Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Odpovídá Martin, kytarista a zpěvák punkové kapely ze Štěkně.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Naše kapela vznikla začátkem roku 2005, byli jsme ale jen tři, dvě kytary a basa, chyběl nám bubeník a nikde v okolí nebyl žádnej k mání. Tak jsme přemluvili naší kamarádku Monču, aby se toho zhostila, naučili jsme jí pár základních věcí, učila se celkem rychle a po roce zkoušení jsme měli náš první koncert u nás ve Štěkni v hospodě Pod Skálou. Holka je za bubnama určitou zajímavostí, takže i skrz to jsme se dostali do podvědomí lidí.
Většinou když někdo zakládá kapelu, tak první, co udělá je, že vymyslí název aniž by měl aparaturu a vlastní písničky. U nás to bylo přesně naopak, dlouho jsme šetřili na kytary a zesilovače, měli jsme pár písniček, ale chyběl nám název. Byli jsme z toho už docela neštastný, ale pak se jednou v hospodě objevil kamarád a začal nám vyprávět, že zaslechl rozhovor dvou včelařů o tom, jak se v hospodě hadají kolik má kdo včelích rojů, jeden měl dvoje roje a druhej pateroje roje, no a spojení takle pitomejch slov se nám docela líbilo, tak jsme prohodili pár písmenek a bylo to. Je to dlouhý a blbě zapamatovatelný (úsměv).
Prvotním imulsem pro vznik kapely byla asi naše všeobecná nadšenost pro punkovou muziku, od mala jsme poslouchali Ramones, 999, E!E, Šanov 1 atd. Nechali jsme se těma kapelama inspirovat, bavilo nás to, ty začátky kapely, kdy člověk na ten nástroj ještě neumí pořádně ani hrát a má radost z každýho dobře zahranýho akordu, to je nepopsatelný a každej muzikant, kterej hraje srdcem, ten pocit musí znát.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Jsme čtyřčlenná kapela. Za bubnama sedí Monča (22 let), se kterou se ale bohužel musíme rozloučit a momentálně hledáme novýho bubeníka, na basu to válí Honza (22 let), na kytaru hraje Ondy (25 let) a zpívá a na kytaru hraje Martin (26 let). Jsme všichni z malý jihočeský vesničky Štěkeň, která leží mezi Strakonicema a Pískem. Nikdo z nás předtím žádnou kapelu neměl a nikde nehrál... byly sice nějaký pokusy, ale ty dřív skončily, než začaly.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Naše CD s názvem „Je to pryč“ jsme natáčeli v plzeňskym ExAviku u Pavla Broma. Volba právě na tohle studio byla jasná, všichni nám ho doporučovali a Pavel je jedním z těch lidí, kteří hudbou žijou a zasvětili jí celej svůj život. Nahrávali jsme 4 dni, točili jsme basu s bubnama dohromady a kytary taky dohromady, aby nahrávka byla co nejvíc živá... nechtěli jsme dělat nějaký vymazlený věcičky, protože my vymazlěně nikdy hrát nebudeme a nechceme, aby lidi slyšeli z desky něco jinýho, než to co uslyší naživo... na živáku teprve poznáte kvalitu kapely.
Placku vydáváme u Cecek records. S nahrávkou spokojeni jsme, vždycky ale najdete věci, který jste mohli udělat líp, ale je to takhle a nám se to tak líbí. Placku si lidi můžou objednat za kilčo na našich stránkách, u Cecka nebo koupit na našich koncertech.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty máme většinou o normálních věcech ze života, ženský, pivo atd. Zpíváme česky, protože podle nás by kapela prostě měla psát texty ve svým rodným jazyce. Pro někoho jsou texty sice nedůležitý, ale je dobrý jim prostě rozumět a čeština je skvělej jazyk.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Návrh obalu vymyslel kamarád Pavel Zborník ze studia PZ Airbrush, obal je vlastně recese na Stalinovskej pomník na Letný tzv. Fronta na maso. Designově to zpracoval Vašek Wonky Král, kterej nás na poslední chvíli zachránil, protože s obalem jsme to měli jentaktak. O web se stará náš basák Honza. A včeličku, kterou máme jako logo, vymyslel a navrhnul Jarda Jůn. Všem těmhle lidem moc děkujeme.
Grafika by měla nějak vypadat, aby to nebylo pro ostudu, a aby mohl bejt člověk příjemně překvapenej, když přijde z koncertu a hledá si o kapele něco víc.. avšak, v dnešní digitální době, kdy se muzika stahuje z internetu a přepaluje, je grafika asi až druhotná...

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Na tohle jsem vlastně odpověděl už v první otázce, ale určitě, mimo jiné, jsou to Rancid, Twopointeight, UK Subs, Zóna A atd.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávku jsme poslali snad jen jednou kvůli recenzi, kterou si můžete přečíst na www.punk.cz.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncertů máme za sebou tak stovku, ani sám přesně nevím. A nejpovedenější byl asi křest naší desky letos v březnu, to bylo fajn a my jsme si to moc užili.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Hrát v zahraničí je určitě pro každou kapelu příjemný zpestření. My bychom si rádi zahráli na Slovensku, protože tam je taky spousta skvělejch punkovejch kapel a punk tam žije. No a Londýn by byl taky super a ten se nám asi zanedlouho splní (úsměv).

Plány do budoucna...

Do budoucna máme plány jasný, sehnat bubeníka a hrát dokud budeme moct, žádný velkolepý a přehnaný iluze ale nemáme, chceme hrát pro lidi, který naše muzika baví a budeme rádi, když si přijdou zapařit a po koncertě si s náma dají nějaký to pivko.

www.patheroyeroye.cz


Zveřejněno: 06. 12. 2010
Přečteno:
4007 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář