Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DEFEATED – V bahnech CD 2010, Panda Music

Pačess, kytarista Asgard, se kromě domovské kapely věnuje, respektive věnoval projektu Defeated (v současné době je v hibernaci). Po demosnímcích Confession of Murderer (2007) a Znovu živí (2008) letos vyšlo album se svérázným názvem V bahnech. Na něm se kromě Pačesse podíleli zpěvák Štěpán, basák Bubo a bubeník Michal plus speciální host Miloš Julínek (klávesy).

Právě symfonickým klávesám patří úvod neboli Ouvertüre. Poté se rozjede Underground, klávesami podbarvený štych, který silně připomíná doby dávno minulé... Defeated evidentně hledají inspiraci v staroškolských metalech, k majoritnímu blacku přidávají thrash i špetku deathu. Štěpánův řev je velmi dobře srozumitelný, solidně nafrázovaný i artikulovaný, což je určitě chvályhodné. Texty jsou plné červů, roupů (v hovnech) či tlejících mrtvol, a napsané jsou celkem netradičně – připomínají snad dekadentní poezii, možná prokleté básníky, i když občas některé krkolomné veršíky nepotěší... Nicméně slova nejspíš nejsou myšlena nějak ortodoxně a smrtelně vážně – mám pocit, že nad vším se vznáší opar z nadhledu a parodie.

Přiznám se, že mě Pačessova práce vcelku mile překvapila. Byť old school metal, přesto docela nápaditý, se spoustou zajímavých momentů i s kvalitními instrumentálními výkony – hlavně kytary hrají prim. Po řekněme obyčejném Undergroundu následuje mazec Wilbur Whateley, v němž zaujme až v druhé polovině atmosférická kytara. Po intermezzu v podobě zvonkohry přichází první zajímavější skladba, Daemona. Neustálé prolínání melodických kytar a pompézně znějících kláves – skladba má dvě polohy – pomalejší, takřka rockovou, a svižnou, thrashovou. Zpěv v některých momentech je snad myšlen jako vtip; jestli ne, tak pozdrav satan (úsměv). Jednou by zvonkohra stačila, ale ona je použita znovu... I Hadí žena má co nabídnout – valivou ponurou skladbu přizdobuje akustická kytara, která čeří triviální, neustále se opakující riffy. Ke cti kapely je třeba přičíst, že skladby mají rozumnou stopáž, takže nehrozí syndrom zvaný Nuda – v pravý čas je tu konec. Po dalších cingrlatech se rozjíždí další song, Jeffrey. Hudebně asi nejsilnější skladba s chytlavými melodiemi a hitovým refrénem... a pohvizdováním... kdo to kdy v black metalu slyšel??? Další důkaz toho, že pánové se neberou vážně...

Druhou polovinu načíná podivné intro ke Kose a testamentu, jinak vcelku obyčejné rachotě. To Na cestě zaujme o poznání více, heavymetalovým začátkem i svébytnými pestrými vokály. Zhudebněná báseň S. K. Neumanna Vypučel jsem nad bahna... je z trochu jiného, řekněme doommetalového světa – pomalé tempo, akustická kytara, flétna, klávesy, refrén nazpívaný skoro čistým hlasem, kvílející elektrická kytara. Klipovka Lože vyvrhelovo je přímočará jízda (video je na CD ke zhlédnutí a žádná extra paráda to není) se vsuvkami z nějaké pohádky (teď si nevzpomenu, z jaké) a na samotný závěr instrumentálka, v níž Pačess trochu přepálil hrací čas.

Zvuk z Otynova Davosu je přehledný a oproti muzice moderní, s obalem to tak dobře nevidím – jednoduchá grafika možná ke kapele sedí, ale nepřirozeně rozšířené fotky vzbuzují úsměv.

Kdybych měl Defeated přirovnat k nějaké tuzemské záležitosti, napadá mě Pergamen. Styčné body vidím v uvědomování si přežitosti téhle muziky i v používání podobných výrazových prostředků.

Seznam skladeb:
  1. Ouvertüre
  2. Underground
  3. Wilbur Whateley
  4. Daemona
  5. Hadí žena
  6. Jeffrey
  7. Kosa a testament
  8. Na cestě
  9. Vypučel jsem nad bahna
  10. Lože vyvrhelovo
  11. Chmurně naplněný osud teskně truchlícího markraběte W. pochovávajíce sebe sama

Čas: 41:09

www.bandzone.cz/defeated
www.pandamusic.eu


Zveřejněno: 03. 12. 2010
Přečteno:
3629 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 12. 2010 09:59 napsal/a Milan
Souhlasím
z Johanem, tahle banda je krásně nad věcí - originální texty, bez nánosu omšelých frází o vypálení kostelů a blablablablabablabla. Ve své škatulce ukazují jak hrát i v dnešní době old school black metal. Muzikantské schopnosti jsou taktéž na vysoké úrovni a zvuk je takřka noblesní. Defeated hodnotím jako velký objev domácí scény. Osoba kytaristy Pačessa nám ještě něco ukáže. S pozdravem Milan Chrástava