LLYR

DUKLA VOZOVNA – Prášek proti smrti 2009, vlastní náklad

Pardubická družina je zajímavá hlavně tím, že má v sestavě dva harmonikáře; a nikoliv, že by jeden tahal a druhý foukal – oni oba tahají (úsměv). Zařazením těchto, v rocku, netradičních nástrojů samozřejmě připomínají Tři sestry, a aby toho nebylo málo, oni je připomínají i vyzněním muziky – některé songy kdyby mi někdo pustil s tím, abych uhodl, kdo to hraje, tipoval bych Tři sestry a nějaký jejich demáč z roku cvaj.

Proč demáč? Protože nahrávka Dukelských trpí tak mizerným zvukem, že rozum nebere, proč to takhle nechali a vydali na stříbrném kolečku. Zvuk je totiž nepodařený hned ze dvou důvodů – jednak je úplně špatný mix, takže harmoniky spolehlivě „ničí“ ostatní nástroje, jednak jsou klasické nástroje (kytara, baskytara a hlavně bicí) nedobře nazvučené. Celé dohromady to zní... jako dvaadvacet let stará kazeta nahraná někde v garáži.

Dukla vozovna je řazena mezi punkové kapely, nicméně tohle zařazení kulhá minimálně na jednu nohu. K punku patří aspoň trocha naštvanosti, leč tu na albu úplně postrádám. Chybí tady drive, chybí přímočaré vypalovačky, všechno tak nějak plyne ve středních a pomalých tempech, bubny by se neztratily v dechovce a harmoniky v hospodě. Tak že by hospodský bigbít? Nejspíš... Přitom některým skladbám zas tolik k vylepšení nechybí. V první řadě bych se nebál harmoniky občas vypustit a nechat hrát kytaru s basou. Když už se k tomu pánové odhodlají, tak jen v úvodu několika skladeb, coby předehrách – a to je málo. Pak se vrací všudypřítomné harmoniky...

Ale abych jen neláteřil – ze čtrnácti skladeb lze s trochou vůle vybrat několik kousků, které když už nic, tak alespoň pobaví i zabaví. K pobavení slouží texty, které nic světoborného neřeší, ale popisují život v kapele, kariéru vychytralé slečinky, výlet na hory, stěhování nebo alkoholické radovánky (překvapivě vyhrává víno). Nechybí ani slova na vážnější témata – vedle Jé Péčka (= Jiřího Paroubka; kdo čekal něco choulostivějšího, má smůlu – smích), který to schytává na celé čáře, se objevují pocity při umírání a nechybí ani vztahy. Mě pobavila Alpenroll (o dění na lyžařském výletu) a nejvíc Panáček – hlavně odzbrojující refrén „Pojď si dát jednoho malýho panáčka!" Zabavily znovu hory, jejichž sborový refrén je jedním z mála, které se okamžitě usadí v paměti a člověk si je pak bezděky v duchu prozpěvuje. V podobném duchu se nesou i Dva Němci..., refrén o „vínu se sýrem“ zabírá podobně jako „panáčci“. Slibně se rozjíždí i A co má bejt resp. Pulec, jen kdyby ty kytary vydržely... Pulec aspoň celkem odsýpá. Z úplně jiného soudku je folková Kecičky, s houslemi a akustickou kytarou. Ke kladům patří i celkem pestrý vokální projev – u mikrofonu se střídají hned tři členové kapely a zpěvy díky tomu nejsou monotónní, navíc se občas objevují sbory.

Jednoduchý obal obsahuje texty („pro jistotu“ přeházené) a pár základních informací, smysl titulního obrázku mi uniká (význam je jasný, ale proč???), navíc není při prvním pohledu zřejmé „kdo a co“. Nepotěší ani nějaké ty nesrovnalosti v „sazbě“.

CD distribuuje Cecek Records.

Seznam skladeb:
  1. Kapela
  2. Lej-dy
  3. Alpenroll
  4. Zlej
  5. A co má bejt
  6. Pulec
  7. Jé Péčko
  8. Panáček
  9. Fajn
  10. V podstatě
  11. Dva Němci původem ze Švýcarska
  12. Kuci
  13. Kecičky
  14. Stěhovací

Čas: 39:48

www.duklavozovna.com
bandzone.cz/duklavozovna
www.cecek.com


Zveřejněno: 15. 12. 2010
Přečteno:
3534 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 12. 2010 19:02 napsal/a DW
Míšu D.
určitě sem.. Miluju ikony na který za komoušů házeli lidi kameny a teď jsou na špicích českejch hitparád. Tenhle národ má alzheimera a je na to hrdej:D
17. 12. 2010 10:32 napsal/a immortal
:D
No, teď aby se jeden bál, aby jste nedostali něco od Pepíčka Zímy, Jarmilky Šulákové, Evy a Vaška, Jožky Černého či Michaela Dejvida. To by byl androš jako kule a moje smrt, i když co blbnu při pohledu na svůj nick, no každopádně by se mi přitížilo :D :D :D
17. 12. 2010 08:08 napsal/a Johan
Recenze
Děláte, jako kdybyste nevěděli, že recenzujeme veškeré nahrávky, které obdržíme. Když někdo pošle dechnomusic, recenzi napíšeme samozřejmě taky, nejspíš DW:-)
16. 12. 2010 17:05 napsal/a DW
Nj
Johan je pro každou srandu:))
16. 12. 2010 16:27 napsal/a immortal
:D
Tady už chybí jen recenze na dechnomusic v rockovém hávu :D