,
Pankáč, skinhead, anarchista."

Tyhle s odpuštěním bláboly dokonale otravují poslech a přebíjejí muziku, která vlastně není až tak zlá. Načo názov drtí punk staré dobré školy s občasnými náznaky HC. Většina skladeb je sice poskládána podle podobného mustru, ale tah na bránu to má a odsýpá to. Nejlepší práci odvádí kytarista Mekýš, ale nezaostávají ani basák Fliper a bicmen Andrziej (či Andrej, obě jména jsou v bookletu použita). V hudbě prostě „zakopanej pes“ není, ve vokálech (sólovému zpěvákovi pomáhají i ostatní tři členové) taky ne – zpěv sice není nikterak interesantní, ale v rámci žánru je model „jak zobák narostl“ v pohodě; nechybí ani poměrně časté sbory.

Zvuk z PH štúdia Trenčín není ani zázračný, ani špatný, řekněme průměrný, nahrávka hraje a nástroje se netlučou. Obal obsahuje vše, co je třeba, a dokonce i co (mně) netřeba (úsměv) – anglické překlady všech textů. To je určitě věc chvályhodná, vnitřek šestnáctistránkového obalu je docela hezky zpracovaný (jako podklad pod texty jsou použity fotky z koncertů), trochu horší je to s titulkou.

Distribuci v ČR zajišťuje Cecek Records.

Seznam skladeb:
  1. Fucking Lies...
  2. Roky života
  3. Proti vetru II
  4. Shit heads
  5. Kto je vlastne krypel
  6. Hip hop generation
  7. Neďaleko od Trenčína
  8. Reality show
  9. Vadí-nevadí
  10. Komunistov syn
  11. To chce potlesk
  12. Krásná iluzía
  13. Oddaní poddaní
  14. Utekám preč

Čas: 40:28

www.bandzone.cz/naconazov
www.cecek.com
stopa-revolution@pobox.sk


Zveřejněno: 27. 12. 2010
Přečteno:
3756 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 09. 2011 07:44 napsal/a immortal
Čo bolo, to bolo...
To jo. Není divu, do Horních Uher byl totiž net zaveden teprve nedávno. Teď k Tobě Ádo: mýlíš se soudruhu, žádnej žid, kolikrát se hodně přibližuji k názorům NN hnutí, třeba co se týče našich spoluobčanů Hnědočechů apod. I Tobě bych doporučil jednu jednosměrnou jízdu vlakem do Osvětimi. Na toho punkbaču se ale jinak reagovat nedalo. Tímto v tomto exhumovaném vláknu končím. I tato moje reakce je pouze na popud zde dobře známého osazenstva, jinak jsem již reagovat nechtěl, jelikož není na co. Pár přiblblejch nadávek od No name přeci nemůže jednoho rozhodit.
29. 08. 2011 17:05 napsal/a manafob
prispevek
tak tady se nekdo probral :-)
29. 08. 2011 13:10 napsal/a adolf
pre immortal
cesky smradlavy zidak ,rozjebem tvoju mater aj teba kokote cesky
03. 01. 2011 13:17 napsal/a immortal
No, jo...
To DW: jenže takovejhle moula se najde asi jenom tam. Mně tam dva roky vojny bohatě stačili :D :D .
03. 01. 2011 09:00 napsal/a Venca
Nuda
Corbow: Taky se těším, že se tady pobavím a ono hovno :-))) Josko zklamal...